Het bedrijf, opgericht in 1976 en sinds 1998 actief in Europa, beheert wereldwijd ongeveer 800 miljard euro en heeft zo’n 12.000 mensen in dienst. In totaal worden zo’n 150 beleggingsfondsen aangeboden, waarvan de helft actief wordt beheerd en de andere helft de index volgt. Waarom is het dan niet genomineerd als groot fondshuis? Het antwoord hierop is simpel, het aantal fondsen dat te koop is op de Nederlandse markt is erg beperkt.
Vanguard heeft een aantal kenmerken waarmee het zich onderscheidt van de rest. Zo is het geen onderdeel van een grote bank of verzekeraar, maar een coöperatie. Dit houdt in dat het niet beursgenoteerd is, maar gezamenlijk eigendom van beleggers die in de Amerikaanse Vanguard fondsen beleggen. Door deze structuur kunnen de kosten laag worden gehouden. De meeste beleggingsfondsen van Vanguard hebben een totale kostenratio die ruim onder de 0,5% ligt, waar de meeste andere beleggingsfondsen minimaal 1% aan kosten in rekening brengen. De actief beheerde fondsen zijn gemiddeld wat duurder dan de indexfondsen en worden beheerd door externe vermogensbeheerders.
In Europa richt Vanguard zich vooral op institutionele beleggers, al heeft het onlangs een kantoor geopend in Londen van waaruit de retailmarkt in het Verenigd Koninkrijk zal worden betreden. Van concurrerende fondsaanbieders wordt verwacht dat ze hun kosten aanzienlijk zullen verlagen, om hun marktaandeel te behouden.
In Nederland zijn ongeveer 25 fondsen verkrijgbaar bij onder meer SNS Fundcoach en Zwitserleven. In Nederland kennen we Vanguard verder doordat het de indexfondsen van Meesman Investments beheert. De hier aangeboden fondsen zijn vooral fondsen die een bepaalde index volgen en dus niet actief worden beheerd. Gemiddeld hebben deze fondsen een Morningstar rating van vier sterren, wat aangeeft dat het fonds behoort tot de betere fondsen in haar categorie als gekeken wordt naar de verhouding tussen risico en rendement. Van de vier fondsen die de hoogste beoordeling van vijf sterren krijgen beleggen er drie in obligaties. Door de doorgaans lagere rendementen van obligaties zijn kosten extra belangrijk en weet Vanguard zich te onderscheiden.