Wie zoals ik op feestjes moet vertellen dat hij "in beleggingen zit" en zelf ook belegt, hoeft niet op jaloerse blikken te rekenen. Dat is logisch gezien de kommer en kwel op aandelenbeurzen. Een veel gehoorde reactie is, dat de aankoop van een huis nog altijd de beste belegging is. Het kan natuurlijk zijn, dat het vermogen dat de gesprekspartner heeft opgebouwd grotendeels afkomstig is van de waardestijging van zijn huis. Maar huizen zijn de laatste decennia veel minder sterk in waarde gestegen dan aandelen en obligaties. Het blijkt, dat een huis is de minst renderende belegging over de laatste 25 jaar.
Wie begin 1985 in Nederland een gemiddeld huis kocht betaalde daarvoor omgerekend 59.2 duizend euro. Eind 2009 was het gemiddelde huis 228.5 duizend euro waard. Dat is een rendement (cumulatief) van 287 procent over deze periode van 25 jaar. Ik baseer me hier op cijfers van makelaarsvereniging NVM die de langst lopende reeks biedt die ik kon vinden. 1999 Was het absolute topjaar voor huizenbezitters omdat de prijzen toen meer dan 20 procent stegen. Huizenprijzen gaan niet per definitie ieder jaar omhoog. In 1990, 2008 en 2009 daalden de verkoopprijzen van huizen gemiddeld. Ook huizenprijzen kunnen dus omlaag.
Obligaties en aandelen
Bij obligaties (Citi Dutch Government Bond Index) had u over dezelfde periode een cumulatief rendement van 405 procent behaald. Aanzienlijk meer dan een investering in woonhuizen. Opvallend is, dat ook bij obligaties in deze periode 3 jaren zijn aan te wijzen met negatieve rendementen: 1994, 1999 en 2006.
De mooiste rendementen behaalde u met aandelen (MSCI Netherlands dividenden herbelegd). Over 25 jaar maar liefst een rendement van 754 procent (cumulatief). Aandelen zijn wel beduidend risicovoller met meer en diepere dalen. In twee maal zoveel kalenderjaren als met obligaties en een eigen huis (6 jaar) behaalde u met aandelen een negatief rendement. Met 2008 als het ergste rampjaar met een bijna halvering (-45,5 procent).
Betekent dit nu dat u nooit een huis zou moeten kopen? Nee, natuurlijk niet. Voor veel Nederlanders is niets fijner dan een eigen huis. Als u daarbij niet voor maximaal aflossingsvrij gaat, dan kan het kopen van een eigen huis een prima manier zijn voor vermogensvorming. Zelfs als het huis niet in waarde stijgt, bouwt u vermogen op. Een groot bijkomend voordeel van het kopen van een huis is, dat je erin kunt wonen. Dat hoeft u bij aandelen of obligaties niet te proberen. Maar een huis kunt u niet vergelijken met een aandelenbelegging.