We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Credit Suisse Bond Fund (Lux) Emerging Markets

Timing is alles voor Raphel Kassin, de emerging obligatiemanager die een overstap maakte van ABN Amro naar Credit Suisse. De boodschap is dat er in de beheersstijl niets veranderd is. Kassin zal een uiterst eigenzinnig beleid blijven voeren met zeer geconcentreerde posities. Zijn aanpak is risicovol maar zijn track record indrukwekkend.

Freddy van Mulligen 18 juli, 2007 | 17:48
Facebook Twitter LinkedIn
Sinds h
et vertrek van Kassin bij het ABN Amro Emerging Markets Bond Fund na negen jaar, is het bergafwaarts gegaan met de prestaties van dit fonds. Enerzijds heeft dit te maken met stijgende rentes en de oplopende risicoaversie onder beleggers, anderzijds ook rechtstreeks met het vertrek van Kassin. De vele opvragingen en het aanbrengen van spreiding in de zeer geconcentreerde portefeuille, had een grote koersdruk op betreffende posities tot gevolg.

Sinds 11 juli is de meerdere malen door Morningstar bekroonde Kassin beheerder van het Emerging Markets obligatiefonds van Credit Suisse. Hij zal daar – volgens eigen zeggen – vrijwel exact he

tzelfde te werk gaan.

Kassin wil het simpel houden met zijn onafhankelijke en flexibele aanpak die volledig gebaseerd is op zijn eigen visie. Kassin begint met landenselectie – niet met regio’s - en kijkt daarna welke obligatie in welke markt de juiste is om te bezitten. Timing staat centraal in zijn aanpak en hij houdt bij voorkeur zeer grote kasposities achter de hand om in te zetten als hij kansen ziet om te kopen. De portefeuille die Kassin samenstelt is uiterst geconcentreerd en bevatte in het verleden vaak slechts enkele landen en enkele posities.

De beheerder is beducht voor bureaucratie en in tegenstelling tot andere beheerders, vindt hij een uitgebreid team om zich heen eerder een handicap dan een voordeel. Hij neemt zelf beslissingen na zich zelf op de hoogte hebben gesteld van een situatie in een land waarbij naast economische factoren ook politieke omstandigheden en de mening van de man in de straat van belang zijn. Vanzelfsprekend stelt Kassin zich op de hoogte van de opinies van analisten zowel binnen als buiten Credit Suisse. Momenteel is er veel aandacht voor obligaties uit opkomende markten die in lokale valuta luiden. Kassin sluit posities daarin niet uit als het hem opportuun lijkt, maar ze zullen niet overheersen.

Alhoewel tracking error wel berekend worden, hanteert de beheerder geen doelstellingen hiervoor noch gebruikt hij een expliciete benchmark zoals veel van zijn concurrenten wel doen.

Het fonds was beperkt van omvang (ruim vijftig miljoen dollar eind maart), maar verwacht mag worden dat dit zal toenemen omdat veel (institutionele) beleggers de manager met hun geld zullen volgen. De management fee voor het fonds bedraagt 1,2%, de laatst bekende Total Expense Ratio lag met 1,32 hier iets boven.

Na de goede prestaties van (ook) obligaties van opkomende markten over de laatste jaren blijft de vraag of er nog perspectief is op een verdere opleving. Allicht is het beroepsblindheid, maar Kassin denkt zeker van wel. Opkomende markten hebben na de crises in de jaren negentig structurele hervormingen ingezet en kunnen die nu doorzetten met behulp van de hogere grondstoffenprijzen. De doorgaande hervormingen en de economische kracht zullen volgens hem resulteren in upgrades van de ratings van opkomende markten. De huidige zwakte en de weer wat opgelopen spreads ziet Kassin als een goed instapmoment.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten