Valutablootstelling met ETFs

Waar op te letten als u valuta-ETFs in uw beleggingsportefeuille wil opnemen.

Morningstar ETF Analysts 23 augustus, 2010 | 10:59
Facebook Twitter LinkedIn

Nu zowat alle grote vastrentende en aandelenstrategieën reeds gedekt zijn door bestaande fondsen, proberen de ETF-aanbieder nieuwe nichegebieden aan te boren om hun productassortiment uit te breiden. Valuta’s vormen daarbij een natuurlijke keuze. ETF Securities, de leider in beursverhandelde grondstoffenproducten, heeft zijn positie in dit segment onlangs versterkt met 10 nieuwe valutagebaseerde ETF's op de Deutsche Börse.

De nieuwe fondsen bieden blootstelling van de euro aan Zwitserse frank, Britse pond, Noorse kroon, Zweedse kroon en Japanse yen, en hebben op korte termijn al 4 miljoen euro aan vermogen ingezameld met een wekelijks beurshandelsvolume van 120 miljoen euro. Zij trekken de lijn door van het beursverhandelde grondstoffenplatform dat ETF Securities in 2009 introduceerde, met 18 fondsen op de London Stock Exchange die blootstelling bieden aan de G10-valuta’s tegenover de US dollar, en die nu reeds een vermogen van 46 miljoen euro beheren. Het volume groeit snel. Alle fondsen zijn zekergestelde, swapgebaseerde ETF’s die de Morgan Stanley Foreign Exchange Indices volgen, bij een jaarlijkse beheervergoeding van 0,39 procent.

Valutabeleggingsalternatieven
Voor beleggers die op zoek zijn naar directe valutablootstelling zijn er nog diverse andere opties naast het beleggen in valutagebaseerde ETF’s. Derivaten zoals termijncontracten en swaps zijn populair bij grote institutionele beleggers door hun liquiditeit. Maar voor particuliere beleggers kunnen zij door de hoge transactiekosten minder interessant uitvallen. Contanten op een buitenlandse bankrekening aanhouden, is mogelijk het beste alternatief: deze aanpak gaat gepaard met de laagste vergoedingen en in de meeste landen zijn bankdeposito’s tot een bepaald bedrag gewaarborgd. Daarnaast bieden heel wat ETF-providers geldmarkt-ETF’s in euro, Britse pond en US dollar.

Niet speculeren
Dat de mogelijkheid om direct in een valuta te beleggen bestaat, betekent nog niet dat de doorsneebelegger hierop moet ingaan. In tegenstelling tot aandelen, die in de loop van de tijd in waarde stijgen of obligaties die een gestage inkomstenstroom bieden, zijn valuta’s een nulwaardesom. Op langere termijn is actief verhandelen de enige manier om een rendement te boeken met valuta’s en dat is een activiteit die beter aan de professionals wordt overgelaten.

Dozijnen factoren, zoals de rentevoeten, de inflatie, de groei, de kapitaalstromen, de politieke ontwikkelingen enzovoorts kunnen de wisselkoersen beïnvloeden. En het is zonder meer onmogelijk om hun gevolgen nauwkeurig en consistent in te schatten. Laat de speculatie over aan de  experts en concentreer u op aandelen- en obligatiebeleggingen waar de kansen in uw voordeel spelen. Merk wel, dat het beleggen in een aandelen- of obligatie-ETF van een land/regio met een andere basisvaluta blootstelling biedt aan die valuta, maar tegelijk ook de inkomsten en kapitaalgroei biedt die aan de basis liggen van het langetermijnrendement. Dit is een oplossing die uw risico verlaagt en tegelijk het rendement verhoogt. Een duidelijk interessanter alternatief dan het houden van contanten met hun lage opbrengst.

Afdekken of niet?
Valuta-ETF’s kunnen van pas komen om uw bestaande beleggingen in vreemde valuta’s af te dekken. Als u bijvoorbeeld een Britse belegger bent die een EURO STOXX 50 ETF bezit, of een Nederlandse belegger die een FTSE 100 ETF bezit, kan het interessant zijn om de wisselkoers van de euro ten opzichte van het Britse pond af te dekken. In dat geval kan een valutagebaseerde ETF een geschikte keuze zijn. Er zijn ook ETF’s met ingebouwde valuta-afdekking. Hoe dan ook, hoewel beide methodes het risico terugdringen, zijn ze niet gratis.

De beslissing om al dan niet af te dekken, moet gebaseerd zijn op de persoonlijke omstandigheden. Zo zal een inwoner van het Verenigd Koninkrijk die van plan is over 20 jaar naar Spanje te verhuizen om van zijn pensioen te genieten, er goed aan doen om zijn blootstelling aan de euro geleidelijk te versterken. Maar voor iemand die in de eurozone woont en zich zelden daarbuiten waagt, is de diversificatie naar andere valuta’s niet zo interessant. Het is een kwestie van afwegen van activa en passiva.

Andere ETF-opties voor valutabeleggingen
Naast de ETF’s die in één valuta beleggen zijn er ook die in een mandje van valuta’s beleggen. Deze ETF’s bieden actieve blootstelling tegen lage kosten voor beleggers die geen specifieke positie tegenover een bepaalde valuta vereisen. db x-trackers Beschikt over ETF’s die valuta’s wegen op basis van factoren als momentum, opbrengst en waardering, of een combinatie ervan. Deze ETF’s brengen jaarlijkse totale kosten van 0,30 procent in rekening en worden verhandeld op de Deutsche Börse.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten