6 Fouten die succesvol beleggen in de weg staan

Er zijn minstens zes dingen die u beter kunt laten als u succesvol wilt beleggen met fondsen of ETFs.

Freddy van Mulligen 23 maart, 2010 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

1. Alleen kijken naar rendementen uit het verleden 
Veel beleggers worden gelokt door fantastische prestaties van bepaalde beleggingsfondsen over de laatste maanden of jaar. De belegger die dan uiteindelijk zijn moed bij elkaar raapt en belegt in zo’n fonds komt vaak bedrogen uit, omdat hij dan juist in een land, segment of stijl stapt die het meeste is overgewaardeerd.

2. Tips blindelings volgen
Gouden beleggingstips zijn er genoeg te verkrijgen. Op internet, tijdens de lunch met collega’s of op een feestje bijvoorbeeld. Daar kan een gouden tip bijzitten. En ook het advies van uw bank kan nuttig zijn. Maar dat alles ontslaat een belegger niet om zelf ook zijn huiswerk te doen en informatie in te winnen. Een gespreide portefeuille die u begrijpt, is belangrijker dan een gouden tip.

3. Niet naar de bestaande portefeuille kijken
Wie al belegt, moet bij het kiezen van een nieuwe belegging net zo goed naar zijn bestaande portefeuille kijken als naar de nieuwe potentiële belegging. Wie dat niet doet, loopt de kans dat hij zijn risico van de portefeuille (en de kans op teleurstellingen vergroot) omdat hij meer van hetzelfde toevoegt en niet voor extra spreiding gaat. Wie bijvoorbeeld een Europees small cap fonds heeft, doet er niet goed aan om nog zo’n fonds toe te voegen, hoe aantrekkelijk deze ook mag zijn.

4. Onnodig risico nemen
Het beleggen in zeer specifieke segmenten van de aandelen of obligatiemarkt (als een sector of thema) is zeer risicovol. De bereidheid om te kopen op een top is groot, net als het risico. Wie niet tegen dat risico is opgewassen zal geneigd zijn om te verkopen als de nood het hoogst is: op een dieptepunt. Niet bepaald de manier om vermogen te laten aangroeien.

5. Te weinig risico nemen
Ook dat is een fout. Met een spaarrekening of overheidsobligaties is niet mis en met een garantieproduct soms ook niet. Maar wie ook belegt in aandelen mag uiteindelijk een hoger rendement verwachten. Vaak is rendement nodig om doelstellingen in de toekomst te verwezenlijken en de inflatie bij te houden.

6. Niet op de kosten letten
Een paar rottige eurootjes meer of minder kosten, een paar procent aankoopkosten of een kostenratio die een half procentje meer is; het lijkt allemaal niet veel uit te maken als u met duizenden euro’s tegelijk schuift. Vergis u niet! Niet is minder waar. Duizend euro besparing nu levert u over twintig jaar (met een rendement van 10% per jaar) 6700 euro op. En een procent besparing per jaar levert over twintig jaar misschien wel een twintig procent hoger pensioen op.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten