Op 2 januari 2009 overleed Joop Bresser, de man die obligatiebeleggen in Nederland voor een groot deel op de kaart heeft gezet. Hij was jarenlang directeur vastrentende waarden van Delta Lloyd en beheerder van een van de grootste obligatiefondsen in Nederland, het Delta Lloyd Rente Fonds. Hij laat een mooie erfenis achter; in totaal zijn achttien beheerders en analisten van Delta Lloyd Asset Management (DLAM) actief op zes obligatiefondsen voor de retailmarkt en vijf obligatiefondsen voor de institutionele markt. De retailfondsen behoren met een gemiddelde Morningstar Rating van 4,2 tot de Europese top.
Met een beheerd vermogen van 1,6 miljard euro is het Delta Lloyd Rente Fonds nog altijd het absolute vlaggenschip onder deze fondsen. Binnen de overige vijf retailfondsen zien we een fonds van duurzame bank Triodos, twee fondsen van OHRA en twee van Delta Lloyd zelf.
Met ieder een Morningstar Rating van vijf sterren komen de beste prestaties toe aan het Delta Lloyd Euro Credit Fund en het Delta Lloyd Dollar Fonds. Het eerste fonds wordt beheerd door Arnold Gast, die ook teamleider van het uit vier specialisten bestaande creditteam is. Het tweede fonds is onder beheer van Sandor Steverink, die op zijn beurt het team van vijf rentespecialisten leidt. De teamstructuur is nieuw; vroeger lag de nadruk meer op onderverdeling naar portefeuille. Kennis is binnenshuis voldoende aanwezig; de negentien leden van het vastrentende team hebben een gemiddelde relevante ervaring van ruim dertien jaar.
Opvallend is dat in tegenstelling tot veel andere fondshuizen de executies van orders door het team zélf gedaan wordt. Het idee hierachter is dat de beheerders en analisten op deze manier direct informatie uit de markt teruggekoppeld krijgen.
Beleggen in obligaties is in moeilijke marktomstandigheden altijd populair. En waar 2008 een rampjaar voor aandelenfondsen was, lieten de zes door Delta Lloyd AM beheerde obligatiefondsen een gemiddeld rendement van 6,7 procent zien. Vooral het Delta Lloyd Dollar Fonds was een positieve uitschieter, met een rendement van bijna 20 procent over het afgelopen jaar. De goede prestaties van de fondsen zijn mede te danken aan het risicomijdende karakter dat de gehele organisatie tekent. Zo zijn de managers succesvol geweest in het verwijderen van sommige risicovolle posities in gestructureerde producten. Een dergelijke behoudende benadering werd in het afgelopen jaar bij uitstek beloond.