Grote aankopen in Japan ETFs verhogen premie NAV

Op korte termijn overheersen de neerwaartse risico's.

Patricia Oey 28 maart, 2011 | 15:33
Facebook Twitter LinkedIn

Japanse ETF’s noteerden na de verwoestende aardbeving en tsunami tegen een premie van 4-5 procent van de intrinsieke waarde, vanwege de hoge aankoopactiviteit op de markt.
Waar de minder liquide internationale ETFs vaker hoger of lager dan de NAV (net asset value of vermogen onder beheer) noteren, is de iShares MSCI Japan Index een van de meest verhandelde internationale ETFs en wordt er momenteel 20 keer het driemaandsgemiddelde van het dagelijkse handelsvolume van 23 miljoen aandelen verkocht. 
Omdat de Japanse markt gesloten is op onze handelsdag, kan de koers van in New York genoteerde Japanse ETF’s afwijken van de NAV (die gebaseerd is op de koersen van Japanse aandelen die op dat moment niet verhandeld worden), zodra er nieuws is dat invloed heeft op de markt.

In dit geval zijn er geen positieve berichten, maar waarschijnlijk denken optimistische beleggers terug aan de aardbeving van 1995 in Kobe. Toen volgde er direct na de beving een verkoopgolf van Japans Nikkei-index, maar herstelden de markten en de economie zich relatief snel. (De Nikkei daalde in de eerste helft van 1995 verder, maar eindigde het jaar iets in de plus, terwijl het bbp in Japan in het eerste kwartaal met 3,4 procent groeide.) Ook andere ontwikkelde economieën die een ramp doormaakten, hebben zich snel hersteld, dankzij een goed opgeleide bevolking, solide infrastructuur en voldoende middelen om de wederopbouw te financieren. Wij zijn van mening dat voor de korte termijn de neerwaartse risico’s overheersen, gezien de onzekerheid over de gevolgen van de schade aan de kerncentrale op de inwoners van de streek, en op de Japanse elektriciteitsinfrastructuur en de productiesectoren.

Doelgericht
Op middellange termijn is het mogelijk dat deze vreselijke ramp echter leidt tot een meer doelgerichte regering, die de Japanse economie weer op de rails kan zetten. In de afgelopen vijf jaar had Japan vijf premiers en de verdeeldheid in het parlement is momenteel groot. De regering is er niet in geslaagd om de begrotingswetten te laten aannemen, en ook niet om de koersstijging van de yen tegen te gaan die door het Japanse overschot op de lopende rekening in de hand werd gewerkt. De yen staat momenteel ten opzichte van de US dollar op het hoogste niveau in vijf jaar, ondanks de minimale rente en de slechte prestaties van de Japanse economie in vergelijking met andere ontwikkelde landen.

De zwakke economie, een gebrek aan leiderschap en de stijgende yen hebben een negatief effect op de resultaten van Japanse large-capondernemingen, waarvan vele grote exporteurs zijn. Als de yen sterk is, zijn de Japanse exportproducten duurder, en dit kan schade berokkenen aan de omzet en winstgevendheid van Japanse auto-, technologie- en industriebedrijven en andere grote exportgerichte ondernemingen. Ondanks het feit dat Japanse aandelen slecht presteren, profiteren in Amerika gevestigde beleggers in Japan wel van de stijgende yen. In 2010 steeg de MSCI Japan-index in yen met 0,7 procent, maar in US dollars met 15,6 procent. Op jaarbasis voor de drie jaar tot en met 31 december 2010 toonde de index in yen een daling van 14,1 procent, ten opzichte van een daling van 4,5 procent in US dollars.

Terugboeken
Op maandag 14 maart 2011 bleef de yen in waarde toenemen, vanwege de verwachting dat Japanse bedrijven hun overzeese winsten naar het eigen land zouden overboeken om de wederopbouw te financieren, hetgeen zou leiden tot een stijging van de vraag en van de waarde van de yen. De Bank of Japan greep snel in en verhoogde de omvang van haar activa-inkoopprogramma naar USD122 miljard, en injecteerde USD 184 miljard in het financiële systeem om de liquiditeit te waarborgen. Deze inspanningen remden de stijging van de yen af.

Wij denken dat de Japanse regering zich de komende maanden extra zal inspannen om de wisselkoers van de yen onder controle te houden en dit zou gunstig zijn voor de Japanse large-capexporteurs. De Japanse exporteurs kunnen nu waarschijnlijk ook profiteren van het herstel van de Amerikaanse economie en een gezonde groei op korte en middellange termijn in China, inmiddels de tweede Japanse exportmarkt na de VS. Beleggers die een ongehedgde blootstelling aan Japanse aandelen hebben (de meeste ETFs die in Japanse aandelen beleggen zijn niet gehedged) zouden wij aanraden een fonds als WisdomTree Japan Hedged Equity (DXJ) te overwegen, dat zijn yen-blootstelling indekt. Wanneer de yen daalt, zou dit ETF beter presteren dan een ongehedged breed fonds in Japanse aandelen, waarvan de rendementen de ongunstige gevolgen van de lagere yen-koers zou ondervinden. Wij adviseren beleggers die de komende dagen in Japanse ETFs willen handelen om de intraday-NAV goed te monitoren, omdat deze fondsen tegen een aanzienlijke premie noteren.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Patricia Oey  Patricia Oey is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten