Het allerbeste fonds

Het selecteren van het allerbeste fonds is geen makkelijke zaak. Wie zijn ambities iets lager legt en goede fondsen wil, maakt het zichzelf een stuk makkelijker. Tips voor succesvol beleggen.

Freddy van Mulligen 01 september, 2004 | 13:57
Facebook Twitter LinkedIn
Als een
belegger iemand ontmoet van wie hij denkt dat deze wel eens verstand van zaken kan hebben, stelt hij vaak de vraag ‘Wat is het beste fonds of aandeel?’ Ook aan mij wordt deze vraag vaak gesteld. Alhoewel dat op zich een eer is, geef ik meestal een ontwijkend antwoord of mompel iets over spreiding.

Iedereen die langer met beleggen bezig is weet namelijk dat het geven van de gouden tip niet zonder risico is. Daarbij komt dat het nut van tips voor de gebruiker meestal laag is omdat voorspellen - ook voor beleggingsprofessionals - een hachelijke zaak is. In dit artikel wil ik toch tot enige tips komen en ook aangeven hoe u de websites

van Morningstar daarbij kunt gebruiken. Ik wil daarbij benadrukken dat de context van de tip allesbepalend is.

Allereerst hebben wij de speculatieve tip, de meest gevraagde en mijns inziens de meest nutteloze voor de langetermijnbelegger. Het gaat hierbij idealiter om een belegging die over een periode van enige weken een rendement moet laten zien van enkele tientallen procenten. Helaas zijn die dun gezaaid.

Als ik me beperk tot beleggingsfondsen, komen we toch uit in de speculatieve, risicovolle hoek. Bij de selectie van een speculatieve tip gaat het er hoofdzakelijk om in welke markt of sector het fonds belegt terwijl zaken als kosten, de beheerder en het beleid minder van belang zijn.

Het vroegtijdig aanhaken bij een groep fondsen welke een sprint nemen, is hier de te volgen strategie. U zou dus moeten zoeken naar fondsen die het zowel over een periode van enkele maanden (bijvoorbeeld 3) alsmede ook over een periode van een week tot een maand bovengemiddeld presteren. Op moment van schrijven komt u terecht bij de emerging markets als Latijns-Amerika en ook Azië (bijvoorbeeld Korea).

Voor de tweede soort tip die we hier bespreken heeft een belegger meer geduld nodig: de achterblijvers. Op korte termijn overdrijven markten zowel naar boven als beneden, daarvan kunt u profiteren door de achterblijvers tegen een prikje te kopen. Geduld is echter onontbeerlijk omdat extreme waarderingen zowel naar boven als beneden- geruime tijd kunnen aanhouden.

Achterblijvers komt u op het spoor door naar rendementen te kijken, maar dat moet niet het enige zijn. Technologiefondsen bijvoorbeeld en Amerika-fondsen doen het over een periode van 1 en 3 jaar slecht. Toch zou ik ze bepaald geen achterblijver willen noemen omdat voor beide geld dat waarderingen aan de hoge kant zijn. Het achterblijven van Amerikaanse aandelen (in euro’s gemeten) komt vooral door het zakken van de dollar.

Andere achterblijvers die wel getipt kunnen worden vindt u bijvoorbeeld bij fondsen die beleggen in de financiële dienstverlening in de farmaceutische sector of in Large-Caps in Europa of de Eurozone (vergeet ook Nederland niet).

Bij het derde type tip gaat het niet zozeer om de markten waarin een fonds belegt, maar gaat het veel meer om het fonds als organisatie enerzijds en de rol van het fonds in uw portefeuille anderzijds.

U stelt zich daarbij vragen als hoe heeft het fonds in het verleden (5-10 jaar) gepresteerd en ging deze prestatie met weinig risico gepaard? Hoe consistent was de prestatie? Zit degene die verantwoordelijk was voor deze prestatie nog op zijn plek? Hoeveel professionals zijn er bij het beheer betrokken? Is het duidelijk wat het fonds precies doet? Heeft het fonds genoeg interne spreiding?

Ook moet het fonds bij uw portefeuille passen. Wie enkel Europa-fondsen heeft, doet er goed aan om een Amerika-fonds te kopen. Wie enkel Large-Caps heeft, moet eens omzien naar Small-Cap fondsen. Eigenlijk mag men hier niet meer van een tip spreken, maar is het gepersonaliseerd beleggingsadvies. Feestjes of lijstjes lenen zich daar niet voor. Wel kunt u op onze website de X-ray gebruiken om te analyseren of fondsen voldoen aan uw verwachtingen en waar de gaten in uw portefeuille zitten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten