Microsoft-topman Steve Ballmer presenteerde maandag Windows Phone 7 (WP7). Het besturingssysteem voor slimme mobiele telefoons is verkrijgbaar op toestellen van HTC, Dell, Samsung en LG. Het moet de concurrentie aangaan met iPhone OS van Apple (wat alleen op iPhones is geïnstalleerd), Android van Google (draait op apparaten van HTC, Samsung en SonyEricsson) en de Blackberry van Research in Motion (RIM).
Microsoft heeft nog een lange weg te gaan om zijn achterstand op Apple, Google en RIM in te halen Critici stellen zelfs, dat het bedrijf te lang heeft gewacht met de ontwikkeling van een besturingssysteem voor mobiele telefoons.
Het succes van een besturingssysteem voor smartphones hangt af van de beschikbaarheid van zogenaamde apps, handige en leuke programmaatjes. Het is daarom van groot belang dat Microsoft een groot aantal gebruikers van WP7 weet te krijgen. Is er voldoende basis dan kan het zijn sterkste troef inzetten: een leger aan ontwikkelaars van applicaties (derde partijen) die al gewend zijn aan het maken van apps in de Microsoft-omgeving. Microsoft heeft er slim aan gedaan om bij WP7 alle banden met eerdere versies van Windows Mobile te verbreken en WP& te koppelen aan zijn platvormen Silverlight en XNA. Het voordeel hiervan is dat ontwikkelaars al bekend zijn met deze platvormen en Microsoft voorziet hen van extra gereedschappen om de ontwikkeling van apps te versnellen.
Morningstar denkt dat van de iPhone op dit punt niet meer te stoppen is. Maar als Microsoft het vliegwiel van de acceptatie door gebruikers en applicatie-ontwikkelaars kan aanzwengelen dan heeft het een kans om terug te slaan naar Android of marktaandeel af te pakken van Blackberry.
In de Verenigde Staten liggen telefoon met WP7 voor de feestdagen in de winkels. In Nederland zal dat nog tot april volgend jaar duren.