We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

2003 brengt VS rally

Na een langzame start in januari, ralliede de Amerikaanse economie in 2003. De vraag is of dit herstel duurzaam zal blijken in de komende maanden.

Morningstar.co.uk Editors 10 december, 2003 | 10:43
Facebook Twitter LinkedIn
Na scherpe verliezen in 2002 stegen de meeste indices in januari om vervolgens in de aanloop naar de oorlog in Irak weer te dalen. Nadat de S&P 500 en de Nasdaq in maart diepte punten bereikten, stegen ze daarna in racetempo.

Per 8 december is de S&P met 22% gestegen in 2003. Informatietechnologie (IT) en duurzame consumentengoederen lieten de sterkste stijging zien. De rally in IT was ook zichtbaar in de 46% koersstijging van de Nasdaq sinds januari.

Een belangrijke trend was de bovengemiddelde prestatie van kleinere ondernemingen. De Morningstar Small Cap index is dit jaar tot en met 8 december 42% gestegen terwijl de Large Cap Index bleef steken bij een stijging van 20% in dezelfde periode.

De groei van het Amerikaanse BBP verraste zowel positief als negatief.

In het eerste kwartaal gingen analisten uit van een grotere stijging dan de werkelijke groei van 1,4%. In het tweede en vooral het derde kwartaal verraste de economische groei met 3,3% en 8,2% respectievelijk positief.

De werkloosheid bereikte een negenjaars record van 6,4% in juni. Recente cijfers laten positieve tekenen zien, maar er is nog geen sprake van een significant herstel.

De economie kon profiteren van monetaire en budgettaire impulsen door een serie van belastingverlagingen en voortdurend lage rentes. In juni verlaagde de Federal Reserve zijn belangrijkste tarief naar 1%. De Fed is inmiddels wel minder bezorgd over deflatie dan tijdens de eerste jaarhelft.

Duurzaamheid herstel

Deze genomen maatregelen zijn op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk voor de opleving van de economie. Het debat onder marktanalisten concentreert zich op de vraag of de economie volgend jaar zal terugvallen als deze effecten teniet zijn gedaan of dat ze juist de nodige vliegende start betekenden voor een langer durend economisch herstel.

Op relatieve basis zijn Europese fondsmanagers negatiever geworden over de vooruitzichten voor de VS. In het Morningstar onderzoek van januari zei 30% dat de VS de best presterende markt zou zijn in de daaropvolgende 12 maanden, terwijl dit percentage in november teruggezakt was tot 5%. In de laatste maand was 27% van de ondervraagden ervan overtuigd dat de VS de slechtst presterende markt zou zijn en 82% verwacht dat de dollar de slechtst presterende valuta zal zijn.

De val van de dollar dit jaar wordt verklaard door het grote overheidstekort en tekort op de lopende rekening. Op 1 januari was een euro te koop voor 1,05 dollars, terwijl op 9 december een koers werd bereikt van 1,23 dollar. Het Britse pond steeg van 1,61 dollar naar 1,73 dollar.

Met geen zichtbare tekenen dat de overheid er haast mee maakt om de tekorten onder controle te krijgen voorspellen velen dat de dollar verder zal verzwakken. Over de ernst en snelheid van deze val verschillen ze wel van mening.

Een andere barrière voor duurzaam economisch herstel is de tendens van de overheid richting protectionisme. Dit wordt geïllustreerd door de inmiddels weer opgeheven invoerrechten op staal en de quota’s op Chinees textiel. Deze maatregelen kunnen op korte termijn wel zorgen voor behoud van werkgelegenheid, maar op lange termijn hebben vergeldende maatregelen van andere landen een ernstig effect.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten