Volgens Sharon Wong, een senior fondsanalist voor de Aziatische markt bij Fidelity, is het grote aantal producten het gevolg van de extreme verschillen tussen de landen in de regio. Binnen Azië zijn de markten allen anders en worden de rendementen vaak gedicteerd door lokale factoren.
Het Fidelity South East Asia fund belegt hoofdzakelijk in large cap ondernemingen. Dhr. Liu speelt mome
nteel in op de twee grootste thema’s die verantwoordelijk zijn voor de recente stijging van Aziatische aandelen: de grote stijging van de binnenlandse consumptie en de sterke export. Per sector zoekt hij naar ondernemingen met superieure operationele resultaten en een concurrentievoordeel met een succesvolle geschiedenis.
Het resultaat is een goed gespreide portefeuille van ongeveer 600 miljoen euro met meer dan 162 posities per eind augustus 2005. Ondanks het grote aantal posities, meer dan twee keer vergeleken met het categoriegemiddelde, zijn de top tien posities goed voor een kwart van de portefeuille. Ter vergelijking, de benchmark – de MSCI AC Asia Pacific ex Japan index – heeft 13,5% van het totale gewicht in de top tien.
Tot op heden hebben de prestaties van het fonds die van de index overtroffen. Het fonds steeg meer dan 40% dit jaar terwijl de index daar 14 procentpunt bij achter blijft. Hoe dan ook, de beheerder van het fonds en zijn team van analisten die resideren in Bombay, Delhi, Hongkong, Seoel en Singapore zijn niet gebonden aan de index als het gaat om de geografische en sectorverdeling.
Als resultaat van het actieve beheer heeft Dhr Liu een portefeuille met vooral discretionaire goederen, energie, productiebedrijven en technologie. Hij heeft kleinere posities in grondstoffen, telecommunicatie en nutsbedrijven. De bottom up strategie van het team blijkt ook uit de geografische verdeling waarbij in vergelijking met de index een hoog percentage is belegd in landen als Australië, Indonesië en Korea.