We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Kleinduimpje AMD verovert terrein op reus Intel

De chipindustrie boekt over 2010 recordomzetten en –winsten. Maar welk aandeel moet de belegger hebben: Intel of AMD? Morningstar helpt kiezen?

Maarten van der Pas 24 januari, 2011 | 21:28
Facebook Twitter LinkedIn

Chipgigant Intel rapporteerde solide resultaten over het vierde kwartaal. De jaaromzet kwam daarmee uit op 43,6 miljard dollar (32,0 miljard euro) en dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van 2009. De operationele winst bedroeg het recordbedrag van 15,9 miljard dollar (11,7 miljard euro) en de nettowinst was 11,7 miljard dollar (8,6 miljard euro). Intel-topman Paul Otellini sprak van het beste jaar in de geschiedenis van Intel. “We verwachten dat het dit jaar nog beter wordt.”

De aanschaf van nieuwe pc’s door consumenten blijft zwak sinds het midden van 2010 en vooral de robuuste zakelijke investeringen in IT dreef de vraag naar de microprocessoren van Intel op. Vooral de verkoop van server chips was bijzonder sterk en dat segment zag de omzet in het vierde kwartaal groeien tot 2,5 miljard dollar, 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.
Intel’s nieuwe processor ‘Sandy Bridge’, die in het vierde kwartaal werd gelanceerd en die beter aansluit bij de eisen van zakelijke gebruikers, stuwde de brutomarge tot 67,5 procent, waar dat in het derde kwartaal nog 65,9 procent was.

Optimistisch
Intel is zeer positief voor het komende kwartaal. De omzet zal profiteren van de extra week die het eerste kwartaal van 2011 telt, maar Intel verwacht ook dat de nieuwe ‘Sandy Bridge’ productlijn de omzet een zet in de rug geeft. Het management gaat uit van een aanhoudende vraag naar processors in 2011 en voorziet voor 2011 een omzetgroei van 10 procent. Morningstar-analist Andy Ng vindt dat erg optimistisch. “Maar ik denk wel, dat de omstandigheden voor Intel in de nabije toekomst gezond blijven, omdat ondernemingen hun pc’s en technologie-infrastructuur blijven vernieuwen en verbeteren.”

Intel kondigde aan, dat het komend jaar ruwweg 9 miljard dollar gaat investeren in de vernieuwing en uitbreiding van zijn chipproductie (22-nanometer chips). Extra capaciteit is nodig om aan de vraag te voldoen die het management de komende jaren verwacht.

Concurrent

Intel-concurrent Advanced Micro Devices (AMD) kwam met resultaten die in lijn lagen met de verwachting van Morningstar. dollar. Het chipconcern boekte over 2010 een netto-omzet van 6,49 miljard dollar (4.8 miljard euro), een stijging van 20 procent ten opzichte van 2009 en een nettowinst van 471 miljoen dollar (345,3 miljoen euro).
De gewone computerprocessor van AMD, het belangrijkste segment van de onderneming, zag een vlakke omzetgroei in het vierde kwartaal. AMD’s grafische chips daarentegen noteerden een omzettoename van 9 procent, wat voornamelijk kwam door een hogere gemiddelde verkoopprijs en een piek in de verkoop van spelcomputers rond de feestdagen.

AMD profiteerde in het vierde kwartaal veel minder van de toegenomen investeringen in IT door het bedrijfsleven dan Intel. “AMD ontbeert de blootstelling aan zakelijke afnemers die zijn rivaal wel heeft”, verklaart Ng. “Intel zag vooral de verkoop van processors voor servers toenemen en dat is een terrein waar AMD nauwelijks opereert totdat het later dit jaar zijn nieuwe server chip ‘Bulldozer’ lanceert.”

De brutomarge nam voor AMD af van 46 naar 45 procent in het vierde kwartaal. Oorzaak van deze daling was een lagere verkoopprijs van microprocessors en hogere kosten voor het opzetten van de productie van de nieuwe 32-nanometer chips. Toch zag AMD enige margetoename door zijn nieuwe chips ‘Act’ en ‘Bobcat’ voor extreem platte en low-end notebooks en desktops die in november werden gelanceerd. Van de kwartaalwinst van 468 miljoen dollar (343,0 miljoen euro) kwam 283 miljoen dollar (207,4 miljoen euro) uit een gewonnen rechtszaak.

Omzetdaling
Voor het eerste kwartaal verwacht het management van AMD een omzetdaling van 0 tot 4 procent. Dat komt overeen met het vooruitzicht van Intel. Beide ondernemingen zullen profiteren van het gegeven dat het eerste kwartaal een extra week telt, maar hun beide vooruitzichten gaan ook uit van invloeden buiten het seizoen.

“AMD begint het jaar op een belangrijk moment”, zei plaatsvervangend topman Thomas Seifert bij de presentatie van de cijfers. “Ik ben ervan overtuigd dat we de winstgevendheid kunnen opvoeren met onze nieuwe producten die op de markt komen.”
Analist Ng deelt het optimisme van Seifert. “Ik verwacht dat AMD in 2011 enig marktaandeel op Intel verovert. Een nieuwe productcyclus versterkt de concurrentiepositie van AMD.” AMD heeft al een aantal nieuwe chips gelanceerd of gaat dat de komende maanden doen. Chips als ‘Act’ en ‘Ontario’ worden nu meer toegepast in nieuwe low-end en zeer dunne notabooks. In het tweede kwartaal komt de ‘Plan’ processor op de markt voor reguliere notebooks en desktops. De ‘Bulldozer’ chips voor toepassing in high-end desktops en servers wordt in de tweede helft van het jaar geïntroduceerd. “Ik ben optimistisch over Bulldozer”, licht Ng toe. “Die biedt AMD de mogelijkheid om marktaandeel te winnen op de lucratieve markt voor servers.”

Seifert vervangt de twee weken geleden opgestapte Dirk Meyer Ng: “Ik ben verrast door het plotseling vertrek van Meyer. Hij heeft zijn sporen verdiend bij AMD en vertrekt op een moment dat de chipmaker een aantal belangrijke nieuwe producten op de markt brengt.”
Een verschil van inzicht over het te voeren beleid zou de aanleiding zijn geweest voor Meyer’s vertrek. Meyer zette vooral in op het voor AMD belangrijke segment van pc-processors met als doel om marktaandeel op Intel te veroveren. Maar het bestuur van AMD is vooral bezorgd over het achterblijven van de onderneming op het terrein van chips voor mobiele apparaten. AMD maakt geen chips voor smartphones en tablets.

“Natuurlijk, smartphones en tablets zijn de hype op dit moment, maar ik vind de spastische reactie van het AMD-bestuur op deze hype onterecht”, stelt Ng. “De nieuwe pc-processors van AMD, die voor het eerst sinds 2003 een geheel nieuwe architectuur hebben, maken de onderneming de komende jaren veel competitiever richting Intel. Zelfs met een groei van pc’s die achterblijft bij die van mobiele apparaten, is AMD veel beter af als de directie focust op deze nieuwe chips voordat het achter de hype van smartphones en tablets aanjaagt.”

5 Sterrenaandeel
AMD is momenteel bij Morningstar een 5 sterrenaandeel waarmee op de lijst van aantrekkelijke aandelen staat. Met een koers van 7,54 dollar wordt het verhandeld op de helft van de fair value van 15 dollar per aandeel. Dat is Morningstar's schatting van de waarde van de onderneming op basis van de toekomstige kasstroom. "Het aandeel AMD is in mijn ogen fors ondergewaardeerd waardoor het op dit moment de hoogste rating van 5 sterren krijgt", aldus Ng.


Bekijk ook de koersontwikkeling van Intel en AMD.

Lees ook het artikel "ASML is overgewaardeerd en Applied Materials niet" en Morningstar's vooruitblik op de technologiesector.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten