Omdat thema’s in tegenstelling tot sectorfondsen geen goede benchmarks hebben, zijn er geen ETF’s beschikbaar en kunnen deze volgens Stainsby dan ook het beste actief gespeeld worden. Net als veel andere fondshuizen ziet JPMorgan vooral mogelijkheden in de thema’s grondstoffen, infrastructuur en consumententrends. Door het ontbreken van relevante benchmarks hebben de thematische fondsen die JPMorgan aanbiedt dan ook een grote mate van vrijheid.
Genormaliseerde markt
Ook Peter Kirkman, beheerder van het in 2008 geïntroduceerde JPMorgan Global Consumer Trends, is vrij om te beleggen waar hij de meeste waarde ziet. Kirkman’s ervaring ligt vooral bij Japanse aandelen. Hij was vanaf 2001 CIO van het Japan-team en had ook voordien vergelijkbare rollen bij andere vermogensbeheerders. Hij krijgt ondersteuning van een omvangrijk team, dat bestaat uit 11 beheerders en 12 analisten.
Binnen zijn fonds identificeert Kirkman drie subthema’s: ‘Demografics & Urbanisation’, ‘Health & Welness’ en ‘Aspiration’. Het eerste subthema speelt in op vergrijzing in landen zoals de VS en Japan. Een voorbeeld hiervan is het aandeel Zimmer, een onderneming die onder meer kunstgewrichten produceert. Bij ‘Health & Welness’ draait het om verandering van levensstijl zoals biologisch voedsel. De toename van de koopkracht in landen als China staat centraal binnen ‘Aspiration’. Met name duurzame consumentengoederen als smartphones kunnen volgens Stainsby sterk groeien in de komende jaren.
Het fonds heeft goede prestaties laten zien. Het had daarbij profijt van het moment van introductie. Zo kon het in de neergaande markt cash aanhouden en aandelen op een laag niveau kopen. Morningstar is dan ook benieuwd naar de prestaties in een meer genormaliseerde markt. Het fonds heeft daarom onze Standard rating gekregen.