Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Beleggingsfondsen 1.2 - Waarom beleggen in een beleggingsfonds?

Volg Morningstar's curus beleggen met beleggingsfondsen.

Morningstar 01 juni, 2011 | 14:11
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen hebben veel voordelen. We noemen er enkele:

1. Beleggingsfondsen zijn ook geschikt voor de kleinere belegger
Als u bijvoorbeeld ‘slechts’ euro 1000 wilt of kunt beleggen, is het moeilijk om van dat geld een gevarieerde (gespreide) portefeuille aan te kopen. Bij een beleggingsfonds is dat echter geen probleem, en houdt u ook veel meer vermogen over omdat de kosten lager zijn. Als u eenmaal een storting heeft gedaan dan kunt u vervolgaankopen doen. Soms geldt daarvoor een minimum bedrag (bijvoorbeeld   100), vaak ook niet. De minimale eerste inleg verschilt per fondsaanbieder, maar is meestal niet hoger dan enkele honderden  euro’s. Dat een beleggingsfonds geschikt is voor kleinere bedragen wil zeker niet zeggen dat kapitaalkrachtige beleggers bij een fonds aan het verkeerde adres zijn, integendeel. 

2. Beleggingsfondsen zijn gemakkelijk te aan- en verkopen
Een fonds kunt u bij verschillende loketten krijgen: bij de bank, bij een fondsaanbieder, op de beurs of via een gespecialiseerde (internet)broker. Daar komen we nog op terug. Bij wie u ook uw fondsen koopt, het geldt zonder uitzondering dat u ze gemakkelijk kunt aan en verkopen, vaak met een muisklik of een telefoontje. Bij een uitgebreide portefeuille van individuele effecten of sommige buitenlandse aandelen is dat wel anders. 

3. Er is toezicht op beleggingsfondsen
Er is vrij uitgebreid toezicht op beleggingsfondsen. De portefeuillebeheerder van een beleggingsfonds kan niet met uw geld vertrekken richting een tropisch eiland. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de belangrijkste autoriteit als het gaat om het toezicht op beleggingsfondsen. De AFM voert het toezicht uit zoals dat vastgesteld is in de Wet Toezicht Beleggingsinstellingen. Het doel van het toezicht is het bevorderen van een goede werking van de financiële markten en het beschermen van (potentiële) beleggers. Voordat een fonds aan het publiek mag worden aangeboden, moet het een vergunning aanvragen. De AFM stelt eisen aan het beheer van een fonds en ziet erop toe dat ook na verlening van de vergunning aan deze eisen wordt voldaan. Naast de AFM oefenen De Nederlandsche Bank en de Pensioen- en Verzekeringskamer toezicht uit op de financiële sector. (Voor meer informatie over toezicht zie de website http://www.afm.nl).

Toezicht betekent echter niet, dat uw beleggingen niet minder waard kunnen worden. De toezichthouders waken niet over het beleggingsbeleid van een fonds. Dit betekent dat u geld kunt kwijtraken bij beleggen. Als één van de posities in een fonds minder waard wordt, wordt de portefeuille minder waard en daalt de waarde van uw belegging. Dit betekent gelukkig niet dat de kans groot is dat u alles in een keer kwijt raakt. Voordat dat gebeurt moeten alle ondernemingen waarin belegd is failliet gaan, wat niet waarschijnlijk is. U moet zich er wel van bewust zijn dat beleggen risico nemen is en dat uw beleggingen fors minder waard kunnen worden.

4. Fondsen worden professioneel beheerd
Als u van plan bent om individuele aandelen of obligaties te kopen, moet u financiële verslagen kunnen interpreteren of een duration*(1) kunnen berekenen. Kunt u dit niet, dan lijkt het meer op gokken dan op beleggen. Deze kennis is niet nodig als u in een fonds belegt. Alhoewel u wel enig begrip moet hebben van hoe aandelenmarkten en obligatiemarkten werken, betaalt u uw fondsmanager ervoor om de juiste effecten te selecteren.

Dat er professionals aan het roer van een fonds staan, betekent niet dat beleggen in fondsen een sprookjesverhaal is. Er zijn fondsen die hoge kosten in rekening brengen, er zijn fondsen die slechte prestaties laten zien, en er zijn ook nog fondsen die beide eigenschappen combineren. Over de gehele linie gesproken zijn beleggingsfondsen echter een goede manier van beleggen voor diegene die het geld, de tijd, de kennis, of de interesse ontberen om een gespreide portefeuille van effecten te selecteren.

*1
Duration is de (gewogen) gemiddelde looptijd van een obligatie. De duration is ook een maatstaf voor het effect dat een renteverandering heeft op de koers van een obligatie of portefeuille van obligaties. Duration wordt gemeten in jaren (een duration van drie jaar betekent bijvoorbeeld dat de koers van een obligatie ongeveer 3 procentstijgt als de rente met 1 procentdaalt).


Voorafgaande lessen
1.1 Wat is een beleggingsfonds?


Lesoverzicht >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten