We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Wordt het nog wat met Nederland?

De Amsterdamse beurs blijft al jaren achter bij het Europese gemiddelde. Maken Nederlandse aandelen zich op voor een herstel?

Freddy van Mulligen 28 januari, 2005 | 12:25
Facebook Twitter LinkedIn
Bij Mor
ningstar hebben we niet vaak de aandacht gericht op beleggen in Nederland. Enerzijds hebben veel beleggers al bovengemiddeld veel beleggingen in Nederland en hoeft daar dus niet extra reclame voor gemaakt worden. Anderzijds denken wij dat een belegger vooral verder moet kijken dan Nederland, zeker na het ontstaan van de eurozone. Zoals u wel of niet weet, heeft Morningstar daarom ook geen aparte categorie voor Nederland-fondsen (fondsen die in Nederlandse aandelen beleggen).

De belegger die verder keek dan Nederland en Europees belegde, heeft daar in de afgelopen jaren geen spijt van gehad. De Nederlandse beurs is namelijk fors op

achterstand geraakt bij veel andere Europese beurzen. Gebrek aan vertrouwen en onregelmatigheden bij grote Nederlandse bedrijven zijn verantwoordelijk voor de Dutch Discount. Over de laatste drie jaar daalde de MSCI Europa index met 7,2% en dezelfde index voor Nederland met -23,1%

Fondsen die exclusief beleggen in Nederland hebben gemiddeld een koerswinstverhouding van hun portefeuille van 15,1 en een koersboekwaardeverhouding (P/B) van 4,6. Voor alleen largecap fondsen ligt de koersboekwaardeverhouding zelfs nog iets lager, namelijk 4,4. Voor de eurozone als geheel (dus inclusief Nederland-fondsen) ligt de koerswinstverhouding op 19,9 en de koersboekwaardeverhouding op 4,8. De Nederlandse beurs is goedkoop en voor sommige segmenten waaronder de financiële waarden geldt dat in het bijzonder.

Vroeg of laat zal de lage waardering van de Nederlandse beurs ongedaan gemaakt worden, maar tevens leert de ervaring dat waarderingsverschillen lange tijd kunnen blijven bestaan. Ik denk dat Nederland momenteel wel eens klaar zou kunnen zijn voor een herwaarderingsronde. Een harde onderbouwing daarbij kan ik niet geven, maar in 2005 doet de Nederlandse beurs het tot nu toe beslist goed in verhouding met veel andere beurzen.

Allicht zijn de goede cijfers van Philips, de revival onder Nederlandse smallcaps en de goede prestaties van de Belgische beurs een opmaat voor een mooi vaderlands beursjaar. In het komend jaar zou het wel eens lonend kunnen zijn om een accent in de portefeuille op Nederland te leggen. Hoe het ook zij, aan het kopen van laag gewaardeerde maar gezonde aandelen is niet bijzonder veel risico verbonden.

Als de Amsterdamse beurs eenmaal is bijgetrokken, moet u weer overgaan tot de orde van de dag en niet a-priori voorkeur meer geven aan Nederlandse aandelen boven andere Europese aandelen of fondsen.

Tenslotte, hoe moet u de lage ratings van de Nederland-fondsen interpreteren? Allereerst hebben Nederland-fondsen slecht gepresteerd in vergelijking met andere fondsen die beleggen in de eurozone. Ten tweede zijn er wel degelijk verschillen tussen de ratings en dus de prestaties van de afzonderlijke Nederland-fondsen. Fondsen met twee sterren hebben over de afgelopen drie jaar een betere prestatie laten zien dan fondsen met één ster.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten