Het mooie van dit optimisme in de economie is dat deze zich vertaalt in hogere koersen. De MSCI Wereldindex bijvoorbeeld is in 2010 tot nu toe met ongeveer 9,9% gestegen. Het optimisme blijkt nog het meeste uit de enorme rally die high yield obligaties maakten in 2009 en die nu nog wordt voorgezet. Deze markt als geheel ligt inmiddels boven het niveau van voor de “kredietcrisis”. Hoezo een crisis waarvan de gevolgen zich nog jarenlang laten voelen?
Natuurlijk verkeert de economie nog niet in topconditie, maar er is wel degelijk een herstel dat V-vormig blijkt. De aanhangers van een W-scenario of double dip houden zich de laatste maanden op de vlakte. Deze week bleek weer eens dat de Amerikaanse consument er zin aan heeft en 0,3% meer uitgeeft dan een jaar geleden. De spaarquote daalde daarbij naar 3,1% van 3,4% en heeft nooit hele hoge niveaus bereikt. De Amerikaanse consument moet je nooit onderschatten. Nu is het wachten op werkgelegenheidscijfers die vast nog verder zullen verbeteren als de strenge winter naar de achtergrond verdwijnt.
Andere indicatoren van aantrekkende groei – waar consumenten minder blij mee zouden moeten zijn – zijn de stijgende grondstoffenprijzen (behalve goud). De olieprijs is in een jaar tijd gestegen van onder de vijftig dollar per vat tot boven de 80 dollar per vat wat u al behoorlijk merkt aan de pomp.
Natuurlijk zijn niet alle problemen die de kredietcrisis veroorzaakten uit de wereld. Er is nog steeds heel veel schuld in het systeem bij banken, bedrijven en consumenten. Daar moeten zij zich nog doorheen worstelen. Een relatief nieuw probleem is dat Europese overheden dezelfde problemen krijgen, wat afstraalt op de stabiliteit van de eurozone. Griekenland is het meest in het oog springend, maar ook voor andere landen zijn er twijfels of de kapitaalmarkt welwillend zal blijven om de overheidsobligaties op te nemen. Het feit dat Europese regeringsleiders er maanden over doen om een richting voor een oplossing te kiezen, wekt ook al niet veel vertrouwen.
Maar pittige problemen zijn van alle tijden en hoeven beleggers er niet van te verhinderen om te profiteren van de per saldo toch optimistische stemming voor zo lang deze duurt. Geniet ervan. Houd vinger aan de pols, beleg licht tegendraads let op signalen die aankondigen dat het feest bijna voorbij is. Welke signalen? De rente zou bijvoorbeeld plots kunnen gaan stijgen als de inflatie(angst) zal oplopen. Of – en dat zien we nu al – het feit dat rendementen in de hard groeiende opkomende markten niet meer de rendementen in ontwikkelde markten overtreffen.
Ach, het echte gevaar zal wel weer opduiken uit een onverwachte hoek. Misschien moet u maar niet te veel werk maken van het voorspellen van de richting van de aandelenmarkten. Het hebben van een visie kan veel geld en zelfvertrouwen kosten. Wie had er een jaar geleden gedacht dat de AEX (inclusief dividenden) nu 60% hoger zou staan?