ETF vergemakkelijkt pairs trading

De beleggingstrategie om met overeenkomstige aandelen long-short te gaan wordt met Exchange Traded Funds nog eenvoudiger.

Michael Rawson 21 juni, 2010 | 14:17
Facebook Twitter LinkedIn

Zekerheden bestaan niet op de aandelenmarkt. Zelfs wanneer een belegger vol vertrouwen is over een bepaald beleggingsplan kan een onvoorziene gebeurtenis zijn winst in één keer wegvagen. Pairs trading kan hierbij nuttig zijn, Dat probeert rekening te houden met externe risico’s en maakt het voor een belegger mogelijk om zich op één risico per keer te richten.
Pairs trading is een strategie waarbij twee aandelen, die grotendeels op elkaar lijken maar op één belangrijk punt verschillen, long-short tegen elkaar worden verhandeld. Door met het ene aandeel long en met het andere short te gaan worden de meeste risico’s geëlimineerd. Met uitzondering van het risico dat wordt ingecalculeerd.

Stel een belegger is fan van Apple (AAPL) en verwacht dat de iPad marktaandeel zal wegkapen van de Kindle van Amazon.com (AMZN). Een pairs trade vereist in dit voorbeeld dat hij aandelen Apple koopt en aandelen Amazon short verkoopt. In de afgelopen twee maanden zijn aandelen Apple circa 10 procent gestegen terwijl de koers van Amazon vijf procent is gedaald. Het positieve van pairs trading is, dat het marktrisico’s vermindert, ook al kan het enkelvoudige effectrisico’s verhogen.

Neem de eerdergenoemde Apple-fan die het succes van Apple’s iPod meemaakt en tijdens de zomer van 2008 denkt dat de nieuwe versie van de iPhone marktaandeel blijf stelen van andere smartphones zoals de BlackBerry van Research in Motion (RIMM). Als hij in juni 2008 aandelen Apple heeft gekocht, zonder het gebruik van pairs trade om marktrisico te elimineren, dan zou hij minimaal één jaar later geld hebben verloren op het Apple-aandeel. Ondanks het feit dat zijn beleggingsthese juist was. Dit komt omdat de het aandel Apple minstens 20 procent is gedaald in de periode juni 2008 tot juni 2009 (deels omdat de markt circa 30 procent verloor). Had deze belegger wel van pairs trade gebruik gemaakt, aandelen Apple had gekocht en short was gegaan op Research in Motion, dan had hij een ‘positief resultaat van 20 procent’ geboekt. Want Research in Motion daalde die periode namelijk met 40 procent: tweemaal het verlies van Apple.

Pairs trade en ETF
Pairs trading bestaat al lange tijd, maar hoe kunnen de ETF’s deze beleggingsstrategie vereenvoudigen? Het is immers al moeilijk genoeg om één goed beleggingsplan te hebben en bij pairs trade zijn twee plannen nodig. Het kopen van Apple-aandelen was niet voldoende. Ook moet bekend zijn welke bedrijven gelijksoortige risicoprofielen hebben als Apple en welke bedrijven Apple achter zich laat. Daarbovenop moet een belegger nog van aandelen RIMM weten om short mee te kunnen gaan. Door de verscheidenheid, diepte en gemak om short te gaan met ETF’s kan eenvoudig short worden gegaan op een EFT binnen dezelfde activacategorie, index of sector als het aandeel dat op het wensenlijstje staat.

Neem de olieramp in de Golf van Mexico. Een belegger vreest dat deze voor BP grotere aansprakelijkheids- en reputatierisico’s met zich meebrengt dan waar de markt momenteel van uitgaat. Als de olieprijzen weer stijgen, kunnen de aandelen BP stijgen, maar waarschijnlijk minder dan van andere oliemaatschappijen. Hier zou kunnen shorten op BP en long kunnen gaan op een olieindustrie-ETF zoals Energy Select Sector SPDR (XLE) of een oliegrondstof-ETF als United States Oil (USO). De olie-industrie ETF is waarschijnlijk een betere keuze, omdat de grondstof zich afzonderlijk van de aandelenmarkt kan bewegen. Dit wordt bevestigd door het feit dat BP een correlatie had van 0,71 met de XLE, maar slechts 0,60 met de USO.

Beta
Hoewel de correlatie een veelgebruikte statistiek is om de sterkte van een verhouding te beschrijven, is de beta van een aandeel een veel betere metriek. Deze kan gebruikt worden om te laten zien hoeveel aandelen nodig zijn om short te kunnen gaan ten opzichte van long gaan. Zeg een belegger wil graag aandelen Coca-Cola (KO) kopen en daarnaast  aan pairs trading doen. Hij gaat long op Coca-Cola en short op de S&P500 SPDR (SPY). Deze twee hadden een correlatie van 0,65 over de afgelopen drie jaar. Coke’s beta  ten opzichte van de markt was 0,55, wat aangeeft dat voor elke twee aandelen long op Coke, slechts op één aandeel van de markt short hoefde te worden gegaan.

Met 0,61 had chemieconcern Monsanto (MON) een vergelijkbare correlatie met de markt als Coca Cola, maar de beta was ongeveer 1,0. Toen Monsanto bekendmaakte dat het zijn groeidoelstellingen niet zou halen en ook strategie niet zou lukken om de prijzen op Round-Up te verlagen, kan dat een reden zijn om short te willen gaan op het aandeel Monsanto. Hier had een belegger SPY kunnen kopen tegen een ratio van 1:1. Ondanks de lage correlatie met de markt resulteerde Monsanto’s grotere volatiliteit in een hogere beta. Maar pas op, historische schattingen gebruiken voor correlatie en beta is risicovol omdat deze variabelen ongelooflijk instabiel zijn.

Pairs trading een geweldige manier zijn om geld te verdienen met een beleggingsplan zonder ongewenste risico’s te nemen. ETF’s zijn hierbij dankzij hun liquiditeit, de eenvoud om short te gaan en het brede aanbond aan niches en indices de perfecte keerzijde van de belegging.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Michael Rawson  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten