Dat werd maandag duidelijk op Fondsevent 2010. Fondsen met thema’s als infrastructuur en gezonde levensstijl nemen steeds meer de plaats in van traditionele sectorfondsen die zich richten op bijvoorbeeld energie of financials. In het algemeen vindt Morningstar dat een goede ontwikkeling. De omlijning van sectoren is door decennia heen bepaald door grote indexaanbieders als MSCI en S&P. Deze sectoren geven niet automatisch weer waar de beleggingskansen liggen. Bij het bepalen van thema’s kunnen fondshuizen zelf identificeren waar zij de kansen zien liggen in de toekomst.
Kansrijk
De keuze ligt bij de fondsmanager om de aandelen te vinden die hij of zij het meest kansrijk vindt om van die thema’s te profiteren. Zo zoekt fondsmanager Boudewijn de Haan van Robeco Agribusiness naar aandelen die profiteren van de toenemende wereldwijde voedselschaarste. Hij komt dan uit bij aandelen als Potash (kunstmest) of Monsanto (zaden). Op deze manier zoeken naar kansrijke aandelen vindt Morningstar logischer en organischer dan geforceerd zoeken binnen sectoren.
Ook wordt er binnen themafondsen meestal geen benchmark aangehouden waarvan het fonds niet teveel af mag wijken. Een te nauwe focus op een benchmark leidt vaak tot resultaten die lager liggen dan wat een indextracker of ETF op de sector laat zien. Peter Ferket, hoofd aandelenbeleggen bij Robeco, beaamt dat themafondsen meer bewegingsvrijheid geven aan de fondsmanager. John Stainsby, managing director global equities bij JPMorgan Asset Management, denkt dat beleggers zich ook makkelijker kunnen vereenzelvigen met thema’s dan met sectoren.
Geduld
Risico’s zijn er wel. Een interessant en veelbelovend thema vertaalt zich niet automatisch in goede belegggingen. Waarderingsniveau’s van de aandelen zijn daarbij erg belangrijk. Themafondsen zijn daarnaast op de korte termijn minstens zo volatiel als sectorfondsen. Even instappen en na een jaar weer uitstappen om snel te profiteren van een op dat moment populair thema is een gevaarlijke bezigheid.
John Rekenthaler, Vice President Research, Morningstar, benadrukt dat beleggers dit spel vaak verliezen. Vooral binnen volatiele categorieën als sector- en themafondsen. Ook William de Vijlder, hoofd partners en alternative investments, BNP Paribas, vindt dat de belegger veel geduld moet hebben bij het spelen van thema’s.
Bekijk ook het video-interview met Peter Ferket waarin hij uitlegt wat megatrends zijn en de do's en don'ts noemt van beleggen in deze trends.