Dit jaar reiken we de eerste Pan-Europe Fund Manager of the Year Awards ooit uit. Deze awards zijn volledig gebaseerd op het werk van onze meer dan 25 kwalitatieve analisten, die door heel Europa werken. Deze uitreiking is bedoeld om beheerders te belonen die niet alleen een sterk 2009 hebben gehad, maar waarvan we ook verwachten dat ze in de toekomst goed zullen presteren en hebben bewezen dat beleggers bij ze in goede handen zijn.
2009 bleek een moeilijke puzzel voor onze analisten. Aan de ene kant zagen beleggers eindelijk weer een sterke rally die iets van de verliezen goedmaakte, die door de kredietcrisis werden veroorzaakt. Aan de andere kant leidden kwalitatief laagwaardige en speculatieve aandelen de dans. Als gevolg hiervan lieten de fondsen die het meeste risico namen de hoogste rendementen zien. Alhoewel dit vorig jaar goed uit heeft gepakt, is dit zelden een recept voor succes. Ook blijkt dat beleggers vaak verkeerd omgaan met dit soort fondsen, door te kopen na een rally en te verkopen na dalingen.
Een en ander heeft geleid tot intensieve discussies binnen ons Europese analistenteam over de genomineerde Europese en wereldwijde beheerders, en we zijn er dan ook van overtuigd dat ze tot de besten behoren in hun specifieke discipline, en de awards dit jaar dan ook oprecht verdienen.
Morningstar Pan Europe Global Equity Fund Manager of the Year
Edouard Carmignac van Carmignac Investissement
Rendement in 2009: 42,6% % ranking in categorie: 16
Tijdens ons werk komen wij veel beheerders tegen die dicht bij de benchmark blijven. Edouard Carmignac behoort hier niet toe. Integendeel zelfs, hij is nooit bang geweest zijn eigen pad te kiezen. Hij heeft het gelijknamige bedrijf twintig jaar geleden opgericht en sindsdien een sterk team van analisten en beheerders opgebouwd die verantwoordelijk zijn voor het fondsaanbod van de vermogensbeheerder. Hij vertoont een betrouwbaarheid en originaliteit bij het beheren van zijn fondsen die de mogelijkheid scheppen om substantiële outperformance te realiseren.
Carmignac neemt stevige top-down beslissingen om richting te geven aan de beleggingsportefeuille. Hij selecteert een compacte groep van 60 tot 70 (middel)grote aandelen die passen binnen de geidentificeerde macro thema’s, recente voorbeelden hiervan zijn Angelsaksische banken en opkomende markten. Het risicoprofiel wordt in balans gehouden door minder risicovolle thema’s als gezondheidszorg. In tegenstelling to veel andere aandelenbeheerders, is Carmignac bereidt om gebruik te maken van cash of de mogelijkheid om valutarisico af te dekken (voornamelijk via ‘short selling’ of gebruikt van indexfutures) als dat in lijn is met zijn macro-economische verwachtingen. Hierdoor kan de netto blootstelling aan aandelen dalen tot 60% in tijden van defensieve positionering.
Dit soort actoes hebben het fonds geholpen om aanmerkelijk betere prestaties te laten zien in 2007 en 2008 dan concurrende fondsen, die wel volledig belegd waren. Carmignac Investissement wist in deze jaren de categorie met respectievelijk 15,7 en 12,7 procentpunt te verslaan. In 2009 bracht het fonds op tijd de aandelenblootstelling terug tot normale waarden om thema’s als banken, opkomende markten en grondstoffen hun werk te laten profiteren van de opgaande markt. Het fonds steeg 42,6%, waarmee het wederom tot de top van de categorie behoorde. Door deze uitstekende prestaties behoort het per eind januari 2009 tot de top 10% van de Morningstar Aandelen Wereldwijd Large Cap Groei Categorie op 3-, 5- en 10-jaarsbasis. Ook presteerde het fonds maar in twee jaren slechter dan de mediaan van de categorie, waarbij het verschil in één van de twee jaren ook nog eens marginaal was.
Daarnaast hebben onze analisten een hoge pet om van de vermogensbeheerder Carmignac Gestion. We denken dat de kosten wat lager zouden kunnen (ze passen het typisch Franse gebruik toe om beleggers te belasten voor bewegingen in de portefeuille), maar de cultuur van het bedrijf is over het algemeen sterk gericht op de belangen van beleggers. Zo publiceren ze eens per kwartaal een volledig overzicht van de belangen in de portefeuille, iets wat niet gebruikelijk is maar waarvan we vinden dat beleggers zondermeer het recht hebben om te weten waarin ze beleggen. Bovendien beleggen de meeste beheerders, Carmignac incluis, in de eigen fondsen. Dit zien wij graag omdat hiermee de belangen van beheerders en beleggers op één lijn komen te liggen.
Morningstar Pan Europe European Equity Fund Manager of the year
Francisco García-Paramés, Alvaro Guzmán de Lázaro & Fernando Bernad van Bestinver Internacional
Rendement in 2009: 71,9% % ranking in categorie: 6
Dit small-cap georiënteerde Europese aandelenfonds had de wind onmiskenbaar in de rug in 2009, maar dat is niet de reden dat dat we het geselecteerd hebben. Integendeel, dit sprak juist niet voor het fonds gezien de risico’s in de categorie en het relatieve gemak waarmee vorig jaar dergelijke rendementen konden worden behaald. Daarom is het moeilijk om een team te identificeren dat zowel een goed jaar heeft gehad, maar ook veel van de kwaliteiten in huis heeft die we vanuit een kwalitatief standpunt zoeken. Als we enkel naar cijfers kijken, zien we dat Bestinver Internacional met een rendement van 71,9% in 2009 zeker waarde toevoegden op de toch al erg goed presterende small caps. Hiermee werd het gemiddelde fonds in de Morningstar Aandelen Europa Small Cap categorie met maar liefst 23,7 procentpunt wed verslagen.
Het team behaalde deze resultaten met dezelfde gedisciplineerde benadering van waardebeleggen als García-Paramés het afgelopen decenium heeft toegepast (de Morningstar ‘style trail’ laat zien dat het fonds consistent in de small-cap value hoek zit, onderschrijft dit). Fundamenteel passen de beheerders de filosofie toe die ook Warren Buffett en Benjamin Graham gebruiken: Zoeken naar kwalitatief zeer hoogwaardige bedrijven met een stevig management die tegen een grote korting op hun intrinsieke waarde genoteerd staan en marktinefficiënties benutten met een lange termijn benadering. In 2009 bijvoorbeeld, profiteerde het fonds van een aantal individuele namen die uit de gratie waren geraakt, zoals Debenhams plc, Virgin Media, en Oce NV. Alhoewel het fonds een groot belang had in de ‘industrial materials’ sector gedurende deze periode, zagen we dat het vooral profiteerde van de defensieve ‘machinery’ en ‘chemicals’ subsectoren en niet de hoge beta-namen waar veel vergelijkbare fondsen van hebben geprofiteerd.
Zoals bij ieder small-cap fonds, is het absolute risico hoog. In 2008 bijvoorbeeld, liet het fonds een absoluut verlies zien van 44,7%. Maar zelfs toen lieten García-Paramés en zijn team zien capabel te zijn in het beheersen van kapitaalverlies – daarmee was het verlies lager dan bij 83% van de concurrentie. Op de langere termijn heeft het team het fonds geleid naar één van de best presterende die er te vinden zijn met top 10% klasseringen op zowel 3-, 5- als 10-jaarsbasis.
We zijn ook verheugd te zien dat alle drie de beheerders het merendeel van hun eigen vermogen in de Bestinver fondsen beleggen, wat laat zien dat de belangen van de beheerders in lijn zijn met die van beleggers en dat ze veel vertrouwen hebben in hun kunnen. Daarnaast zijn we positief over Bestinver als vermogensbeheerder; ze geven zich niet over aan de grillen van de markt en richten zich op fondsen die goed gebruik maken van de capaciteiten van de beheerders. Het fondsaanbod bestaat uit slechts zeven fondsen, waarvan er slechts één is geintroduceerd tijdens het afgelopen decenium.