Toch is beleggen in obligaties van opkomende markten er niet eenvoudiger op geworden. De yieldcurves zijn erg vlak en de spreads (het extra rendement ten opzichte van ontwikkelde markten) zijn zeer nauw geworden. Het is daarmee onwaarschijnlijk dat opkomende markten even goed zullen blijven renderen als in voorbije jaren.
De beheerders van TEMBF spelen in op de lage spreads door hun horizon te verbreden.
Meer en meer kijkt het fonds ook naar obligaties die luiden in lokale valuta van opkomende markten in plaats van in dollars. Deze lokale obligaties laten hogere rendementen zien en daarbij kunnen valuta van opkomende landen nog eens in waarde stijgen. Als voorbeelden noemt de beheerder obligaties in de valuta van Brazilië, Mexico, Argentinië, maar ook Indonesië. Ongeveer 15-30% van het fondsvermogen wordt in obligaties met een lokale valuta belegd.
Ook belegt Murray John op zoek naar hogere yields ongeveer 15% van het fondsvermogen in bedrijfsobligaties uit opkomende markten. Bedrijfsobligaties in opkomende markten blijven volgens de beheerder een risicovolle belegging omdat er in deze opportunistische markten weinig commitment is en de liquiditeit erg laag is. Voorbeelden van bedrijfsobligaties waarin de beheerder belegt zijn Russische banken en oliemaatschappijen.
Daarnaast kan de beheerder omdat zijn fonds relatief klein is kiezen voor posities in “kleine” landen als Egypte, Dominicaanse Republiek en Vietnam. In totaal heeft TEMBF een beheerd vermogen van 239 miljoen dollar.
Een vierde mogelijkheid om hogere rendementen te behalen voor is door handelsposities in te nemen en bijvoorbeeld te speculeren op rentebewegingen of op renteverschillen. Het fonds heeft daartoe zijn mogelijkheden uitgebreid en kan ook in obligaties van de G7 landen beleggen en grotere kasposities innemen. In deze markten is volatiliteit aanwezig waarvan de beheerder wil profiteren.
Uiteindelijk onstaat een vrij gespreide portefeuille met meer dan 60 positie waarin veel omzet plaatsvindt. De beheerder schat de omzet jaarlijks op 300%. De managementkosten van het fonds zijn 1,5% terwijl de laatste bekende kostenratio 1,68% is.