Gouden jaren vastgoed zijn voorbij

Volgens RREEF Research, de vastgoedtak van Deutsche Bank, gaat vastgoed een zware tijd tegemoet en zijn de gouden jaren voorbij. Voor de toekomst zijn er twee scenario’s mogelijk met of gematigde of slechte vooruitzichten.

Freddy van Mulligen 15 april, 2008 | 13:03
Facebook Twitter LinkedIn
Vastgoe
d heeft wereldwijd mooie jaren achter de rug. Prijzen, huren en transactievolumes bereikten in heel veel markten record na record. Ook 2007 was in het geheel genomen een recordjaar met in totaal 795 miljard dollar aan transacties in commercieel vastgoed. Meer dan de helft hiervan vond plaats in de VS gevolgd door Europa en Azië. Sinds het begin van de eeuw is het volume van grensoverschrijdende transacties verviervoudigd. Het meeste kapitaal komt uit de VS (60 miljard dollar) en het VK (34 miljard dollar). Het valt de onderzoekers van RREEF op dat er meer en meer opportunistisch wordt gehandeld en er meer kapitaal richting landen als China,

India of Rusland gaat. Hoewel het een recordjaar was met totale rendementen van wereldwijd gemiddeld 14%, tekende zich in 2007 wel een trendbreuk af en in 2008 tot nu toe ook niet goed begonnen. Voor de zogenoemde Reits (vastgoed beleggingsfondsen die beleggen in gebouwen) was 2007 al een slap jaar en de koersen van de Reits zijn ook in 2008 gedaald. Ook in Azië is er een opmerkelijke trendbreuk.

Zowel in de VS als in Europa was er in 2007 een recordinstroom in vastgoedinvesteringen, maar de groei was wel beperkt. China en India bleven wel nieuw geld aantrekken. De huurgroei was wereldwijd in 2007 sterk. Ondanks de kredietkrisis stegen de huren van Amerikaanse kantoren met gemiddeld 9% en in Singapore stegen huren met 80%. In Peking bleek de huurgroei voor het eerst sinds jaren wat tegen te vallen door de enorme stijging van het aanbod.

De “bull run” van vastgoed is volgens de onderzoekers duidelijk over. In het Verenigd Koninkrijk dalen de prijzen van vastgoed sinds een half jaar en zijn de totale opbrengsten van investeringen in vastgoed negatief. De VS is in betere vorm dan het VK, maar ook daar is een afzwakking te zien. Investeerders wachten vooral af, zo stellen de onderzoekers die een tweetal scenario’s schetsen voor de cyclische vastgoedmarkt.

In het meest waarschijnlijke, gematigde scenario zullen opbrengsten van vastgoedinvesteringen in alle bekeken landen behalve het VK en Ierland wel positief zijn, maar gemiddeld niet meer dan 5% bedragen. Later op in het jaar als de acties van overheden en centrale banken effect hebben, kan er weer sprake zijn van verder aantrekkende prijzen en huren.

In het slechte scenario dalen huren en prijzen van vastgoed wereldwijd als het vertrouwen in de financiële sector niet herstelt. De VS zal dan het VK achterna gaan en in vrijwel alle markten zullen de opbrengsten van beleggingen negatief zijn, gemiddeld -5%. Voor Azië schetst RREEF betere vooruitzichten, maar alleen Australië zou in dit scenario aan een daling kunnen ontkomen.

Het slechte scenario is nog niet het meest waarschijnlijk, maar mocht het uitkomen dan zien ze daar ook de zonnige kant van in omdat er dan goede koopkansen ontstaan in komende jaren. Een daling van gemiddeld -5% in het slechtste scenario, zal bij beleggers geen alarmbellen doen rinkelen. Maar toch zijn ze gewaarschuwd, het betreft hier gemiddelden. Beursgenoteerd vastgoed laat grote uitslagen zien, naar boven, maar ook naar beneden. En dan ook nog te bedenken dat het IMF heeft becijferd dat Nederlandse huizenprijzen tot 30% zijn overgewaardeerd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten