Nederland best beleggersvriendelijk

Enkel de VS, Singapore en Thailand doen het nog beter dan Nederland.

Pieter Bailleul 14 maart, 2011 | 6:09
Facebook Twitter LinkedIn

Voor het tweede jaar op rij hebben we bij Morningstar een studie gedaan over de ervaringen van beleggers met beleggingsfondsen. In deze studie kwamen 22 landen aan bod verspreid over Europa, Azië, Amerika en Afrika. Elk van deze landen werd beoordeeld op basis van beleggersvriendelijke karakteristieken zoals transparantie, kosten, belastingen en distributie van beleggingsfondsen. De Verenigde Staten en Singapore scoren het beste en Nieuw Zeeland het slechtste, al liet het land een verbetering zien ten opzichte van de resultaten in 2009. Nederland scoort gemiddeld tot bovengemiddeld.

De studie bevat zes nieuwe landen: België, India, Noorwegen, Zuid Afrika, Zweden en Thailand.

Klik hier voor de volledige studie.

Beoordeling
De totaalbeoordeling van Nederland is een solide B. Nederland scoort over de hele linie gemiddeld tot bovengemiddeld. Tot de sterke punten behoren de lage effectieve belastingtarieven op beleggingen en goede vereenvoudigde prospectussen. Bepaalde aspecten van openbaarmaking zijn voor verbetering vatbaar. 

  Beoordeling
Regelgeving & Belastingen B-
Transparantie B-
Honoraria & Kosten B-
Verkoop & Media B-

De Verkoop- en Mediapraktijken in Nederland zijn doorgaans beleggersvriendelijk. De aanwezigheid van meerdere distributiekanalen draagt bij tot keuzevrijheid, net als het feit dat de meeste distributeurs fondsen verkopen van vele fondsfamilies. De fondsen zijn breed toegankelijk omdat er geen of maar een geringe minimuminleg geldt. Er zouden echter meer fondsen kunnen worden verkocht als Nederland minder gebruik zou maken van de algemeen aanvaarde praktijk van verkoopwedstrijden. De media in Nederland zijn vrij karakteristiek, zowel in aantal als in kwaliteit van berichtgeving.

Het gunstigste aspect van de Nederlandse regelgeving en belastingen is het ontbreken van een directe belasting op zowel vermogenswinsten als dividenden. Beleggers hebben wel te maken met een indirecte vermogensbelasting die begint op een bescheiden niveau van €55.000, en met een BTW-heffing. Toch is de totale belastingdruk voor fondsbeleggers vrij laag naar Europese maatstaven. Ook ongebruikelijk naar Europese maatstaven is de stringentheid van Nederlandse fondsbesturen, die tweelaags zijn en drie onafhankelijke leden vereisen.  

De Nederlandse honoraria en kosten zijn meestal in lijn met die elders in Europa, voor een deel omdat Nederland net als andere Europese landen veel in Luxemburg gevestigde fondsen aanbiedt die grensoverschrijdend verkopen. In Nederland gevestigde aandelenfondsen zijn vaak goedkoper dan de grensoverschrijdende fondsen; anderzijds zijn de lokale geldmarktfondsen relatief duur.

De sterke punten van het Nederlandse 'disclosure’-beleid zijn onder meer de duidelijke en beknopte vereenvoudigde prospectussen met kostenratio’s over drie jaar, een omloopfactor, en een halfjaarlijks volledig portefeuilleoverzicht (per kwartaal geldt als beste praktijk, maar halfjaarlijks is niet slecht). De zwakke punten zijn het ontbreken van een centrale website met fondsgegevens, en dat de naam en het mandaat van de portefeuillebeheerder van een fonds een vrijwillige in plaats van een vereiste openbaarmaking is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten