We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Energie en financials zorgen voor Dutch Discount

De Nederlandse beurs bleef achter in Europa in de afgelopen maanden. Financiële instellingen en Koninklijke Olie zetten een rem op de koersstijgingen. De Dutch Discount maakt de Nederlandse beurs goedkoop.

Freddy van Mulligen 16 februari, 2004 | 12:39
Facebook Twitter LinkedIn
De Nede
rlandse beurs presteert met een rendement van 3,2% over drie maanden (per 13 februari) en 26,8% over 12 maanden keurig in lijn met de Wereldindex. Vergeleken met de ontwikkeling in Europa blijft Nederland wat achter. De Europa-index steeg in de afgelopen drie maand 6,6%.

Waar minister Gerrit Zalm een maand geleden nog optimistisch klonk over de Nederlandse economie, blijkt dat optimisme nog maar gedeeltelijk terecht. De prestaties van Nederlandse economie in 2003 waren belabberd, de economie kromp met 0,8%. Ook kan een volgende bezuinigingsronde door de overheid niet worden uitgesloten wil zij het stabiliteitspact houden.

Vooral de consumentenbestedingen en investeringen daalden vorig jaar. Ondanks de vele bezuinigingen is de bijdrage van de overheidsconsumptie wel gestegen in 2003. Een miniem lichtpuntje was dat de groei over het vierde kwartaal met 0,3% (kwartaal op kwartaal) positief was.

Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt in wat betere vorm te komen. Doordat kostenbesparingen hun vrucht afwerpen, worden er over de gehele linie weer volop zwarte cijfers geschreven. Ondernemingen als ABN Amro en Koninklijke Olie rapporteerden zelfs recordwinsten terwijl ook Phillips weer stevig in de rode cijfers is beland. De uitdaging waar het bedrijfsleven nu voor staat is om de winstgroei vast te houden door deze te combineren met omzetgroei.

Beleggers zijn niet onder de indruk van de bedrijfsresultaten. De waardering van de Nederlandse beurs is laag. Deels is dat te danken aan sectoreffecten. De waardering voor de energiesector is wereldwijd niet hoog en Koninklijke Olie heeft als grootste aandeel op de Nederlandse beurs een koerswinstverhouding van 12.

Het grootste aandeel aan de Nederlandse beurs kan de stemming niet in goede zin bevorderen. Begin januari schrikte Koninklijke Olie de markt op met de mededeling dat ze in het verleden de reserve’s zo’n 20% te hoog heeft ingeschat. Het bestuur van deze Brits-Nederlandse onderneming kwam vervolgens onder kritiek te liggen van vooral Amerikaanse zijde. De bestuursstructuur zou te ingewikkeld zijn.

Ook de financiële sector is van belang in Nederland en ook deze sector wordt geteisterd oor lage waarderingen. Beleggers zijn voor ABN Amro en ING slechts bereid om ongeveer 10 maal de winst te betalen.

Tenslotte eist de lage dollar in Amsterdam meer zijn tol dan in de rest van Europa. Nederlandse bedrijven halen nu eenmaal veel van hun omzet buiten Europa. Toch valt op dat de zwakte van de dollar niet tot excessieve koersdalingen leidt. Beleggers kijken dwars door winstcijfers heen en hechten daarbij weinig waarde aan valuta-effecten.

Veel analisten zijn niettemin vrij positief over de Nederlandse beurs. De achterblijvende prestaties zijn teleurstellend, maar betekenen tevens dat er ruimte is voor een inhaalslag. Het is wachten op een herwaardering van de financiële sector en Koninklijke Olie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten