Heeft u eigenlijk wel een financieel adviseur nodig?

Voor alle financiële adviseurs hatemail gaan sturen, zal ik allereerst toegeven dat goed financieel advies altijd het geld waard is. Als een adviseur in staat is om een verstandige assetverdeling te bepalen, een aantal niet al te dure beleggingen kiest en de belegger aan het plan weet te houden gedurende wisslende marktcondities, dan heeft hij of zij haar aandeel meer dan verdiend.

Christine Benz 15 augustus, 2008 | 11:59
Facebook Twitter LinkedIn
Vooral voor de belegger met gecompliceerde financiële situaties en/of weinig tijd omhanden is de financieel adviseur zeker waardevol. Tegelijkertijd blijf ik bij mijn mening dat een financieel adviseur niet voor iedereen een noodzaak is. Ik zal u hier een aantal redenen geven waarom u ook kunt overwegen de financieel adviseur te laten voor wat hij is:

1. U kunt geld besparen.
Ik zeg altijd dat beleggers zich moeten richten op factoren die ze zelf in de hand hebben en alles moeten negeren wat buiten hun macht ligt. Een van de zaken waar u volledig grip op heeft zijn de kosten van een belegging, variërend van de total expense ratio’s op uw fondsen tot brokerage commissies en vergoedingen die u aan uw adviseur betaalt. Gezien de magere rendementen over de afgelopen tien j

aar -de MSCI World en de Lehmann Brothers Aggregate Index leverden jaarlijks respectievelijk 2,8% en 5,7% op- is het zeker niet gek om de kleintjes te letten. Een beheervergoeding van 1% voor een adviseur die in de buurt van de indexen zou zijn gebleven, zou u dus 20% tot een derde van uw winst hebben gekost. Voeg daar dan nog de brokeragekosten, kosten van de fondsen en belastingen aan toe, en uw rendement is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Natuurlijk zou u door zelf te gaan beleggen nog weleens veel meer kunnen kwijtraken dan de 1% die anders naar de adviseur zou gaan, bijvoorbeeld door in de verkeerde fondsen te stappen, of goede fondsen op het verkeerde moment te verkopen.

2. Less is more.
Grondstoffen. 130/30 fondsen. New emerging markets. De financiële wereld doet er alles aan om u duidelijk te maken dat beleggen een gecompliceerde activiteit is die u nooit zelf zou kunnen ondernemen. Is het dan verwonderlijk dat zoveel beleggers verlamd zijn door angst en besluiteloosheid?

Het klopt inderdaad dat een handjevol beleggers jaar in jaar uit prachtige rendmenten behaalt met extravagante beleggingsstrategieën en exotische aandelenpicks. Echter, voor ons gewone stervelingen is een portefeuille met alledaagse aandelen en obligaties en eventueel een toefje diversificatie zoals grondstoffen en onroerend goed, méér dan adequaat om onze doelstellingen te behalen. Een dergelijke portefeuille is prima door uzelf te beheren en maakt ook de kans stukken kleiner dat u op verkeerde momenten aan- en verkopen doet.

3. "Valsspelen" is volkomen legaal.
Ik ben al een tijdje fan van target-date fondsen, oftewel fondsen die het risico afbouwen naarmate de einddatum nadert. De hoofdreden is dat ze beleggers helpen met twee van de moeilijkste aspecten binnen financieel plannen: het vinden van een bij uw horizon passende aandelen/obligatiemix en het door de tijd heen meer conservatief maken van deze mix. Het mooie is dat fondshuizen geen extra vergoeding voor deze dienst vragen, wat ze tot een van de weinig echte koopjes in de beleggingswereld maakt. Aanbieders in Nederland van deze fondsen zijn onder andere Fortis/ABN AMRO (Lifecycle en Target Click fondsen) en Robeco (Life Cycle Funds).

Als u reeds een solide beleggingsportefeuille heeft opgebouwd, dan kan ik me voorstellen dat u het onpraktisch vindt om deze in zijn geheel in te ruilen voor een target-date fonds. Bent u toch geïnteresseerd, dan kunt in dat geval op onze website in de Morningstar target-date categoriën zoeken naar target-date fondsen met een einddatum die overeenkomt met uw verwachte pensioendatum. Vervolgens kunt u onze Instant X-Ray tool gebruiken om de onderliggende beleggingsmix te vergelijken met de uwe.

4. U kunt van het verleden leren.
Na de leegloop van de dot-com bubbel kampten veel beleggers met een gedeukt zelfvertrouwen. Door de geleden verliezen in speculatieve technologie aandelen gooiden velen de handdoek in de ring en besteedden het beleggen voortaan uit aan adviseurs.

Wat deze beleggers (misschien was u er wel een van) ook hadden kunnen doen, was reflecteren op wat fout was gegaan en de lessen incorporeren in hun gedrag en portefeuille. Als u hoog aankocht en laag verkocht, houd dát dan in gedachte wanneer u uw oog weer op een omhoogschietende sector hebt laten vallen. Kocht u ooit een speculatief fonds zonder uw huiswerk te doen, doe dat dan niet weer in de toekomst. In het kort, alle “blunders” van het verleden bevatten lessen die een betere belegger van u maken.

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Han de Vries
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christine Benz  is Morningstar's director of personal finance and author of 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success. Follow Christine on Twitter: @christine_benz and on Facebook.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten