Alhoewel voorgaand
e redenering voor een paar landen misschien nog geldingskracht heeft, is in het algemeen het omgekeerde inmiddels waar. Sinds de Azië-crisis tien jaar geleden en de Rusland-crisis een jaar later is het qua crises vrij rustig en zijn de rendementen aansprekend. Gemiddeld genomen hebben emerging markets over de afgelopen tien jaar een rendement behaald dat drie maal zo hoog lag als op ontwikkelde markten. Ook de kapitaalbehoefte blijkt bij spaarzame Aziaten mee te vallen. Er is in Nederland zelfs een grote angst ontstaan bij sommige politieke partijen dat Chinees kapitaal de zeggenschap krijgt op de Nederlandse beurs en er wordt weer gepleit voor het optuigen van beschermingsmaatregelen voor het Nederlands bedrijfsleven.
Gevaarlijke situaties op opkomende markten kunnen vanzelfsprekend niet worden uitgesloten in de toekomst. Toch is er nu nog geen zicht waar dit gevaar vandaan moet komen, behalve dan vanuit ontwikkelde markten als de VS waar de sub-prime perikelen een nasleep krijgen. Indirect kan dat ook gevolgen hebben voor opkomende markten: ze bewegen in zeer grote mate mee met de wereldconjunctuur.
Het risico van opkomende markten is het laatste decennium afgenomen, waarderingen zijn in veel gevallen nog redelijk, de economische vooruitzichten en demografische ontwikkelingen blijven prima en er komt meer oog voor aandeelhouderswaarde. Door erin te beleggen participeert u in de hoge groei. We geven een aantal tips.
1. Beleg in emerging markets. U hoeft niet uw hele portefeuille erin te steken, maar opkomende markten zijn dermate vitaal dat u er niet omheen kunt. Oudere beleggers zullen zich veel crises herinneren en vroeg of laat zal er beslist wel weer een nieuwe crisis komen, maar een volledige afkeer van opkomende markten is niet te rechtvaardigen.
2. Beleg in fondsen. Vooral in opkomende markten is het ondoenlijk om zelf tegen redelijke kosten en goed geïnformeerd een gespreide portefeuille op te bouwen. U kunt het veel beter overlaten aan een fondsbeheerder.
3. Koop veel opkomende markten. China, Brazilië, Rusland, Turkije, Bulgarije, Zuid-Afrika, Thailand, Indonesië. Het is allemaal aantrekkelijk van tijd tot tijd, maar een goed onderbouwde keuze voor lange termijn voor een regio of land is lastig. Koop dus een gespreid fonds.
4. Weet wat uw bestaande fondsen doen. Veel beheerders van Europa-fondsen of wereldwijde fondsen denken dat ze niet bevoegd zijn om in opkomende markten te beleggen. Maar andere fondsen – als Fortis Obam en Skagen Global – beleggen tientallen procenten van hun portefeuille in opkomende markten. De noodzaak om dan nog in een apart fonds te beleggen dat zich specialiseert in opkomende markten is kleiner.
5. Kies de juiste fondsen. Wees ook bij emerging markets fondsen kieskeurig. Aanbieders van goede fondsen op dit gebied zijn onder andere: Skagen, Carmignac, Comgest en JPMorgan terwijl u goedkoop via Meesman/Vanguard of via een ETF in opkomende markten kan beleggen.
6. Ken het risico. Opkomende markten zijn risicovol en gegarandeerd succes bestaat niet. Alhoewel u uiteindelijk succes verwacht bij een belegging, moet u rekening houden met heftige fluctuaties.