Beleggingsfondsen 1.5 - Hoe een beleggingsfonds te kiezen

De fondsen-doe-het-zelver of toch maar advies?

Morningstar 10 juni, 2011 | 12:12
Facebook Twitter LinkedIn

De aankoop van een beleggingsfonds is niet zo simpel als de aanschaf van een pak melk in de supermarkt, maar komt daar wel dichtbij. De afweging die bij de aanschaf van een fonds moet worden gemaakt is of u advies nodig heeft, of dat u zelf wel een geschikt fonds kunt uitzoeken. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen.

Wilt u advies?
Misschien heeft u niet de tijd, interesse, of de kennis om uw eigen portefeuille vorm te geven. Geen probleem. Er lopen genoeg financiële adviseurs en beleggingsadviseurs rond die u kunnen helpen bij het maken van een financieel plan en het aankopen van een portefeuille van beleggingsfondsen waarmee u uw doelen kunt bereiken. Deze financiële adviseurs vindt u doorgaans bij banken, maar er zijn ook onafhankelijke adviseurs, vaak tussenpersonen genoemd.

Natuurlijk is de service die een advies biedt niet gratis. Soms betaalt u rechtstreeks advieskosten, vaak in de vorm van een percentage van uw vermogen dat u bij de adviseur onder advies aanhoudt of in de vorm van een uurloon. Toch gaat het niet altijd rechtstreeks. Vaak betaalt u aankoopkosten voor het fonds en wordt de vergoeding via deze aankoopkosten geregeld. De aankoopkosten bij een persoonlijk advies zijn vaak hoger dan bij aankoop via bijvoorbeeld het internet, waar steeds vaker het 0-tarief wordt aangeboden. 

Wanneer u de advieskosten rechtstreeks betaalt, kunt u bij bepaalde adviseurs ook aan het 0-tarief de fondsen aankopen. Zij rekenen u deze aankoopkosten niet aan, of storten deze terug. De fondsaanbieder geeft de adviseur een vergoeding als hij een fonds verkoopt. (dit is de zogenaamde kick-back fee die momenteel onder druk staat en mogelijks gaat verdwijnen) Er zijn vandaag in de Nederlandse markt al verschillende partijen die ook deze kick-back fees volledig of gedeeltelijk terugbetalen.

De voordelen van het werken met een adviseur zijn evident: u neemt als het ware iemand in dienst die u helpt om financiële beslissingen te nemen, die papierwerk van u over kan nemen, die de prestaties van uw fondsen in de gaten houdt, en wat ook belangrijk is: iemand die u motiveert om uw voornemens ten uitvoer te brengen en u ervan afhoudt om uw geld op te nemen en nu al op wereldreis te gaan.

De fondsen-doe-het-zelver
Als u voldoende research heeft gedaan en u heeft een fonds uitgekozen dan heeft u een paar opties om uw fonds zonder, of met minimale, tussenkomst van andere personen aan te kopen.

Allereerst kunt u het fonds aankopen bij de bank of fondsaanbieder. Dat kan aan de balie, telefonisch of online. Vaak hebben banken en andere fondsaanbieders speciale telefoonnummers voor de transactieservice. Maar let op: bij de bank of fondsaanbieder kunt u via de beleggersgiro meestal alleen de huisfondsen kopen. Daarnaast kunt u bij banken tegen het gewone aandelentarief beursgenoteerde beleggingsfondsen kopen.

Een tweede mogelijkheid is om uw order elektronisch op te geven bij een discount broker op het internet. Alle grote banken hebben inmiddels een beleggingssite waarop u in beleggingsfondsen kunt handelen. Soms heeft u daarbij ook keuze uit fondsen van andere aanbieders. Meestal zijn de kosten bij het via het internet lager dan bij telefonisch handelen. Deze discount brokers bieden ook enkele beleggingsfondsen aan van buitenlandse aanbieders.

Een laatste optie zijn fondsensupermarkten. Dat zijn online platformen met enkele honderden fondsen van tientallen aanbieders. Soms zijn ze onafhankelijk, maar vaak ook zijn ze een dochteronderneming van een bank. De kosten zijn vaak laag, maar de fonsensupermarkten onvangen in de regel een vergoeding, soortgelijk aan de hierboven beschreven kick-back fee, voor de distributie van de fondsen via hun platform. Als kritische belegger houdt u dit soort kosten beter goed in de gaten.


Voorafgaande lessen
1.1 Wat is een beleggingsfonds?

1.2 Waarom beleggen in een beleggingsfonds?

1.3 Beleggingsfondsen en NAV

1.4 Hoe koersen, rendementen en dividenden samenhangen


Lesoverzicht >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten