Aandelen Verenigde Staten large-cap

2010 Was een sterk jaar voor Amerikaanse large caps. Ook dit jaar is het voor de meeste beleggers een aantrekkelijke categorie.

Oliver Kettlewell 17 februari, 2011 | 18:15
Facebook Twitter LinkedIn

Amerikaanse ondernemingen vertegenwoordigen circa de helft van de wereldaandelenindex MSCI World. Dat betekent dat, ondanks de problemen van de Amerikaanse economie, het nog steeds gerechtvaardigd is om een grote positie Amerikaanse aandelen in de portefeuille te hebben. Hoewel vorig jaar vooral werd gesproken over de opkomende markten als de drijvende kracht achter de wereldeconomie, is het vooralsnog de VS die de toekomst van de wereldwijde groei bepaalt. Het land is de grootste consument ter wereld.

Kwantitatieve verruiming Een van de meest besproken gebeurtenissen van 2010 was de aankondiging door de Amerikaanse centrale bank van een tweede ronde van kwantitatieve verruiming, waarvan de komst al maandenlang werd gesuggereerd. Hoewel het nog onduidelijk is of het plan zal werken, en of er onbedoelde gevolgen zullen ontstaan, hebben de markten het beleid over het algemeen uitstekend onthaald.

De categorie van de Amerikaanse aandelen sloot het jaar dan ook af met een stijging van 19%. Hoewel het een gok blijft welke sector of regio in 2011 'hot' zal zijn, is Morningstar van mening dat het voor de meeste beleggers dit jaar opnieuw een goed idee is in brede Amerikaanse aandelen belegd te blijven.

Genomineerd voor een Morningstar Award in deze categorie zijn Optimix America, Morgan Stanley US Advantage en Neuflize USA Opportunités. Optimix America is gelanceerd in 2006 en wordt beheerd door Ivan Moen, die in 2008 overkwam van APG Investments waar hij senior portfoliomanager was. Optimix America was in 2010 goed voor een rendement van 22,8% en versloeg daarmee de S&P500. Het fonds volgt een top-down benadering en kijkt vooral naar macro-economische ontwikkelingen. In die zin vindt Moen kwartaalwinsten en koers/winstverhoudingen als graadmeter ook minder interessant.

'De goede bedrijfscijfers zijn vooral te danken aan kostenreducties, en aan de enorme fiscale en monetaire stimulans, die nu in kracht afneemt. Voor 2011 wordt is wederom een stijging van de  bedrijfswinsten met 30% ingeprijsd, maar het is met name moeilijk om vanaf hier een verbeterende topline te verwachten', verklaarde Moen in 2010 in een interview.  Het fonds dat in sterrenrating van 5 heeft, behaalde in 2010 een uitstekend rendement.

Merknaam
Morgan Stanley US Advantage Fund belegt bij voorkeur in aandelen die een sterke merknaam hebben. In de portefeuille vindt je dan ook namen als Apple, Google en Amazon. Het uitgebreide beleggingsteam werkt vanuit New York, is gedisciplineerd, let sterk op waarde en is bottom up gedreven. Ondernemingen in de portefeuille hebben zogenoemde ‘intangible assets' die moeilijk te kopiëren zijn. Daarvoor is een sterk management nodig. Een indicatie voor zulke ondernemingen is een hoge vrije kas-stroom. Het heeft een zware weging in consumentengoederen en over drie jaar tijd behoort het tot de beste 1% in zijn categorie qua rendement. De risico’s waren in verhouding tot zijn vergelijkingsgroep beperkt (de laagste 10% over 3 en 5 jaar). Het behaalde rendement in 2010 bedroeg 24,7%.

Meest consistent
Neuflize USA Opportunités is een fonds, dat uniek is in zijn soort. Het blijft goede resultaten leveren. De Franse beheerder François Mouté heeft 35 jaar ervaring. Hij is tevens president bij Neuflize Private Assets, dat weer onderdeel is van Neuflize Banque, eigendom van ABN Amro. De geschiedenis van de prestaties van het fonds is zeer goed, wat voor het Britse fondsen platform Citywire reden is geweest om hem tot beste en meest consistente aandelenbelegger in de VS te bestempelen. Morningstar gaf hem een superior rating.
De laatste vijf jaar doet hij het consequent beter dan de markt. Te danken is deze sterke performance mede te danken aan het uit 2006 daterende besluit om uit financiële waarden te stappen. In 2010 behaalde het fonds een rendement van 25,5%. Hoe flexibel Mouté bij het behalen van dat rendement kan beleggen, bewijst het feit dat hij al langere tijd goud als een bescherming tegen mogelijke inflatie in zijn portefeuille heeft opgenomen.

Genomineerden
Optimix America
Standard / *****
Fondsmanager: Ivan Moen
Rendement 2010: 22,8% 


Neuflize USA Opportunités
Superior / *****
Fondsmanager: François Mouté
Rendement 2010: 25,5% 


Morgan Stanley US Advantage
(geen kwalitatieve rating beschikbaar) / *****
Fondsmanager: Dennis Lynch
Rendement 2010: 24,7%






Lees ook de speciale bijlage 'Outperformers' vandaag bij het FD met meer informatie over de genomineerde fondsen en hun managers en artikelen over de benchmark als fictie, kenmerken van de alpha-managers en gatekeepers over fondsselectie.

Terug naar overzichtspagina >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Oliver Kettlewell  is a fund analyst with Morningstar OBSR.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten