Bij de introductie telde ERUS amper 28 posities. Het is dus een zeer geconcentreerd fonds. Het volgt de kapitaalgewogen MSCI Russia 25/50 Index, een aangepaste variant op de MSCI Russia Index, die bepaalde wegingen aftopt om rekening te houden met de diversificatievereisten die op gereglementeerde beleggingsvennootschappen van toepassing zijn.
Aangezien zijn index een kapitalisatieweging toepast, neigt ERUS sterk naar grote kapitalisaties met een gewogen gemiddelde marktkapitalisatie van een kolossale 50 miljard dollar bij de introductie. Het is dan ook weinig verrassend dat de energiesector met 51 procent van de activa de grootste blootstelling van de ETF uitmaakt. Andere sectoren met een significante positie zijn die van de grondstoffen (18 procent van de activa), financials (14 procent) en nutsbedrijven (8 procent).
De grootste positie bij de introductie is aardgasgigant Gazprom, goed voor meer dan 21 procent van de activa van de ETF. Daarna volgen Lukoil, Ruslands grootste oliemaatschappij (12 procent van de activa), bankreus Sberbank (11 procent), aardgasproducent OAO Novatek (5 procent) en de door de Russische staat geleide Rosneft Oil Company (4 procent).
Gezien Ruslands enorme afhankelijkheid van de olie- en gasexport, en ook wel wegens de relatief beperkte reikwijdte van zijn economie, behoort het land tot de meer volatiele opkomende markten. Terwijl het in de lijst van grootste wereldeconomieën toch de twaalfde plaats bekleedt. Met een dergelijk fonds kunnen beleggers zich dus aan enige volatiliteit verwachten.
Tegelijkertijd heeft de inherente portefeuillediversificatie van een Russische ETF wel zijn voordelen. Zoals de meeste landenfondsen van iShares dekt ERUS het valutarisico niet af. Wanneer de roebel bijgevolg in waarde stijgt of daalt ten opzichte van de dollar ondervindt het rendement van dit fonds na omzetting in dollars hiervan de positieve of negatieve impact. (Het is typerend voor Rusland dat de aan de Moscow Interbank Currency Exchange genoteerde effecten eerst worden verhandeld in de lokale roebel en vervolgens in het buitenland in dollar worden omgerekend.)
Naar onze mening heeft Rusland een goede uitgangspositie om in de toekomst mee te profiteren van zowel het huidige wereldwijde economische herstel als van de stijgende binnenlandse consumentenbestedingen en de verdere ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen zoals metalen, mineralen en vruchtbare grond. Wij waarschuwen de beleggers er echter voor, dat corruptie een grote risicofactor blijft bij beleggingen in Russische aandelen. Net als de gezondheid van de banksector, die wordt gedomineerd door grote centraal geleide banken met doorgaans zwakke balansen.
ERUS, dat een jaarlijkse kostenratio van 0,65 procent hanteert, is de jongste speler op de Russische ETF-markt. Het volgt het in maart gelanceerde maar nauwelijks verhandelde SPDR S&P Russia en de stamvader van de sector: het begin 2007 gelanceerde kolossale Market Vectors Russia ETF.