We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Economie VS neemt spurt in derde kwartaal

De Amerikaanse economie groeide met het snelste tempo sinds 1984. Tevens zijn langzamerhand steeds meer tekenen dat de werkgelegenheid aantrekt.

Morningstar.co.uk Editors 12 november, 2003 | 15:28
Facebook Twitter LinkedIn
Het BBP groeide in het derde kwartaal op jaarbasis volgens de voorlopige schattingen met 7,2%. Dit betekent een behoorlijke stijging ten opzichte van de 3,3% in het tweede kwartaal. Alhoewel analisten verrast waren door de forste groei, verwachten ze dat de groei in het laatste kwartaal van dit jaar wat lager zal liggen.

Op de arbeidsmarkt was het feit dat er in oktober 126000 nieuwe banen bijkwamen terwijl ook de werkloosheid licht afnam van 6,1% naar 6,0% positieve tekenen.

De belangrijkste marktindices stegen de laatste weken. Vanaf begin oktober tot en met 10 november steeg de S&P 500 5,1% terwijl de Nasdaq-index 8,7% steeg.

Beleggers hadden nog meer geprofiteerd als ze in kleinere aandelen hadden belegd. Fondsen met een focus op mid en small caps deden het b

ehoorlijk beter dan fondsen die zich toeleggen op large caps. De categorie Noord-Amerika small/mid cap steeg 25,2% sinds begin dit jaar terwijl de large cap fondsen in dezelfde periode 11,8% in waarde stegen.

Federal Reserve

De Federal Reserve hield zijn rentetarief op 1% en gaf aan in de begeleidende verklaring dat het huidige monetaire beleid voor ‘een aanzienlijke periode’ ruim zal kunnen blijven. De Fed presenteerde ook de laatste versie van het ‘beige boek’, een anekdotische verzameling met economische gegevens uit de 12 districten van het stelsel van centrale banken.

Uit het rapport blijkt dat het tempo van het economisch herstel toeneemt. ‘Tien van de 12 districten laten zien dat de economische activiteit toeneemt, terwijl twee – Boston en Cleveland – een stabiele economische activiteit rapporteren.’

Ondanks de positieve signalen was er een groeiende bezorgdheid of de aanzienlijke overheidstekorten en de tekorten op de lopende rekening niet uit de hand lopen. Maatregelen om deze te beteugelen kunnen de economische groei schaden. Sommige critici wijzen er tevens op dat de impact van de belastingverlagingen en de lage rente nu de economie ondersteunen, maar dat deze effecten volgend jaar zijn uitgewerkt.

Relatief ten opzichte van andere regio’s zijn fondsbeheerders niet optimistisch over de VS. Volgens het Morningstar onderzoek van oktober denkt slechts 9% van de ondervraagde Europese fondsmanagers dat de VS de best presterende markt zal zijn. Ook het sentiment met betrekking tot de dollar is slecht. Meer dan 80% denkt dat dit de slechtst presterende munt zal zijn over het komende jaar.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten