Beleggers op hun hoede, sparen krijgt voorrang

Economie onder de loep

Pieter Bailleul 15 juni, 2009 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn
Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de Belg, die anders al zo spaarzaam is, vandaag ongezien veel geld op zijn spaarboekje heeft. In april vloeide er 2,8 miljard euro naar spaarrekeningen waardoor het totaal eindigde op een record van 165 miljard. Als belangrijkste reden worden de onzekerheid als gevolg van de financiële crisis aangegeven. Dat is ook zichtbaar in andere spaarproducten: de Belg verschuift immers heel wat geld van de langere termijnrekening naar de onmiddellijk ophaalbare spaarrekening waar het rendement (in verhouding) beter is. Actieve beleggers zouden hun reserves dan weer op een wachtrekening plaatsen totdat de financiële markten meer stabiliteit tonen.

Hoe het op korte termijn zal gaan, is vooralsnog koffiedik kijken. Terwijl Goldman Sachs waarschuwt

dat het huidige herstel niet langer kan doorzetten, ziet Pimco geen terugval op korte termijn. Ook politici en economen zijn het niet met elkaar eens over de toekomst van de wereldeconomie. Dit weekend lieten de ministers van financiën van de G8, de acht belangrijkste rijke economieën, hun vertrouwen blijken in het huidige herstel en spraken zij al over het post-crisis tijdperk. Ze willen vermijden dat de stimulipakketten resulteren in een aanwakkerende inflatie. De nadruk ligt er bij de ministers dan ook op om het consumenten- en investeringsvertrouwen volledig te herstellen.

De centrale bankiers en andere economen denken daar anders over. Zo ziet Pascal Lamy, topman van de Wereldhandelsorganisatie, nog geen positief teken voor de wereldhandel. Hij ziet geen aanwijzingen waarom de economie globaal gesproken niet met de verwachte 9% zal dalen dit jaar. Die daling is ongezien sinds de tweede wereldoorlog. Ook het Beige Book dat een overzicht geeft van de belangrijkste economische signalen in de Verenigde Staten stelde teleur. In dit conjunctuurrapport besluit de Federal Reserve dat er nog steeds maar weinig signalen zijn van herstel. Ook de economie blijft met andere woorden bijzonder zwak en dat is te merken aan het aantal werklozen dat deze maand doorsteeg tot 9,4 miljoen Amerikanen die zonder baan thuis zitten.


Europa
In Europa stonden de resultaten van de Europese verkiezingen centraal. De opkomst lag bijzonder laag in landen waar het niet verplicht is om te stemmen. De Europese Democraten kwamen daarbij als grote winnaar uit de bus. Barroso, gesteund door de Europese Democraten, volgt zichzelf de komende vijf jaar waarschijnlijk op als belangrijkste man binnen de EU.

Macro-economisch was het nieuws erg schaars. De industriële productie in de Eurozone zetten zijn vertraging verder en kromp nog eens met 1,9%. Verder moesten Europese beleggers de ratingverlaging van Ierland ondergaan. Standard & Poor’s verlaagde de rating van AA+ naar AA als gevolg van het kostenplaatje om de Ierse banken overeind te houden.


Amerika
Terwijl economen vorige week nog in koor riepen dat het uitkijken was voor de hoge schuldengraad van de Verenigde Staten, was van deze bezorgdheid maar weinig te merken. De Verenigde Staten verkocht opnieuw schuldpapier, dat voornamelijk voor de langere termijn (10 jaar) vlot over de toonbank ging. De sterke vraag bevestigt het vertrouwen van beleggers in de Amerikaanse overheid. Dat is goed nieuws, zeker nu president Obama met zijn plan komt om de Amerikaanse gezondheidszorg te verbeteren zodat elke Amerikaan in de toekomst verzekerd is en kan rekenen op de nodige steun tijdens harde tijden. Dit vraagstuk, dat meer dan 1,5 miljard dollar moet gaan kosten, werd overschaduwd door de vraag hoe dat dan wel moet gaan betaald worden. Ook langs de bankenzijde mag Obama rekenen op instroom. Door verschillende banken toe te laten hun overbruggingskredieten terug te betalen aan de Amerikaanse autoriteiten, wordt een nieuwe fase in gang gezet van het TARP plan (Troubled Asset Relief Plan). Voor de banken is deze terugbetaling essentieel omdat zij zich anders moeten schikken naar de nieuwe compensatiestructuur van de Amerikaanse president. Door het geld nu al terug te betalen, is dat niet het geval. Ondanks de goedkeuring waarschuwt Staatssecretaris voor Financiën, Timothy Geithner, ervoor dat de bankencrisis nog lang niet achter ons ligt.


Azië
China sloot de week af met een aantal positieve berichten: investeringskredieten aan bedrijven verdubbelden en zowel de industriële output als de consumentenverkopen namen sterker toe dan verwacht. De maatregelen die de Chinese regering eerder dit jaar nam, lijken daarmee te werken. Toch klinkt de roep tot voorzichtigheid: het groeiende aantal kredieten zorgt namelijk ook voor een grotere hoeveelheid aan slechte kredieten in de portefeuilles van de Chinese banken, net zoals aan het begin van de financiële crisis. Daarnaast blijft ook de export naar onder meer de Verenigde Staten en Europa achter, wat de Chinese economie nog kwetsbaarder maakt. In mei verloor China ruim 26% van haar export ten opzichte van een jaar eerder.


Deze week
De ZEW index, de belangrijkste graadmeter voor het Europees economische sentiment, wordt deze week weer gepubliceerd. Verwacht wordt dat deze verder gestegen is in navolging van het IFO ondernemersvertrouwen en de Amerikaanse index van aankoopmanagers. Verder is het ook uitkijken naar de bevestiging van een stabilisatie van prijspeil (HICP inflatie op 0%) in de eurozone. Daarnaast krijgen we ook nog een overzicht van de werkloosheid in Europa.

Terwijl het op het Europese vasteland rustig blijft, staat er deze week in Amerika een lange lijst van macro-economische indicatoren op het programma, met name informatie over de huizenmarkt, consumenten en producenten.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten