Belegger leert harde les uit crisis

De Nederlandse belegger is op zoek naar zekerheid. Toch voegt hij de daad lang niet altijd bij het woord.

Maarten van der Pas 15 december, 2010 | 21:04
Facebook Twitter LinkedIn

Dat blijkt uit onderzoek van Schroders dat donderdag werd gepresenteerd. De vermogensbeheerder heeft marktonderzoeksbureau TNS Nipo een representatieve groep particuliere beleggers laten ondervragen. Hun kenmerk: een vrij belegbaar vermogen van 50.000 euro of meer en voor hun beleggingen maken ze gebruik van een beleggingsadviseur.

“We wilden weten wat de financiële en economische crisis met de Nederlandse belegger heeft gedaan en hoe hij nu aankijkt tegen de markt en factoren als risico. Is er bereidheid om te beleggen, of juist te sparen, en gaat de voorkeur dan uit naar aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETFs of vastgoed?”, licht Fred van der Stappen, head intermediary Benelux bij Schroders, de achtergrond van het onderzoek toe.  De enquête werd in oktober afgenomen en 394 respondenten werkten mee. Daarvan was 77 procent man en 23 procent vrouw en ruim driekwart is ouder dan 50 jaar.

Risicobewustzijn
Uit het onderzoek zijn drie belangrijke conclusies te trekken. Zo hebben beleggers een harde les geleerd uit de crisis. De helft van hen geeft aan nu een groter risicobewustzijn te hebben en kiest nadrukkelijk voor zekerheid. Slechts 2 op de tien beleggers overweegt om binnenkort een deel van hun spaargeld weer op de beurs in aandelen te beleggen.
Beleggingsfondsen blijken populair. Negen van de tien beleggers heeft fondsen in zijn portefeuille tegenover 6 uit 10 beleggers die in individuele aandelen investeren.  Beleggingsfondsen zijn in trek omdat beleggers risicospreiding belangrijk vinden.
De Nederlandse belegger is er massaal (73 procent) van overtuigd dat China de komende tien jaar de economische groeimotor is.  Opmerkelijk: een vijfde van de doelgroep vind dat de Verenigde Staten op dit moment het grootste beleggingsrisico heeft. De VS komt daarmee direct na Afrika op de tweede plaats.
Verder is opvallend dat beleggers niet erg actief met valutarisico bezig zijn.

Woorden en daden
Zeer opmerkelijk in het onderzoek is, dat beleggers lang niet altijd de daad bij het woord voegen. Zo beweren ze zich bewuster te zijn van risico, wat een behoefte aan veilige beleggingsproducten suggereert. Maar beleggingsfondsen met absolute return zijn niet erg in trek. En in het verlengde hiervan:  23 procent van de respondenten geeft aan, dat opbouw van een aanvullend pensioen (oudedagvoorziening) het belangrijkste beleggingsdoel is. Het is dan opvallend, dat zij het merendeel van hun vermogen in -meer risicovolle- aandelenfondsen (86 procent) hebben belegd en dat absolute return fondsen een magere 3 procent scoren.

Van een massaal overstappen naar beleggingsfondsen, die vanwege risicospreiding aantrekkelijk worden genoemd, is geen sprake. Want 20 procent van de Nederlandse beleggers heeft 60 procent van zijn vermogen in fondsen geïnvesteerd. Wel scoren beleggingsfondsen met 9 procent het hoogst op de vraag in welke zin beleggers verwachten de komende 6 maanden de samenstelling van hun portefeuille te veranderen.
En China wordt dan als dé economische grootmacht gezien, slechts één op de veertien beleggers zegt daadwerkelijk meer in China te gaan beleggen.
Omdat de respondenten de vragen via internet hebben ingevuld was er geen mogelijkheid om door te vragen. Een onderzoek als dit roept evenveel vragen op als dat het beantwoordt.

Beleggingsadvies
“Het juist inschatten van de markt is door de volatiliteit en onverwachte gebeurtenissen voor beleggers erg moeilijk gebleken”, concludeert Van de Stappen. “Veel van hen zijn onzeker geworden en de waarde van een goed beleggingsadvies is nog belangrijker.” Van der Stappen overweegt om het onderzoek jaarlijks terug te laten keren. “Het moet een echte beleggingsbarometer worden. ”

AEX
Over het Nederlandse beursklimaat zijn de Nederlandse beleggers zeer positief. 82 Procent heeft in Nederland belegd. De meerderheid (46 procent) van de ondervraagden verwacht, dat de AEX aan het einde van dit jaar op 350 tot 374 punten staat. Op moment van schrijven scoort de beursgraadmeter 350 punten. De 350 puntengrens is afgelopen jaar vaker niet dan wel gehaald. Met een piek van –tot nu toe- 357 lijken de 374 punten erg ver weg en zal de eindstand op 31 december dichter bij de 350 dan de 374 punten liggen.


Enkele illustraties
Klik op de link voor een volledig antwoord (in diagrammen) op de vragen in welke categorieën beleggers beleggen, in welk type fondsen ze beleggen, in welke zin beleggers verwachten de komende zes maanden de samenstelling van hun portefeuille te veranderen en in welke landen en regio's ze de komende zes maanden verwachten meer te gaan beleggen. 



U wilt beleggen in beleggingsfondsen? Morningstar heeft enkele handige tools om de best renderende fondsen te selecteren en uw beleggingsportefeuille te beheren.

Fonds Quickrank
Vind leiders en achterblijvers bij de duizenden beleggingsfondsen met de Fonds Quickrank.

Fonds Screener
Vindt de fondsen die aan uw wensen voldoen met de Fonds Screener.

Instant X-Ray
Volg uw beleggingen en analyseer hoe uw portefeille eruit ziet met de Instant X-Ray.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten