We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Beleggingsfondsen 1.4 - Hoe koersen, rendementen en dividenden samenhangen

De relatie tussen koersen, total returns en dividendrendement

Morningstar 01 juni, 2011 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

Er is een relatie tussen koersen, total returns en dividendrendement. Alhoewel de begrippen nauw samenhangen en vaak door elkaar gebruikt worden, staat ieder begrip wel op zichzelf. Zo kan de koers van een fonds dalen terwijl u vermogen toch is toegenomen. Ook kan een fonds een dividendrendement van 1 procentof zelfs 0 procenthebben terwijl het fonds topprestaties levert.

Total return ook wel (totaal)rendement genoemd, meet de performance van uw fonds. Koersen of het dividendrendement doen dat niet. Het gaat om Total Return.

Waar komt dividendrendement kijken?
Dividendrendement geeft aan wat de inkomsten zijn die een fonds uitkeert. Een beleggingsfonds ontvangt zelf dividend op aandelen en coupon(rente) op obligaties en keert deze inkomsten vervolgens weer uit aan de beleggers in het fonds. Dividendrendement is de inkomenstencomponent van het totale rendement. Dit verklaart dat een fonds een positieve total return kan hebben met een dividendrendement van nul.

De total return bestaat uit veranderingen in de waarde van het fonds doordat de posities in het fonds meer of minder waard zijn geworden en daarnaast de uitgekeerde dividenden.

Waarde Eindpositie – Waarde Beginpositie

 

  

  x 100 = Total return

Waarde Beginpositie

 

Hier volgt een voorbeeld van hoe het werkt. Stel, u koopt 20 aandelen van fonds A tegen een koers van   9 euro. U krijgt halverwege het jaar een dividend dat u opnieuw belegt in het fonds, zodat u aan het eind van het jaar 21 aandelen hebt die ieder dan   10 waard zijn.

De total return is:

  210 –   180

 

 

  x 100 = 16,7 procent

  180

 

 


Voorafgaande lessen
1.1 Wat is een beleggingsfonds?

1.2 Waarom beleggen in een beleggingsfonds?

1.3 Beleggingsfondsen en NAV


Lesoverzicht >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten