Ondersteboven van rotatie

De markt roteert met een zeldzaam hoge snelheid.

Freddy van Mulligen 04 februari, 2011 | 18:02
Facebook Twitter LinkedIn

Het jaar 2011 is voor beleggers goed begonnen. Vorig jaar was voor beleggers ook een prima jaar. En toch verloopt 2011 tot nu toe totaal anders.
De eerst maand van 2010 is niet alleen een goede beleggingsmaand voor Azië, China en andere opkomende markten. Nee, Spanje en Italië staan aan kop, gevolgd door fondsen die beleggen in heel de eurozone. Dat is nu wel anders.

Indonesië en edelmetalen behoorden vorig jaar nog tot de beste beleggingen. Maar ze zijn hard bezig om die positie te verliezen, want in januari 2011 zitten ze bij de slechtst renderende beleggingen. Fondsen die beleggen in edelmetalen verloren 11 procent en Indonesië en Thailand verloren 9 procent. Bijna alles wat vorig jaar goed was, is dit jaar slecht. En andersom. In beleggerstermen heet het dat er sprake is van marktrotatie.

Rotatiesnelheid
Strategen van effectenbank Goldman Sachs hebben berekend, dat de huidige rotatiesnelheid vrij zeldzaam is. In dertig jaar tijd is het slechts 11 keer eerder voorgekomen. En vooral in januari is een rotatiepunt erg zeldzaam. Ook op het gebied van sectoren zien we een scherpe ommekeer waar luxegoederen en auto’s het nu weer slecht doen.

Goldman Sachs doet een aantal interessante waarnemingen. Allereerst waren in het verleden rotaties vaak een voorteken van een keerpunt in de markt. De vraag die voorligt is of daar nu ook sprake van is. Goldman Sachs denkt van niet. Het gaat om een simpele herpositionering van winnaars naar verliezers. Het is namelijk niet zo, dat de plotselinge stemmingswisseling op de markt gepaard gaat met veranderende fundamentele waarden. Het is niet zo dat in de eurozone de winstvooruitzichten in de vorige maand plots beter zijn geworden en in opkomende markten slechter.

Februari
Voor beleggers die wat achterbleven bij de markt, is de rotatie goed nieuws. Tien tegen een dat de belegger die vorig jaar het niet zo goed deed, zich nu in zijn handjes wrijft. Een vraag is of de huidige ommekeer in een echte langer durende trend wordt omgezet. Volgens Goldman Sachs hoeven we ons geen illusies te maken. Rotaties duren soms 3, soms 6 maanden, maar de meeste verdwijnen nog eerder. Februari zou dus al weer heel anders uit kunnen pakken. Wie het weet mag het zeggen.

Lange rotatie of korte rotatie, ik doe twee waarnemingen. 1. Wat we weer zien is, dat het lang doortrekken van ontwikkelingen uit het verleden – wat veel beleggers wel doen omdat het menselijk is – voor vervelende verassingen kan zorgen. 2. In 2010 hadden beleggers enorme voorkeur voor opkomende markten (zowel aandelen als obligaties). Deze voorkeur neemt af en dat wordt weerspiegeld in prestaties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten