Morningstar's vooruitzicht voor aandelen gezondsheidszorg

De prestaties van de grote farmaceutische aandelen zijn al enige tijd ondermaats. Maar een hogere waardering is op komst.

Alex Morozov, CFA 28 april, 2011 | 16:23
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • De farmaceutische industrie staat voor de patentafgrond, maar de waarderingen zouden moeten verbeteren.
  • De regelgeving voor medische apparatuur wordt misschien niet zo streng als oorspronkelijk gedacht.
     
  • Morningstar verwacht een toename van de fusie- en overnameactiviteit.

De verwachtingen van de brede farma-sector voor 2011 zijn behoudend, maar de waarderingen zijn over de hele linie interessant. Het aflopen van patenten bereikt zijn hoogtepunt in 2011 en verschillende topmedicijnen verliezen hun exclusiviteit. Pfizer's Lipitor, het best verkochte medicijn ter wereld, verliest in november 2011 zijn patentbescherming in de VS en op de meeste andere belangrijke markten rond dezelfde tijd. GlaxoSmithKline verwacht dat het patent op Advair nog zal gelden tot en met 2017, op basis van de patenten voor apparatuur, maar Morningstar verwacht dat de concurrentie van generieke medicijnen in 2011 zal toenemen, waardoor nog enkele andere van de vijf best verkopende geneesmiddelen worden getroffen.

Ondanks het verlies aan patentbescherming van deze middelen in de ontwikkelde markten, meent Morningstar dat zij rond 10 procent van hun totale omzet in opkomende markten zullen kunnen behouden. Hier is de merknaam net zo belangrijk als de patentbescherming. Gezien de enorme omzet van deze medicijnen, vertegenwoordigt dit deel een omzet van meer dan 1 miljard dollar voor elk ervan. Niettemin zal het aflopen van de patenten een negatieve invloed hebben op de kasstromen van de farmaceuten. Behalve Lipitor en Advair zijn er nog enkele andere belangrijke medicijnen waarvan het patent in 2011 afloopt. Het omzetverlies zal farmaceutische bedrijven dwingen om de kosten te reduceren en tegelijkertijd de volgende generatie van topmiddelen te ontwikkelen.

Vanwege het verlies aan patentbescherming en een gebrek aan nieuwe producten die uit de pijplijn komen, zijn alle Big Pharma-ondernemingen al begonnen sterk in de kosten te snijden. Over het geheel genomen verwachten wij dat grote efficiëntieverbeteringen de winstcijfers in de branche goed zullen doen. Gezien de opgeblazen infrastructuur die de branche momenteel heeft, denken wij dat het grootste deel van de kostenbesparingen de marges zal verbeteren zonder de kerncompetenties van de ondernemingen te schaden.

De prestaties van de grote farmaceutische aandelen zijn al enige tijd ondermaats. Maar Morningstar verwacht dat de markt de geneesmiddelenindustrie in 2011 zal beginnen te belonen met een hogere waarderingsmaatstaf, naarmate de groeiperspectieven beter worden na het verlies van de patentbescherming. Omdat de kostenbesparingen een deel van deze verliezen zullen opvangen, zal de winstdaling voor vele bedrijven beheersbaar blijven. Grotere duidelijkheid over de gevolgen van de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg in 2011 zou grotendeels de onzekerheid moeten wegnemen die boven de markt hangt en wij verwachten dat de kosten van de hervormingen op termijn slechts een omzetverlies van 1 tot 2 procent zullen betekenen, met een iets grotere impact op de winst. Tot onze aanbevelingen in brede farmaceutische sector behoren Abbott en Pfizer.

Versoepeling goedkeuring medische apparatuur
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft onlangs de eerste wijzigingen bekendgemaakt voor het 510(k) goedkeuringsproces, dat vaak gebruikt wordt voor de goedkeuring van medische apparatuur. De meeste hiervan betreffen details voor wat betreft de potentiële kosten voor de branche en de grootste vrees voor het goedkeuringsproces lijkt niet bewaarheid te worden.

De FDA lijkt geluisterd te hebben naar signalen uit de branche en heeft besluiten over controversiële initiatieven uitgesteld tot het Institute of Medicine hierover in de zomer zijn mening kan geven. De IOM-aanbevelingen over deze controversiële kwesties—zoals het instellen van een Class IIb-categorie, wat mogelijk de financiële vooruitzichten van vele apparatuurbedrijven, inclusief orthopedische, aanzienlijk zou schaden—zullen naar verwachting zwaar meewegen in de definitieve wijzigingen van het goedkeuringsproces door de FDA. Producenten van hartapparatuur zoals St. Jude Medical, Medtronic en Boston Scientific zijn minder kwetsbaar voor een aantal van de potentiële veranderingen omdat het grootste deel van hun apparatuur al onderworpen is aan strengere en duurdere regelgevingseisen. Hoewel er geen garanties zijn, vindt Morningstar het bemoedigend dat de toezichthouder bereid is om de haalbaarheid van de voorgestelde veranderingen mee te wegen alvorens de regels definitief vast te stellen.

De markt heeft positief gereageerd op het nieuws dat de apparatuursector weer groeit en de aandelen van de meeste apparatuurbedrijven bevinden zich weer op 4- en 3-sterrengebied, voor de eerste keer sinds verschillende kwartalen. Wij vinden nog altijd dat aandelen van bedrijven als Medtronic en Zimmer ondergewaardeerd zijn, maar het opwaartse potentieel is inmiddels minder aantrekkelijk.

Lees ook
Morningstar's favoriete aandelen gezondheidszorg

Morningstar's vooruitzicht voor technologie-aandelen

Morningstar's vooruitzicht voor aandelen consumptiegoederen

Morningstar's vooruitzicht voor aandelen basismaterialen
 
Morningstar's vooruitzicht voor energie-aandelen

Morningstar's vooruitzicht voor financiële aandelen


Bekijk de beste beleggingsfondsen in aandelen farmacie en gezondheid (Elite en Superior rating) met de Fonds Screener

Bekijk de ETFs die de sector farmacie en gezondheid volgen (4 en 5 sterren) met de ETF Screener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Alex Morozov, CFA  Alex Morozov is the director of the health-care team at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten