De meubels moesten (alweer) gered werden

Wie dacht dat het beter ging, werd deze week teleurgesteld

Pieter Bailleul 18 mei, 2009 | 14:16
Facebook Twitter LinkedIn
De financiële sector kreeg deze week weer een stevige klap te verwerken. Bankverzekeraar KBC had eerder gezegd alle rommelkredieten volledig afgeschreven te hebben, maar niets bleek minder waar. De overheid moest ingrijpen en kwamen met een reddingsplan dat ruim 20 miljard aan kredieten garandeert. Als de situatie verder dramatiseert, kan dit een zware last worden. Daarbij moet natuurlijk ook toegegeven worden dat wanneer we in rustiger vaarwater komen, de overheid aan dit soort interventies een mooi extraatje overhoudt. Naast de jaarlijkse premies en dividenden ontvangt ze aan het einde van de rit ook nog de opbrengst van de participaties in BNP Paribas, Fortis Bank, Ethias, Dexia en KBC als verder problemen uitblijven.


Europa
Op macro-economisch vlak lijkt daar nog niet zoveel van te merken en terwijl het slechte nieuws blijft binnenstromen, keerde vorige week ook het sentiment op de aandelenmarkten. Dat is niet verwonderlijk na het rapport van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, dat toonde dat de industriële productie in maart ruim 20% lager eindigde dan een jaar geleden. Meteen het slechtste cijfer dat ooit werd opgemeten sinds de start van de metingen in 1991. Hoewel we natuurlijk alweer twee maanden verder zijn (economische cijfers worden steeds met een zekere vertraging gepubliceerd) is het nog maar afwachten of het op macro-economie ondertussen wat rustiger is geworden.

Dat blijkt alvast niet uit de cijfers met betrekking tot het bruto binnenland product (bbp) van de verschillende landen in de eurozone. De impact van de financiële crisis raakt de hele unie. België verloor ‘slechts’ 1,9% van het bbp in het vierde kwartaal, terwijl Nederland er met 2,8% en Duitsland zelfs met 3,8% op achteruitgaat.

Het Duitse overheidstekort dreigt bovendien te ontsporen en nu al spreekt de Duitse minister van financiën van het zwaarste tekort sinds de tweede wereldoorlog. De kans wordt steeds groter dat Duitsland niet meer aan de vereisten van het groei- en stabiliteitspact, dat aan de basis ligt van de Europese Unie, zal kunnen voldoen. Duitsland is niet het enige land met uiterst slechte vooruitzichten, ook Engeland moest deze week haar verwachtingen bijstellen. Terwijl de Bank of England (BoE) drie maanden geleden nog uitging van een herstel in 2010 met een stijging van het bruto binnenlands product met 3,8%, stelde ze dit deze week bij tot 1,1%. Ook voor dit jaar en voor 2011 werden de verwachtingen bijgesteld. Aanleiding zijn onder meer de zwaar teleurstellende arbeidscijfers, de werkloosheidsgraad in het Verenigd Koninkrijk ligt vandaag op 7,1% - het hoogste cijfer sinds de recessie in de jaren tachtig.


Amerika
Engeland is niet alleen, ook de Amerikaanse werkloosheidscijfers hadden maar weinig positiefs te melden deze week, al was de toename van het aantal werklozen lager dan de vorige maanden. In april gingen ‘amper’ 539.000 banen verloren. Daarmee zit nu bijna 9% van de Amerikanen thuis zonder werk. Dat cijfer ligt vast nog heel wat hoger aangezien het geen rekening houdt met zij die nu omwille van economische redenen parttime moeten werken.

Minder inkomsten betekent ook minder uitgaven. De anders zo kwistige Amerikanen, lieten het in april duidelijk afweten. In januari en februari toonden consumenten zich nog bereid meer te kopen, wat de hoop bracht dat het ergste wel voorbij was. De koude douche van maart, werd opnieuw bevestigd voor april. Het ziet er naar uit dat de Amerikaanse overheid nog even zal moeten wachten voor het echte herstel zich inzet en consumenten weer meer gaan uitgeven. Zelfs met de verschillende stimuleringsplannen lijkt er voorlopig nog maar weinig te verbeteren voor de gemiddelde Amerikaan.


Azië
De exportcijfers uit Hongkong stelden zwaar teleur. Tijdens het eerste kwartaal werd er 22,7% minder uitgevoerd, het slechtste cijfer sinds 1954. Omdat ook het bruto binnenlands product in elkaar dreigt te klappen, beloofde de regering deze week om een nieuw stimuleringsplan op te zetten om de economie te ondersteunen.

In China ging het inflatieniveau opnieuw lager, voornamelijk als gevolg van de terugvallende voedselprijzen. Ondanks de terugvallende inflatie, hoeft er in het land van de rijzende zon niet gevreesd te worden voor deflatie. De banken hebben samen al meer dan 5 biljoen yen aan leningen uitgegeven, ruim meer dan het quotum voor 2009. De Chinese overheid wil haar economie behoeden voor een vrije val, maar heeft laten doorschijnen dit niet drastisch te willen doen om te voorkomen dat een mogelijke nieuwe bubbel knapt.


Deze week
De ZEW index, een van de belangrijkste vertrouwensindicatoren in Duitsland en de Eurozone wordt deze week gepubliceerd. De verwachtingen zijn hooggespannen nadat eerder in april het ondernemersvertrouwen (IFO) en de US ISM Manufacturing index minder slecht dan verwacht eindigde.

In de Verenigde Staten is de economische agenda erg licht. We krijgen wat data over de toestand op de Amerikaanse huizenmarkt. Verder zal Thimothy Geithner, de Staatssecretaris voor Financiën, voor het Congres getuigen over de effecten van de reddingsplannen.

In Japan komen de leden van de Bank of Japan samen om de huidige situatie te bespreken, maar waarschijnlijk zal hier niets spannend gebeuren.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten