De Nederlandse kapitaalmarktrente staat momenteel op een niveau van 3,25% en is sinds medio 2008 in een dalende trend. Dergelijk lage niveaus werden sinds 2006 niet meer bereikt. Een kapitaalmarktrente van 3,25% betekent dat als een belegger een obligatie koopt die over tien jaar afloopt en deze tot dat tijdstip aanhoudt, teruggerekend per jaar dat percentage aan rendement zal behalen. Een paar procent inflatie eraf, voor een fondsbelegger nog eens wat kosten en er blijft niet veel over aan verwachte waardestijging. Daarbij loopt u nog eens het risico op een renteverhoging en daarmee tussentijdse negatieve rendementen!
Wat u kan doen? Het is te overwegen om meer risico op te zoeken door middel van obligaties van minder kredietwaardige landen, bedrijfsobligaties van goede of van slechte kwaliteit, of leningen met onderpand etc. Het is allemaal het overwegen waard, maar doet u dat dan alstublieft wel via een gespreid fonds zodat de specifieke risico’s gespreid worden. Fondsmanagers zullen creatieve oplossingen moeten vinden om bij de huidige yields toch met een acceptabel rendement op de proppen te komen.
Wees u ervan bewust dat tegenover een hoger potentieel wel een hoger risico staat. De kans is aanwezig dat hedge funds en absolute return strategieën in het huidige klimaat van lage kapitaalmarktrentes een nieuwe groeiperiode zullen doormaken. Zoals we inmiddels weten is de altijd durende zoektocht naar hogere yields en arbitragemogelijkheden van hedge funds niet zonder gevaar en zonder kosten.
Ook aandelenbeleggingen hebben een hoger risico. Op zich is met beleggen in aandelen helemaal niets mis -alhoewel er nieuwe onrust is op markten en het scenario van het W-vormig herstel weer van stal kan- maar een echt alternatief voor goudgerande staatsobligaties is het qua veiligheid niet.
Naast in aandelen dan toch ook maar sparen? Ja, sparen is een mogelijkheid. Niet omdat sparen veel oplevert, want met een geldmarktrente van 0,75% mag u nog van geluk spreken als u 2% spaarrente kan opstrijken. Sparen moet u vooral zien als geld parkeren op een veilige plek om daar af te wachten op tijden met hogere kapitaalmarktrentes. Voor dat veilig afwachten betaalt u een prijs, namelijk een lage spaarrente. Controleert u wel of de exotische bank die u in gedachten heeft onder het deposito garantiestelsel valt en dat per persoon per instelling niet meer dan 100 000 euro wordt gegarandeerd?
Nu maar hopen dat er geen onverwachte stijging van inflatie zal plaatsvinden. Met al het overheidsgeld in omloop, is dat niet ondenkbaar.