In het (recente) verleden waren opkomende landen vaak aanjager van economische crises. Voorbeelden te over: de Mexicaanse Tequilla-crisis, Aziatische valutacrisis, Russische roebelcrisis, en de Argentijnse tangocrisis. Das war einmal. Tijden zijn veranderd en de opkomende landen zijn tegenwoordig veel minder risicovol. Dat bleek maandag op Fondsevent 2010 waar emerging markets een leidend thema was.
Opkomende landen zijn politiek en economisch stabieler geworden en hebben een democratiseringsproces doorgemaakt. Het fiscale en monetaire klimaat is verbeterd met centrale banken die onafhankelijk opereren en een nationale munt met een stabielere koers. Er kwamen meer buitenlandse investeringen en de landen zijn minder afhankelijk van de export geworden. Het lijkt soms zelfs de omgekeerde wereld waarin het zwaartepunt is verschoven. Ontwikkelde landen hebben zich door de crisis flink in de schulden gestoken waar opkomende landen hun huishoudboekje op orde hebben.
In 2005 haalden de emerging markets de ontwikkelde landen in als het gaat om valutareserves. “Een comfortabele uitgangspositie als je weet dat ze tegelijkertijd hun schulden hebben verlaagd”, vertelt Nick Price, manager van Fidelity Funds Emerging Markets Fund (fondsrapport) op het Fondsevent.
Potentie
“Emerging markets zullen zeker ook een terugval meemaken, maar op de lange termijn blijft het goede perspectief in tact”, meent Price. De potentie van de opkomende landen is overtuigend te illustreren met cijfers van organisaties als WTO en IMF, zakenbanken en marktonderzoeksbureau’s. Zo’n 90 procent van de wereldoliervoorraad bevindt zich in opkomende landen. Net als meer dan 80 procent van de wereldbevolking. De opkomende economieën nemen dit jaar meer dan 60 procent van de groei van het globale bbp voor hun rekening. Bij de globale aandelenmarktkapitalisatie tellen emerging markets voor –nog maar- ruim 15 procent mee.
De opkomende landen hebben een goede concurrentiepositie. Arbeidskosten zijn laag en de bevolking is relatief jong. Het inkomen stijgt en daarmee ook de welvaart en de consumptie.
Favorieten
‘Emerging markets’ is een breed begrip. Elke fondsmanager heeft zijn eigen favoriete landen en sectoren. Zo ook Price. De fondsmanager noemt nieuwe technologie en communicatie met onder meer de groei van mobiele telefonie, de daarbij horende toename van dataverkeer en de internetpenetratie in China die nog op gang moet komen.
Bij grondstoffen zijn die producenten die tegen de laagste kosten kunnen werken het goudhaantje, aldus Price. Hij is bijzonder gecharmeerd van platina. “Dit edelmetaal wordt in katalysators van auto’s toegepast. Met de wereldwijde groei van autoverkopen en strenge regelgeving voor de uitstoot van uitlaatgassen zie ik de vraag naar platina alleen maar toenemen. Een low cost producer als Aquarius maakt zelf bij een relatief lage platinaprijs al winst.”
Over Afrika bestaan volgens Price veel vooroordelen. Het ‘verloren’ continent boekte echter in 2009 samen met het Midden-Oosten wel als enige werelddeel een groei van het bbp. "De Afrikaanse consumptie wordt niet herkend."
Het gaat volgens de fondsbeheerder om ondernemingen die een dominante marktpositie hebben in een markt waar concurrentie vooralsnog afwezig is.
Zorg
De grootste zorg die Price heeft bij de opkomende economieën is de toenemende concurrentie. Omdat er meer geld naar deze economieën stroomt neemt de concurrentie toe. De prijs van aandelen gaat hierdoor omhoog. “Ontwikkelde economieën laten maar een beperkte groei zien, in tegenstelling tot opkomende economieën. Maar omdat de concurrentie toeneemt moeten beleggers ondernemingen vinden die een goede uitgangspositie hebben om de concurrentiestrijd aan te gaan. Beleggers zullen een premie betalen voor de echte groeiers.”
Een ander, mogelijk risico ziet Price in een handelsoorlog.“Maar dat Europa en de Verenigde Staten de grenzen dichtgooien voor importen uit opkomende markten acht ik niet erg waarschijnlijk.”
Bekijk ook het video-interview met Nick Price waarin hij ondermeer praat over de do's en don'ts van beleggen in opkomende markten.