Fondsindustrie anno 2009

De consolidatie van fondsen en fondshuizen wordt de modetrend in 2009.

Pieter Bailleul 26 januari, 2009 | 13:45
Facebook Twitter LinkedIn
De overcapaciteit aan financiële dienstverleners heeft de afgelopen jaren voor een wildgroei aan beleggingsfondsen gezorgd. Nu het economisch slechter gaat en beleggers massaal hun geld terugtrekken, zien vermogensbeheerders hun marges dramatisch dalen. Met andere woorden: tijd voor actie.







Die actie komt er in de vorm van consolidatie. Steeds meer fondsen worden samengevoegd of worden helemaal stopgezet om op die manier kosten te besparen. De inkomsten van fondshuizen zijn in de eerste plaats immers afhankelijk van de grootte van h

et beheerde kapitaal. Om kosten te besparen, kiezen verschillende fondshuizen er voor om fondsen samen te voegen en om andere fondsen volledig te sluiten. Bovenstaande grafiek illustreert deze trend.

In 2008 bereikte het aantal nieuw uitgegeven fondsen een recordlaagte, terwijl het aantal fondsen dat gesloten werd al sinds 2007 in een sterk stijgende lijn zat. Die ontwikkeling werd ook bevestigd in 2008.

Hoe u daarmee als belegger het beste omgaat, kunt u lezen in dit artikel dat eerder op de website van Morningstar verscheen.

Naast het consolideren van de aangeboden fondsen binnen een fondshuis, dwingt de sterke terugval in de economische groei en het opdrogen van de stroom aan vers kapitaal, de fondshuizen om ook onderling te zoeken naar synergievoordelen. Dat organische groei nog wel een tijdje zal uitblijven in de sector begrepen Societe Generale en Credit Agricole. De twee Franse banken zijn bij de eerste om de handen in elkaar te slaan en hun vermogensbeheer te verenigen. Zo komen ze niet alleen in de top 10 van ’s werelds grootste fondshuizen, maar zijn ze ook in staat kosten te besparen en ondanks de problematische toestand toch nog te groeien.

Het is tijd voor de fondshuizen om terug te keren naar hun roots: het beheren van geld. Onder invloed van overheden en toezichthouders zien we de Europese fondsindustrie op langere termijn evolueren naar het Amerikaanse model, waarbij beheer en distributie uit elkaar getrokken worden. Dat gaat gepaard met het centraliseren van het vermogensbeheer zoals we recent zagen bij ING Investment Management. De fondsmanagers worden gegroepeerd in Den Haag, terwijl distributie en marketing voor België in Brussel blijft.

ING is niet de enige, ook bij KBC zijn ze volop bezig met het herstructureren van hun tak vermogensbeheer en voor Fortis is het nog even wachten. Het belooft alvast een boeiend jaar te worden voor de fondshuizen wereldwijd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten