In het kort
- De wereld bevindt zich in de beginfase van een vertraging van de industriële groei. De markt houdt al verschillende weken in de aandelenkoersen rekening met de impact daarvan.
- Problemen met de bevoorradingsketen in Japan, die bijzonder schadelijk waren voor de productie bij Toyota en Honda en waardoor ook andere autofabrikanten met productieonderbrekingen te kampen kregen, zullen mogelijk sneller dan verwacht opgelost worden.
- Voor fabrikanten van bouw- en landbouwapparatuur zal de groei wellicht enigszins dalen.
- Waarderingen die vorig kwartaal nog buitensporig waren, zijn enigszins gedaald, doch nog steeds zeer onweerstaanbaar.
De voorbije weken zijn voor industriële ondernemingen moeilijk geweest, aangezien de markt al ernstig rekening hield met de wereldwijde productievertraging die recent duidelijk bleek uit vrijwel elke indicator. Vergis u niet: de alom aangekondigde vertraging is er wel degelijk. Veel indicatoren die Morningstar in zijn analyses gebruikt, zijn in een verrassend snel tempo omgeslagen naar negatief. En het gaat niet om een of twee indicatoren. Wat verontrustend is, is de omvang en het synchrone verloop van de daling sinds maart.
De industriële vertraging is ook in het grootste deel van de rest van de wereld duidelijk, aangezien verschillende internationale PMI's (Purchasing Managers Indices) eenstemmig zijn gedaald. Wat vooral opviel, was uiteraard de vertraging in de VS, maar ook andere grote economieën vertonen tekenen van zwakte. Zo bereikte de PMI voor de productie in de eurozone zijn laagste niveau in zeven maanden tijd. Met een daling van 58 in april tot 54,6 vertoont de peiling zijn grootste val sinds november 2008, aldus de auteurs. Alle landen uit de eurozone die in de peiling zijn opgenomen, rapporteerden in mei dalende groeicijfers. De daling versnelde in Griekenland, Spanje kromp opnieuw, en zowel Italië als Ierland rapporteerden een steile vertraging, aldus de auteurs.
Beter nieuws was er uit China, waar de HSBC China PMI slechts in bescheiden mate daalde tot net boven de groeidrempel. Zo lijkt het erop dat China het succes van de recente afkoelingsmaatregelen voor de economische groei en de daaruit voortvloeiende netelige grondstoffeninflatietrends weet te bestendigen. Daarnaast vertoont Japan voor het eerst in drie maanden een stijgende PMI. Het resultaat van mei was de grootste opeenvolgende stijging sinds de start van de reeks in 2001. Volgens de auteurs kende de productie in mei een aanzienlijke stijging, wat de hervatting van de fabrieksactiviteit na de ramp van maart weerspiegelt.
Kortom: we weten dat er een wereldwijde industriële vertraging ophanden is, in vrijwel heel de wereld. In de VS en de eurozone lijkt de vertraging het meest aanwezig, terwijl China en Japan recent blijk geven van enige veerkracht, nu Japan zich herstelt van wellicht de grootste ramp in decennia. De vraag is hoe lang de huidige wereldwijde zwakke periode zal aanhouden.
Beleggen in de industriesector
Aandelen
In het artikel ‘5 Aantrekkelijke industrie-aandelen’ presenteert Morningstar ondernemingen die momenteel ten onrechte een lage waardering en/of een positief winstvooruitzicht hebben.
Een volledig overzicht van industrie-aandelen is te vinden met de Aandelen Quickrank.
Van de volgende ondernemingen in de industriesector is een aandelenrapport beschikbaar: General Electric. Een afgeleide sector is de productie van basismaterialen. Voor deze sector zijn er aandelenrapporten van: AkzoNobel, Cloud Peak Energy, DSM, Gerdau, Solvay en Yanzhou Coal Mining.
Beleggingsfondsen
Fondsen met een focus op de industriesector en hun rendementen zijn te bekijken met de Fonds Sreener.
ETFs
Wie de voorkeur geeft aan passief beheer vindt ETFs die de industriesector volgen met de ETF Screener.