De markten daalden de afgelopen weken uit angst voor de Europese staatsschuldenproblematiek en door slecht economisch nieuws uit Europa. De groei van het Europese BBP zakte verder in en kwam in het tweede kwartaal zelfs nagenoeg tot stilstand. Dat zal het de komende tijd voor Europese politici nog gecompliceerder maken om te handelen ten aanzien van de schuldencrisis.
Met name over de Amerikaanse economie word regelmatig gesteld dat deze wederom in een recessie zal raken. De huidige signalen geven anders aan. De verwachting is dan ook niet dat de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie raakt. De economische indicatoren in de VS zijn namelijk niet zo slechte als de markt momenteel suggereert. De stijgende autoproductie, gedaalde gasprijzen en vliegtuigbouwer Boeing die eindelijk zijn nieuwe vliegtuigen uit de hangar laat rollen zijn positieve signalen. Ook de andere indicatoren zoals de inkoopmanagersindex, het werkeloosheidscijfer, en de consumenten prijsindex duiden nog niet op een recessie. De grootste angst die er is, is dat de gehele markt zich in een nieuwe recessie zal praten en dalende aandelenmarkten uiteindelijk van invloed zullen zijn op de consumentenbestedingen.
De inkoopmanagersindex (PMI) liet goede resultaten zien. Een enkel slechter regionaal PMI-cijfer heeft dan ook geen grote gevolgen. Begin van het jaar waren de PMI-cijfers relatief sterk maar in het voorjaar kwam er een vertraging en zelfs kort een ineenstorting van het cijfer. De betekenis voor de algemene resultaten is echter minder groot dat gedacht. Er moet namelijk opgemerkt worden dat tijdens een normaal herstel en in volatiele economische periodes het cijfer minder bruikbaar is. Het PMI-cijfer geeft in deze gevallen meer een voorspelling voor de industriële productie dan voor de algehele economie. Voor het industriële productiecijfer kan worden gesteld dat de exportverkopen nog steeds sterk zijn, ofschoon deze wel een lager groeiniveau hebben van 25 procent tegenover 50 procent van een jaar eerder. Ondanks dat de industriële productie in augustus minder sterk zal zijn, zal er zeker nog sprake zijn van een positief resultaat.
Minder schrikbarend
Het Amerikaanse werkeloosheidscijfer is ook al minder schrikbarend dan de markt lijkt te willen denken. De initiële werkeloosheidsaanvragen stegen van 8.000 naar 408.000 in een week tijd. Maar het werkeloosheidscijfer is erg volatiel. Ook de magische grens van 400.000 aanvragen is minder magisch dan enkele marktvorsers beweren en is niets meer dan een makkelijk te onthouden getal. Op een vierwekelijkse basis daalde het cijfer van 406.000 naar 402.500. Wetende dat het cijfer op 14 mei nog 440.000 was, is het aanmerkelijk gedaald. Uiteraard zijn er nog wel struikelblokken in het vooruitzicht met betrekking tot verdere verbeteringen van het werkelossheidscijfer. Zo heeft Bank of Amerika een grote ontslag ronde gemeld. Overigens is dezelfde tendens te zien in Europa waar UBS een flink aantal ontslagen aankondigde.
Zwakker signaal
Wat wel een negatief signaal is, is dat de inflatie is weer stijgende is na een daling in juni en juli. Met een groei niveau van 0,5 procent van de CPI (consumer price index) is het zelfs zo, dat na correctie van de inkomsten de index in het negatieve geduwd word. Dit werd grotendeels veroorzaakt door de gestegen benzineprijzen, maar ook door de hoge katoenprijzen. In augustus daalde de benzine prijzen al weer licht en ook de lagere prijzen van gewassen en een daling van de katoenprijzen met 25 procent zullen helpen. Echter het effect hiervan zal nog enkele maanden op zich laten wachten. Dalende aardgasprijzen, dalende prijzen van transportdiensten en afvlakkende autoprijzen hielpen de de CPI daarentegen weer in de positieve zin. Het gevolg is wel dat op korte termijn de inflatiestijging een gat zal slaan in de BBP-rapporten voor het derde kwartaal. Overigens straffen consumenten te snelle prijsstijgingen af. De Amerikaanse autoverkopen in mei en juni stortten in, maar herstelde zich in juli toen de prijsstijgingen tot stilstand kwamen. Meerdere prijsdalingen liggen dan op termijn ook in de lijn der verwachting wat een goed teken is voor de consument. De retailsector zal er overigens minder blij mee zijn, omdat deze zijn omzet zal zien dalen.
Al met al zijn de resultaten van de diverse economische cijfers dus niet overal zo slecht. Er moet dan ook rekening worden gehouden worden met een schokeffect van de diverse cijfers in een al paniekerige markt. En dat betekent dus niet dat de Amerikaanse economie gelijk op een recessie zal afstevenen.