We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Pas op voor fusies en overnames en aandeleninkoopprogramma's

Morningstar's aandelengoeroe Pat Dorsey wijst op ondergewaarde sectoren en Amerikaanse aandelen. En geeft beleggers een waarschuwing.

Pat Dorsey, CFA 07 januari, 2011 | 9:17
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar is een echte waardebelegger. Het "probleem" is dan ook, dat wij pas opgewonden raken als alle anderen al volledig uit hun dak gaan en wanneer de meeste beleggers opgewekt zijn dan tempert Morningstar zijn enthousiasme. Nu de -Amerikaanse- aandelenmarkt in het laatste kwartaal van 2010 een rally maakte is het moeilijk om aandelen te vinden die zonder veel omhaal aantrekkelijk kunnen worden genoemd. De S&P 500 is vorig jaar sinds het eerste kwartaal met 9 procent gestegen waar Morningstar's bottom-up fair value voor deze index selchts met 2 procent toenam. Waar Morningstar vindt, dat de brede aandelenmarkt eningszins ondergewaardeerd is, is het zeker lastig om echt goedkope aandelen te vinden.

Gezondheidszorg en financiële dienstverlening blijven volgens Morningstar in 2011 ondergewaardeerde sectoren. Aandelen worden verhandeld met een discount in vergelijking met wat wij hun fair value vinden. Ondernemingen in medische technologie zoals Thermo Fischer en Covidien blijven volgens ons aantrekkelijk, net zoals medische apparatenbouwers Medtronic en Zimmer.

Bij financials houdt Morningstar van goed gekapitaliseerde banken zoals Wells Fargo en J.P. Morgan Chase en enkele vermogensbeheerders en trustbanken met Bank of New York Mellon bovenaan de lijst. Ook denken we dat sommige credit card leners nog ruimte hebben om te bewegen. Discover is mijn favoriet, maar Capital One ziet er ook voordelig uit.

Elke andere sector wordt verhandeld met een marge van 5 procent boven of onder onze fair value en dat is niet voldoende om om een sector sectorbreed aan te bevelen. Toch zijn er in deze sectoren specifieke aandelen die volgens Morningstar upside bieden.

Bij technologie wil ik Cisco en Advanced Micro Devices belichten. Cisco ging 17 procent onderuit aan het begin van het vierde kwartaal in 2010 na wat slechte vooruitzichten. Maar mijn berekening op de achterkant van een enveloppe laat zien dat de aandelen met hun huidige koers maar 5 procent groei inprijzen en ik denk dat de groei hoger zal zijn.

AMD is in veel opzichten het tegenovergestelde van Cisco. Waar Cisco marktleider is in de wereld van netwerkapparatuur komt AMD bij de chipproducenten op de tweede plek na reus Intel en de onderneming heeft geen concurrentievoorsprong. Maar AMD brengt medio 2011 een nieuwe lijn chips op de markt en Morningstar denkt, dat het daarmee marktaandeel van Intel kan afsnoepen bij de markt voor servers. De aandelen van AMD zijn momenteel geprijsd alsof Intel zijn marktaandeel van 95 procent blijft handhaven. Slechts een toename van 10 procentpunt marktaandeel voor AMD zal de bottom line van de onderneming ongeveer verdubbelen. En met verwachtingen die erg laag zijn lijken de aandelen AMD volgens mij aantrekkelijk.

In de industriële sector bieden de aandelen van 3M nog steeds wat waarde. Ons recent bezoek aan de analistendag gaf vertrouwen dat de innovatieve cultuur van de onderneming weer op volledige sterkte is na slecht geleide kostenbesparingen van het huidige management. Avon en Procter & Gamble zijn redelijk geprijsde aandelen bij consumentengoederen. In de energiesector wil ik Range Resources en Cloud Peak benadrukken.

Onzin
Twee trends zijn de moeite waard om voor aandelenbeleggers nader te bespreken. De eerste is de toename van overnames en fusies. Ik zie dat als positief voor op de korte termijn (beleggers raken opgewonden wat de koersen opdrijft), maar negatief op de lange termijn (De meeste fusies en overnames vernietigen waarde).

Met beperkte goedkope kredieten en mogelijkheden voor organische groei is het niet gek, dat zakenbankiers nu overuren draaien om deals te pitchen. Dat is immers ook hun baan. Maar onhoudt, dat de bankiers altijd worden betaald of de deal nu wel of niet waarde genereert. En met de aanzienlijk afgenomen ambtstermijn van Amerikaanse ceo's zou de persoon die de trekker voor een fusie of overname overhaalt er al weleens niet meer kunnen zijn als de strategie toch niet blijkt te werken.
Een kleine aandeelhouder moet de meeste fusie- en overnameplannen van een onderneming met een gezonde dosis scepsis bekijken.

De tweede trend die de moeite waard is om op in te gaan is de toegenomen inkoop van eigen aandelen door ondernemingen. Dat nam met 70 procent toe in het vierde kwartaal van 2010 (in vergelijking met het derde kwartaal). Een recent artikel in The Wall Street Journal schetst wat volgens mij het sentiment is bij de meeste ceo's als het om aandeleninkoop gaat: hoe minder uitstaande aandelen een onderneming heeft, hoe groter de winst per aandeel. Inkopen van aandelen is zonder risico en heeft meteen effect.

Dit is natuurlijk klinkklare onzin. Als de aandelen van een onderneming ondergewaardeerd zijn en als de mogelijkheden van een onderneming voor interne herinvesteringen een minder rendement bieden dan eigen aandelen te kopen, dan kan aandeleninkoop aandeelshouderswaarde creëren.
Natuurlijk kan het management van de onderneming de waarde van de aandelen verkeerd inschatten en het management kan ook investeringsmogelijkheden over het hoofd zien. In zo'n geval vernietigt aandeleninkoop juist waarde.
Als aandelenterugkoop inderdaad een risicoloze manier is om aandeelhouderswaarde te creëren, waarom daalt het niveau van terugkoop dan steeds als de koers daalt? En neemt het toe als de koers stijgt? Ik hoor het graag als iemand me duidelijk kan maken hoe hoog kopen en laag verkopen een risicoloze manier om waarde te creëren kan zijn?!   


In de komende weken zullen de diverse sectoren afzonderlijk op deze website diepgaand worden besproken met de verwachtingen voor 2011 en aantrekkelijke aandelen voor beleggers.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pat Dorsey, CFA  Pat Dorsey, CFA, is Director of Equity Research for Morningstar and author of The Little Book that Builds Wealth and The 5 Rules for Successful Stock Investing.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten