Ik vermoed dat de consumptie-uitgaven in het vierde kwartaal, na de gestage groei gedurende de hele herstelperiode, een explosieve stijging zullen kennen. Uitgaande van solide maandelijkse rapporten over de winkelverkoop zouden de consumptie-uitgaven, die het grootste deel van het herstel een groei van 2 procent op jaarbasis hebben gekend, in het vierde kwartaal wel 4 procent kunnen stijgen. Hoewel de situatie in het eerste kwartaal enigszins kan afkoelen, zullen consumenten dankzij de verlaging van de loonlasten met 2 procent over meer geld beschikken, dat ze zeer waarschijnlijk zullen uitgeven, een trend die de consumptie-uitgaven in 2011 zou moeten bevorderen.
Schuld mogelijk niet zo'n groot probleem als sommigen denken
Een grotere bereidheid van consumenten om uitgaven te doen, was de belangrijkste reden waarom zo vele eerdere prognoses van een BBP-groei van 1 procent of minder voor de tweede helft van het jaar er zo naast zaten. (De werkelijke groei voor het tweede halfjaar van 2010 bedraagt naar alle waarschijnlijkheid meer dan 3 procent.) Veel experts zagen niet hoeveel schade de import aan de resultaten van het tweede kwartaal had berokkend, en extrapoleerden de rampzalige gegevens naar de rest van het jaar. Zo misten ze het klassieke uitgavenpatroon van de oude getrouwe consument.
De betere consumenteninkomsten en de tewerkstelling deden zeker ook geen kwaad. En terwijl talrijke analisten maar blijven piekeren over de schuldniveaus van de consument, daalden de ratio's van verschillende vaste betalingen – waaronder hypotheken, autoafbetalingen, huurbetalingen en creditcardbetalingen – van 18,9 procent van het inkomen op zijn hoogste punt, tot 16,8 procent in het derde kwartaal van 2010. Die ratio ligt nu zelfs onder het gemiddelde van de laatste 30 jaar, opnieuw op een niveau dat we sinds de helft van de jaren negentig niet meer hebben gezien.
Kort samengevat: de consument is koning
In tegenstelling tot 2010 zal de consument in 2011 de drijvende kracht achter de economie zijn, naarmate de groei van de voorraden drastisch vertraagt. De bedrijfsuitgaven en de export dragen hun steentje bij, maar zij zullen niet zo veel invloed hebben als in 2010. De bouw brengt de economie in 2011 weinig goeds of slechts bij. De import, die in 2010 zo sterk was, blijft in mijn globale vooruitzichten een beetje een joker.
Lees ook
Vooruitzichten voor de Amerikaanse economie
De Amerikaanse arbeidsmarkt en economie bevinden zich op een kantelpunt.
Pas op voor fusies en overnames en aandeleninkoopprogramma's
Morningstar's aandelengoeroe Pat Dorsey wijst op ondergewaarde sectoren en Amerikaanse aandelen. En geeft beleggers een waarschuwing.
Herstel Europese economie flauwtjes en ongelijk verdeeld
Morningstar blikt vooruit op Europese economie. Er zijn enkele sectoren met ondergewaardeerde aandelen.