We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Credit Suisse Bond Fund (Lux) Emerging Markets

Van een vrij marginaal fonds is het CSBFEM met de komst van Raphael Kassin in augustus een van de aandachtstrekkers geworden in het assortiment van Credit Suisse.

Freddy van Mulligen 16 oktober, 2007 | 16:02
Facebook Twitter LinkedIn
Kassin
stapte over van ABN Amro, waar hij met zijn onconventionele wijze van beheer van uiteindelijk bijna 9 miljard euro tegen door het management gestelde grenzen opliep. Het CSBFEM is bescheidener van omvang (350 miljoen euro), maar nieuwe klanten stromen toe. In de stijl die Kassin hanteert is weinig veranderd, het grootse verschil is dat hij nu meer kan beleggen in obligaties die in de lokale valuta van opkomende markten luiden.

Het tijdstip van overstap bleek volgens Kassin zeer gunstig. Hij vertrok in april twee weken nadat de markt voor obligaties uit opkomende markten hun hoogtepunt bereikten en kon bij zijn aantreden bij het CSB

FEM veel van zijn geliefde staatsobligaties van bijvoorbeeld Argentinië een stuk goedkoper inkopen na het dieptepunt op de kredietmarkten in augustus.

Staatsobligaties blijven de voorkeur hebben van Kassin, ze zijn veel meer liquide en prijzen reageren directer op veranderende marktomstandigheden.

Bij de selectie van beleggingen onderscheidt Kassin drie fasen. Allereerst selecteert hijop grond van anticipatie van economische, politieke en sociale factoren de juiste landen. Het tweede is het selecteren van de juiste obligaties. Ze moeten aantrekkelijk gewaardeerd zijn, maar daarnaast wil de beheerder in beeld krijgen wie potentiële kopers en verkopers zijn. Uiteindelijk wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. De derde stap is timing. Door veel managers wordt deze stap volgens Kassin overgeslagen, maar voor hem is het cruciaal. Hij koopt steeds kleine plukjes in de markt, wil niet tegen de markten in handelen en wil het geld op het juiste moment aan het werk zetten. Op gezette tijden heeft Kassin kaspercentage die oplopen tot tientallen procenten van het portefeuillevermogen.

Uiteindelijk ontstaat een geconcentreerde portefeuille – waar Kassin overigens nog steeds slechts mondjesmaat inzicht in wil geven. Argentinië blijft favoriet, met een economische groei van 8 tot 9% verslaat het iedere verwachting. Ook in Turkije en Brazilië heeft Kassin posities. Voor Chinese obligaties wacht hij op lagere waarderingsniveau’s.

In de nasleep van de kredietcrisis ziet Kassin geen grote gevolgen. Ja, huizenbezitters zullen in de VS problemen kunnen ondervinden, maar voor grote ondernemingen en overheden in opkomende markten verandert er nauwelijks iets. Wel zijn de prijzen van opkomende markt obligaties aantrekkelijker geworden.

Het grootste gevaar zit in het groeiend populisme in landen als Turkije en Brazilië. Kassin slaat die landen zeker niet over, maar houdt de berichtgeving op dit punt goed in de gaten.

Voor wie tot april altijd content was met de uitgesproken stijl van Kassin bij de emerging markets obligatiefondsen van ABN Amro en de goede resultaten die hij boekte, is nu het CSBFEM de moeite waard.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten