“Afwaardering VS heeft geen dramatische gevolgen”

Als de kredietwaardigheid van de VS wordt verlaagd dan is het effect op Amerikaanse staatsobligaties en de dollar beperkt.

Maarten van der Pas 03 augustus, 2011 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

Ook al verliezen de VS hun kredietwaardigheid en wordt de huidige triple A rating verlaagd, dramatische gevolgen zal dat niet hebben. Beleggers –Amerikaanse beleggers en met name institutionele beleggers- zullen niet massaal hun treasuries van de hand doen. Simpelweg omdat er geen alternatief voor Amerikaanse staatsobligaties is als het gaat om liquiditeit en kredietwaardigheid. Er is geen vermogensklasse die deze karakteristieken van de treasuries combineert. Dat zei Morningstar-econoom Francisco Torralba begin deze week .

Dat neemt niet weg dat er altijd beleggers zullen zijn die af willen van hun Amerikaans schuldpapier of minder in de dollar belegd willen zijn. Beleggingsfondsen kunnen tegen hun mandaat aanlopen dat voorschrijft alleen in AAA-obligaties te investeren. Zij zouden dan moeten gaan verkopen. Toch ligt dat niet voor de hand, omdat het om enorme bedragen gaat die in Amerikaanse staatsobligaties zijn belegd en waarheen met dat geld? Een aanpassing van het mandaat ligt ook niet voor de hand, omdat dat een (juridisch) proces van maanden is.

Vertrouwen
Het aantal landen met de hoogste AAA-rating is beperkt en hun staatsobligaties zijn uitgegeven in euro’s of andere valuta. Ook voor de dollar is niet echt een alternatief. “Bij een afwaardering van de VS zal de koers van de dollar marginaal zakken, maar er komt geen slam-dunk die maakt dat iedereen de dollar gaat haten en van de euro gaat houden”, zei valutastrateeg David Bloom van HSBC tegen Bloomberg. “Het probleem met valuta is, dat je de ene munt moet verkopen om de andere te kunnen kopen. Er is geen echt alternatief voor de dollar. Het is jammer dat Duitse Bunds worden uitgegeven in euro’s.”
Volgens Bloom hebben mensen nog steeds vertrouwen in de dollar als reservemunt. De VS is een grote markt en het is moeilijk om er weg te blijven.

Paradoxaal
Het lijkt paradoxaal, maar de koersen van Amerikaanse staatsobligaties zijn de laatste dagen gestegen. De zorg bij beleggers over verlaging van de kredietwaardigheid van de VS heeft al weer plaats gemaakt voor zorgen over de economische groei. Aandelen worden verlaten en dan komen beleggers toch weer bij Amerikaans staatspapier uit. Daarbij mag worden aangenomen dat de vrees voor een afwaardering in de koers is verrekend.

In Nederland zijn negen fondsen verkrijgbaar die beleggen in de categorie ‘obligaties USD overheid’. Aan de beurzen van NYSE Euronext zijn acht ETFs in deze categorie genoteerd. Klik op de linkjes om hun resultaten te bekijken.

De Nederlandse particuliere belegger zit met name in staatobligaties uitgegegeven in euro’s, omdat hij anders met wisselkoersrisico’s te maken heeft. Fondsen met een waardering van 4 of 5 sterren staan hier. Hun passieve tegenhangers met 4 of 5 sterren daar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten