Dividend is leuk

Beleggers zijn gek op een hoog dividend en dat gaat aan beleggingsfondsen niet voorbij. Beleggingsfondsen die hoge dividenden uitkeren door te beleggen in aandelen met een hoog dividendrendement zijn populair. ABN Amro High Income, ING/Postbank Hoog Dividend en Delta Deelnemingen Fonds zijn enige voorbeelden.

Freddy van Mulligen 11 augustus, 2005 | 12:57
Facebook Twitter LinkedIn
Dividen
d krijgen is voor beleggers een feestelijke gebeurtenis omdat het een (vaak) constante terugkerende inkomstenstroom is die veilig is gesteld op het moment van uitkering. Je kunt er op rekenen.

Er zijn belangrijkere argumenten voor dividend dan de inkomstenstroom, die kan immers ook nagebootst worden door het verkopen van aandelen als er geen dividend wordt uitgekeerd maar er bij een belegger wel inkomsten nodig zijn.

Niet alle beleggingsfondsen keren overigens dividenden uit, veel buitenlandse fondsen kiezen ervoor om dividenden (ook als ze hoog zijn) binnen het fonds te herbeleggen en geen uitkeringen te doen aan de beleg

ger. Een fonds dat geen dividend uitkeert kan op zijn beurt wel in aandelen met een hoog dividendrendement beleggen.

Van dividenden gaat een sterke signaalfunctie uit. Dividenden worden doorgaans uit de winst van een onderneming uitgekeerd. Een hoog dividend betekent dus een hoge winst en een dividendgroei komt neer op een winstgroei. Daarbij vinden ondernemingsbestuurders het niet prettig om een dividend te verlagen. Een hoog divividend of dividendverhoging is een positief signaal over vertrouwen in de toekomst in een tijd dat uitspraken van het bestuur over toekomstige winstgroei schaarser worden.

Beleggers waarderen dividenden tevens omdat ondernemingsbestuurders met te veel geld in de ondernemingskas rare dingen gaan doen in de vorm van overnames. Aandeelhouders zijn niet dol op overnames omdat ze twee van de drie keer te duur zijn en daarom niet lucratief. Met iedere euro die wordt uitgekeerd aan dividend, kan geen overname worden gedaan.

Dividenden zijn ook in trek omdat veel beleggers ervan uitgaan dat we in een omgeving zijn gekomen van lage rendementen. Als je op aandelen een totaalrendement verwacht van een procent of tien of minder, dan is een dividendrendment van 3, 4 of 5% al een heel aardig begin.

Er is ook wel eens kritiek op ondernemingen die veel dividend uitkeren; ze zouden intern niet genoeg lucratieve investeringsmogelijkheden hebben en daarom geen groeimogelijkheden. In sommige specifieke bedrijven is deze kritiek terecht als mooie investeringsmogelijkheden door de onderneming over het hoofd worden gezien. Maar meer in het algemeen is het beter om juist bij het gebrek aan winstgevende investeringen, de overtollige kastegoeden uit te keren aan de aandeelhouders.

Een laatste pluspunt van dividend is dat een hoog dividendrendement een lage waardering betekent. Dividendrendement wordt gedefinieerd als dividend gedeeld door de koers. Hoe lager een onderneming dus is gewaardeerd, hoe hoger het dividendrendement en hoe hoger het koerspotentieel. Ook deze redenering is op zich juist, maar een belegger moet verder kijken dan zijn neus lang is. Ondernemingen met een (nu nog) hoog dividendrendement kunnen in de problemen zitten. Raken ze nog verder in de put, dan stijgt het dividendrendement verder door verder dalende koersen.

Het is logisch dat ondernemingen met een hoge kasstroom en een hoog dividend een streepje voor hebben bij beleggers. Niet alle ondernemingen met een hoog dividend zijn goede beleggingen en niet alle beleggingsfondsen zonder dividend zijn slechte beleggingsmogelijkheden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten