De Jager is vies van provisiejagers

Minister van Financiën De Jager schaft de provisies voor tussenpersonen af. Heeft hij ook de retourprovisie voor de beleggingsadviseur op het oog?

Freddy van Mulligen 15 oktober, 2010 | 14:55
Facebook Twitter LinkedIn

Met het vooruitzicht op een feestelijke start van de nieuwe regering stuurde Minister van Financiën De Jager een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aangaf korte metten te willen maken met de provisies die tussenpersonen van verzekeraars en banken ontvangen. Aan uitzonderingen wil de minister niet doen.

Een dergelijke maatregel is nodig om de kwaliteit van en het vertrouwen in de financieel adviseur te laten toenemen. Nu adviseren intermediairs in producten als hypotheken of pensioenen terwijl onduidelijk is wat ze eraan verdienen. Wordt product A nu aanbevolen boven product B omdat het beter bij de klant past, of omdat op product A een hogere provisie geldt? De enige manier om dergelijke vragen de wereld uit te helpen is om de klant zijn adviseur te laten betalen door een uurtarief.

Uurtarief
De Hypotheker maakte deze week duidelijk dat zij bij het afsluiten van een hypotheek 1,5% op de hypotheeksom verdient. Daarvan komt 1% van de klant (afsluitkosten) en 0,5% van de verstrekker van de lening. Op een hypotheek van 350.000 euro draait een tussenpersoon dus een omzet van 5250 euro. Trek daar een duizend euro voor overheadkosten af en deel door het niet ongunstige uurtarief van 100 euro per uur. Dat zou dan betekenen dat een adviseur met een hypotheekaanvraag een week bezig is. Zou hij dat halen? Overigens kondigde de minister aan dat hij voorlopig controle wil houden op het uurtarief.

Als de plannen van minister De Jager zullen worden uitgevoerd, zal dat niet ongemerkt aan de sector voorbijgaan. Als er door adviseurs geconcurreerd moet worden op prijs en kwaliteit zullen veel particulieren voor simpele producten kiezen voor internet en niet voor de “dure” adviseur. Een verdere shake out in de sector van financiële tussenpersonen zal het gevolg zijn. Maar misschien moet er eerst veel worden afgebroken voordat er weer wat nieuws kan groeien. Uit markten als de Verenigde Staten en ook het Verenigd Koninkrijk weten we, dat adviseurs die echt onafhankelijk advies geven bestaansrecht hebben.

Retourprovisies
Als de ban op provisies ook tot gevolg zal hebben dat retourprovisies bij beleggingsfondsen afgeschaft zullen worden, zal dat eveneens leiden tot een ander en beter “verdienmodel”. Ik weet niet of beleggingsadviseurs voorkeur zullen ontwikkelen voor een uurtarief boven een bepaald percentage over het beheerd vermogen. Wat ik wel weet is dat als retourprovisies niet meer mogen, de management fees drastisch omlaag kunnen. Dat klinkt makkelijker dan het is in een Europese context waar diverse landen ieder hun eigen richting varen. Autoriteiten zullen hier echter scherp op moeten toezien.

Lagere fees betekenen uiteindelijk, dat beleggingsfondsen optisch beter zullen presteren en vaker de index zullen verslaan. Dat is een leuke opsteker voor fondsmanagers in een tijd waarin actief beheer in het beklaagdenbankje zit. Natuurlijk moet de beleggingsadviseur - als het niet linksom is dan wel rechtsom – ergens van betaald worden. Het is dus maar de vraag of de belegger uiteindelijk goedkoper af is. Maar om het vertrouwen in en de kwaliteit van het adviseursvak te verhogen is het een welkome ontwikkeling.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten