Morningstar's favoriete aandelen basismaterialen

Waarom Yamana, Xstrata, Bemis, Sigma-Aldrich en Ternium aantrekkelijke aandelen zijn.

Facebook Twitter LinkedIn

Financieel sterke bedrijven met een solide concurrentiepositie, die de hele conjunctuurcyclus een robuuste kasstroom genereren hebben de voorkeur. De onderstaande vijf ondernemingen voldoen aan deze criteria en noteren naar onze mening tegen aantrekkelijke waarderingen.


Ternium
Ternium is een Latijns-Amerikaans staalbedrijf dat naar mening van Morningstar wordt ondergewaardeerd in vergelijking met de concurrentie. De gespreide blootstelling van de onderneming aan Mexico, Argentinië en Colombia isoleert het van de Braziliaanse markt, waar de concurrentie heviger is en die nieuwe toetreders en importdruk aantrekt. Terwijl grote delen van Latijns-Amerika (inclusief Mexico en Argentinië) een groeiprofiel tonen dat lijkt op dat van Brazilië.  Ternium had in 2009 en 2010 de op één na hoogste EBITDA per ton van de staalondernemingen die Morningstar volgt. Het moet alleen het Zuid-Koreaanse POSCO voor laten gaan, maar noteert 2 maal de EBITDA lager dan vergelijkbare Latijns-Amerikaanse bedrijven (Gerdau, Usiminas, and CSN) ten opzichte van een historisch gemiddelde van minder dan 1 maal.

Ternium heeft ook de sterkste balans, met vrijwel nul schuld en het heeft verschillende potentiële groeiprojecten in verschillende planningsstadia. Hoewel de hoeveelheid vrij verhandelde aandelen nog steeds klein is (slechts 24 procent van het totaal aantal aandelen), steeg dit in februari met 70 procent na het uitstappen van Usiminas.  Volgens Morningstar betekenen deze nieuwe liquiditeit en de toegenomen macht voor minderheidsaandeelhouders positieve factoren voor het aandeel.

Tot slot vindt Morningstar dat de neerwaartse risico’s van het werken in het minder stabiele Argentinië overdreven worden en het aanzienlijke waarderingsverschil niet rechtvaardigen, omdat Ternium ervaring heeft in dergelijke rechtsgebieden (zijn Venezolaanse fabriek werd in 2008 genationaliseerd). De lagere relatieve prijs in Argentinië zorgt ervoor dat de export een aantrekkelijk alternatief is en de onderneming is goed gediversifieerd met een aanzienlijke blootstelling aan de NAFTA via haar twee Mexicaanse fabrieken.


Yamana

Yamana is een middelgrote goudproducent die zes mijnen exploiteert in Midden- en Zuid-Amerika. De onderneming produceert tegen zeer lage kosten en heeft vier projecten die in de komende jaren met de goudproductie zouden moeten beginnen. Yamana noteert van de belangrijke goudmijnbouwbedrijven tegenwoordig tegen een van de laagste verhoudingen tussen ondernemingswaarde en reserves. Dat is naar mening van Morningstar onterecht, gezien het lage kostenprofiel en het veelbelovende groeipad van de onderneming.

Volgens Morningstar is de markt te wantrouwig over het vermogen van Yamana om zijn groeiplannen te realiseren. Wij denken dat Yamana misstappen uit het verleden achter zich heeft gelaten, nu het bedrijf de grote overnames van 2006 en 2007 grotendeels heeft geïntegreerd. Drie van de vier projecten voor de nabije toekomst van Yamana (Mercedes, C1 Santa Luz en Ernesto) zijn met vlag en wimpel door het vergunningenproces gekomen en zijn inmiddels gestart. Morningstar vindt dat de markt niet voldoende waardeert dat deze projecten het bedrijf vanaf 2012 een explosief stijgende goudproductie gaan opleveren.

We geloven ook dat Yamana’s verkoop van een meerderheidsaandeel in zijn Agua Rica koper-goudreserves aan Goldcorp en Xstrata, die in maart 2011 werd aangekondigd, gunstig zal zijn voor de aandelenkoers. Naar onze mening heeft de transactie veel van de onzekerheid rond Agua Rica weggenomen en ook wat van de zorgen van beleggers verminderd over het hoge aandeel van de koperproductie van het bedrijf, in vergelijking met andere goudmijnbouwbedrijven.
Naar Aandelenrapport Yamana >


Bemis

Gezien de huidige waardering en de trends op lange termijn, zou Morningstar eerder de fabrikant van flexibele verpakkingen Bemis dan Silgan kopen, Noord-Amerika's grootste producent van levensmiddelenblikjes. In het licht van de uitdagingen op lange termijn en de contractonderhandelingen voor 2013 menen wij dat de aandelen Silgan momenteel overgewaardeerd zijn. De aandelen Bemis daarentegen noteren momenteel tegen 90 procent van onze raming van de fair value en bieden volgens Morningstar een grotere veiligheidsmarge dan aandelen Silgan.

Ongeveer 70 procent van zijn omzet haalt Bemis uit voedselverpakkingen, 20 procent uit andere verpakkingen en ongeveer 10 procent uit drukgevoelig materiaal. Het grootste deel van de voedselverpakkingen van Bemis wordt gebruikt voor vlees en kaas. Het bedrijf levert ook een gamma van bijzonder handige drinkzakjes, CPET-schalen (voor magnetron en oven) en ventilerende, voor de magnetron geschikte zakjes voor diepvriesgroenten. Bemis is ook in een goede positie om te groeien in Brazilië, Mexico en Argentinië, waar het aanzienlijke activiteiten heeft en waar de bevolking een aanzienlijk potentieel toont om inkomen en consumptie van verpakt voedsel per hoofd van de bevolking te verhogen.


Sigma-Aldrich
Sigma-Aldrich is een toonaangevende leverancier van verbruiksproducten voor onderzoekstoepassingen en speciale chemicaliën voor veel partijen in de biowetenschappelijke en technologische sector. Morningstar meent dat Sigma goed zal kunnen profiteren van de hogere bestedingen aan onderzoek naar geneesmiddelen in de eerste ontwikkelingsfase. Na een periode van zwakte keert deze onderzoeksactiviteit weer terug naar de gebruikelijke niveaus.
Met een solide prijsstellingskracht en een gestage omzetstroom door terugkerende aankopen van verbruiksmiddelen, zal Sigma zijn operationele marge van meer dan 20 procent volgens ons kunnen behouden. Hoewel de aandelen nu tegen de fair value lijken te noteren, is Sigma een solide bedrijf met een niet al te sterke concurrentiepositie, maar ook met overtuigende groeikansen in biologie, analytische chemie en high-techproductie.


Xstrata
Op basis van de relatieve waarde is Xstrata een van Morningstar's favoriete steenkoolmijnbouwbedrijven. Vooral omdat wij een positievere langetermijnvisie hebben op de prijzen van steenkool dan op bijvoorbeeld op die van koper. Daarvan verwacht Morningstar dat het toenemende aanbod in 2012-2015 de prijzen duidelijk tot onder het huidige duizelingwekkende niveau van meer dan 4 dollar per pound zal laten dalen. Niettemin is Xstrata geen aandeel om te kopen wanneer u snel zenuwachtig wordt. Als de beursgang van de in private handen zijnde grondstoffenhandelaar Glencor de opmaat betekent voor een eventueel samengaan met Xstrata, is het mogelijk dat de zaken zich ontwikkelen op een manier die niet strookt met de wensen van de minderheidsaandeelhouders van Xstrata.





Nederlandse spelers in de sector basismaterialen
In de basismaterialensector volgt Morningstar ook de Nederlandse ondernemingen Akzo Nobel en DSM.

In de laatste kwartalen van 2010 had de chemiesector al met gestegen grondstofprijzen te maken en die trend zette zich in het eerste kwartaal van dit jaar voort. Met de huidige, hoge olieprijs liggen hogere inputkosten ook voor het tweede kwartaal in het verschiet. Akzo Nobel was succesvol in het doorberekenen van prijstoenames.

In de ogen van Morningstar zouden chemiebedrijven relatief succesvol moeten zijn in het doorberekenen van gestegen grondstofkosten zolang de vraag sterk blijft. Maar dit gezegd hebbende, kunnen gestage prijsstijgingen ook de groeiende vraag juist ook stoppen. Vooral gespecialiseerde chemiebedrijven die downstream actief zijn kunnen met deze dynamiek te maken krijgen. Hogere olieprijzen vormen een achtergrond die prijsverhogingen van bulk chemieproducenten aanvaardbaar. Downstream producenten als Akzo Nobel kunnen klem komen te zitten als het hen niet lukt om hogere kosten verder -volledig- door te berekenen in de keten.

Akzo Nobel en DSM niet ìn het overzicht met topaandelen voor. Beide aandelen hebben 3 sterren, wat betekent dat hun koers -vrijwel- overeenkomt de fair value die Morningstar voor deze ondernemingen heeft berekend (de waarde van de onderneem per aandeel gebaseerd  op de toekomstige kasstroom). Akzo Nobel en DSM hebben een fair value van respectievelijk 53 en 45 euro per aandeel. De verhouding koers/fair value voor beide bedrijven is 0,95.


Lees ook
Morningstar's favoriete technologie-aandelen

Morningstar's favoriete aandelen consumptiegoederen


Terug naar Morningstar's vooruitzicht voor aandelen basismaterialen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Elizabeth Collins, CFA  Elizabeth Collins, CFA, is an associate director of equity research with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten