Gemengde fondsen, gemengde gevoelens

Mixfondsen of gemengde fondsen beleggen zowel in aandelen als obligaties vaak nog aangevuld met onroerend goed en geldmarktbeleggingen. Doel van deze fondsen is enerzijds om brede spreiding aan te brengen en anderzijds extra rendement te behalen door op het juiste moment een accent te leggen op de juiste beleggingscategorie.

Freddy van Mulligen 16 maart, 2005 | 16:39
Facebook Twitter LinkedIn
Mixfondsen leidden een teruggetrokken bestaan en hun markaandeel stond vijf jaar geleden onder druk als gevolg van de sterke groei van de aandelenfondsen. Maar doordat gemengde fondsen vaak worden gebruikt bij beleggingshypotheken en andere verzekeringsproducten kunnen ze wel rekenen op een stabiele instroom waardoor deze categorie de laatste jaren weer aan belang heeft gewonnen. Inmiddels is 11 van elke belegde honderd euro in een gemengd fonds belegd.

Er is op verschillende manieren onderscheid te maken in de mixfondsen. Er zijn fondsen die rechtstreeks in aandelen en obligaties beleggen (en/of zo rapporteren) als het All In fund van ABN Amro. Een steeds groter wordende groep van mixfondsen belegt niet in individuele effecten, maar op zijn beurt weer in fondsen van dezelfde aanb

ieder: een fonds van fondsen dus. Principieel maakt het niet uit of een fonds direct of indirect belegt, ook een fonds dat zelf aandelen en obligaties koopt en verkoopt zal voor de selectie daarvan eveneens sterk leunen op de opinie en methoden van collega’s.

Dubbele kosten

Qua kosten zijn de mixfondsen in de vorm van een fonds van fondsen doorgaans wel duurder, alhoewel dat niet in eerste instantie blijkt. Dergelijke fondsen hebben een dubbele kostenstructuur, zowel het fonds als de onderliggende fondsen brengen kosten in rekening. Voor de beleggers is het een kwestie van goed de bijsluiter uitpluizen, want daar behoort het allemaal in te staan. De werkelijke totale kosten zijn in dergelijke gevallen vaak driemaal zo hoog als de management fee van het fonds!

Het allerbelangrijkste bij een gemengd fonds is de verhouding tussen de verschillende vermogenscategorieën als aandelen en obligaties. Vrijwel alle fondsen hebben allereerst een standaardverdeling als lage termijn uitgangspunt om daar op korte termijn vervolgens tactisch van af te wijken en extra rendement te behalen.

De gemiddelde verdeling over de verschillende vermogenscategorieën bepaalt voor een groot deel het risicoprofiel van het mixfonds en het rendement. Morningstar hanteert bijvoorbeeld voor mixfondsen die zich uitdrukken in euro’s een onderscheid tussen defensieve, neutrale en offensieve fondsen met respectievelijk een bovengrens voor het percentage aandelen van 35, 60 en 75 procent.

Naast de gemiddelde verdeling hebben ook de tactische verdelingen invloed op het risicoprofiel als het fonds heel veel vrijheid neemt. Een fonds dat actief zijn gewicht in aandelen stuurt en vrijheid heeft om van 0 tot 100 procent te gaan, neemt grote risico’s.

Groter aanbod

Bij gemengde fondsen is het geen kwestie van ‘one size fits all’.Gedwongen door de zorgplicht zijn fondsaanbieders de laatste jaren zich meer en meer druk gaan maken over de doelstellingen van beleggers. Voor gemengde fondsen heeft dat geresulteerd in een groter aanbod van fondsen met ieder een afwijkende vermogensverdeling. ABN Amro bijvoorbeeld heeft een zestal model funds, SNS Bank biedt een drietal gemengde fondsen aan met de namen Geel, Oranje en Rood en ING Bank heeft een vijftal Dynamic Mixfondsen.

Speciale aandacht verdienen ook zogenoemde life cycle funds zoals ABN Amro die voert onder de naam Target Click Funds. Het betreft fondsen die speciaal ontworpen zijn voor beleggers die in een bepaald jaar met pensioen gaan. Door de levensduur heen van deze fondsen wordt het risicoprofiel gaandeweg naar beneden aangepast zodat iemand die vlak voor zijn pensioen staat niet meer met grote verrassingen wordt geconfronteerd. De desbetreffende fondsen van ABN zijn overigens opgetuigd met een garantieconstructie.

Zijn gemengde fondsen nu een verstandige keuze? We denken dat een wat actievere belegger in het algemeen beter en goedkoper af is door zelf rechtstreeks in aandelen en obligatiefondsen te beleggen. Mixfondsen zijn wel een totaaloplossing voor ‘luie’ beleggers die nauwelijks of geen bemoeienis wensen met hun beleggingen. Opmerkelijk is dat de luie en de actieve belegger vaak verenigd zijn in een en dezelfde persoon. Veel beleggers beleggen direct in aandelen- en obligatiefondsen en via een koopsom of beleggingshypotheek in mixfondsen.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten