Vervolg 10 ultieme beleggingsideeën

Maarten van der Pas 01 september, 2011 | 12:14
Facebook Twitter LinkedIn

Drie ondernemingen die momenteel elk verhandeld worden met een flinke korting ten opzichte van de door de analisten van Morningstar geschatte fair value (de waardering van een onderneming op basis van de toekomstige kasstroom).

Google
Historisch gezien heeft Google altijd twee nadelen gehad wat betreft de toegevoegde waarde voor beleggers. In eerste plaats is dat het waarderingsniveau. Hoewel maar weinigen iets in te brengen hebben tegen de aantrekkelijke fundamentele kenmerken en de groeiverwachtingen van de onderneming, heeft de indrukwekkende groei van Google geleid tot een nogal hoge marktwaardering. Morningstar denkt, dat veel van de topbeheerders het aandeel daarom zouden indelen in de categorie “goed bedrijf, slechte belegging”.

Gemiddeld is Google in de afgelopen vijf jaar verhandeld op een koers-winstverhouding van 35 maal. Dat is een niveau waar maar weinig beleggers die op zoek zijn naar waarde enthousiast van raken. In de tweede plaats blijven op waarde gerichte beleggers meestal uit de buurt van tech-aandelen, omdat de voortdurende innovatie en beweging in deze sector het lastig maken om de intrinsieke waarde op de lange termijn te ontcijferen.

Toch hebben de Ultimate Stock-Pickers de afgelopen kwartalen steeds meer interesse gekregen in wat sommigen “old tech” noemen. Veel van deze ondernemingen beleefden dit jaar een rally in de markt en de waarderingen hebben nu een punt bereikt waarop de fondsbeheerders beginnen te vinden dat ze beter worden beloond voor de risico’s die ze nemen met deze raspaarden van de technologie. Het gaat misschien te ver om Google als “old tech” te bestempelen, maar de constructievere visie op de sector die meer aanhang begint te winnen onder een aantal van onze topbeheerders zou het enthousiasme voor dit aandeel kunnen aanwakkeren.

De hoofdrol bij het besluit om Google te kopen werd echter gespeeld door de veranderde marktwaardering van het bedrijf. Google werd verhandeld op ongeveer 16 maal de consensusverwachting van de winst per aandeel voor 2011, voordat het eind augustus zijn aankoop van Motorola Mobility à 12,5 miljard dollar bekend maakte. Morningstar-analist Rick Summer heeft gemengde gevoelens bij deze overname en denkt dat Google misschien teveel heeft betaald voor een betere uitgangspositie in zijn verweer tegen de juridische aanvallen op zijn besturingssysteem voor mobiele telefoons Android.
 
Niettemin zal de impact van deze transactie op de door Summer geschatte fair value van 720 dollar per aandeel waarschijnlijk te verwaarlozen zijn. Zijn bezorgdheid over Google op een breder vlak draait echter om de manier waarop het bedrijf omgaat met zijn kapitaalinvesteringen. “Deze deal lijkt weliswaar minder onverstandig dan andere transacties die Google heeft gemeden, maar als grote overnames zoals deze vaker gebeuren, dan zou ons dat wel zorgen baren. We begrijpen dat Google een sterkere juridische strategie nodig heeft in verband met Android, maar we zijn sceptisch over de vraag of de extra ballast van een mobiel telefoonbedrijf zonder concurrentievoordelen de moeite wel waard is,” aldus Rick Summer.

Zoals blijkt uit het commentaar van Google op de laatste kwartaalcijfers, gelooft het bedrijf dat "de aankoop van een wereldleider in een sector met een bovengemiddelde groei tegen een prijs die lager is dan de marktmultiple waartegen die onderneming wordt verhandeld meestal een goede investering is, vooral als de vrije kasstroom van die onderneming in de buurt komt van de gerapporteerde winstcijfers". Het valt nu te bezien hoe de overname van Motorola het oordeel van de topbeheerders, die Google aan het einde van het tweede kwartaal in hun portefeuille hadden, zal beïnvloeden. Morningstar-analist Summer zou liever een iets hogere veiligheidsmarge zien voordat hij Google zou aanbevelen. Maar hij geeft toe dat een “gemiddelde” marktmultiple gezien de krachtige groeivooruitzichten van het concern wellicht te pessimistisch is.

Aandelenrapport Google >
Koersgrafiek Google >



Cisco Systems
Cisco was de afgelopen kwartalen regelmatig terug te vinden op de lijst met high-conviction koopideeën. De markt is steeds gunstiger gaan oordelen over deze leverancier van netwerkapparatuur en ook onder de topbeheerders is de belangstelling voor het aandeel gegroeid. Toch lijken de topbeheerders een afwachtende houding aan te nemen.

Morningstar waardeert Cisco als een ‘Aanbevolen Aandeel’. Het ziet ernaar uit dat het geduld van de Ultimate Stock-Pickers beloond wordt, nu de onderneming recent eindelijk een positieve reactie aan de markt heeft ontlokt na de bekendmaking van de resultaten over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Het aandeel steeg de dag daarna circa 15 procent. Volgens Morningstar-analist Grady Burkett wijzen de kwartaalresultaten van Cisco erop dat “de inspanningen van Cisco om zijn concurrentiepositie te versterken vruchten beginnen af te werpen. De omzet, brutomarge en bedrijfsmarge kwamen allemaal iets boven onze verwachtingen uit en de winstverwachtingen van het management voor het eerste kwartaal van het boekjaar suggereren dat de besparing van operationele kosten ruimschoots tegenwicht zal bieden tegen de verslechtering van de bruto marge op de korte termijn. Wij denken dat de bruto marges zich beginnen te stabiliseren.”

Zelfs na de rally die volgde op de meest recente resultaten, ligt de koers van Cisco rond de 16 dollar. Dat is minder dan 10 maal de winst per aandeel voor het boekjaar 2012 volgens de consensusverwachting. In de groep van beheerders werd dit aandeel in het tweede kwartaal gekocht, toen de koers tussen de 15 en 18 dollar zweefde. Gelet op de positieve signalen die de meest recente kwartaalresultaten van Cisco afgeven, lijkt het aandeel op deze niveaus nog steeds het kopen waard.  Bij een koers van iets meer dan 60 procent van de door Morningstar geschatte fair value, denkt analist Burkett dat de veiligheidsmarge voor dit aandeel meer dan voldoende is.

Aandelenrapport Cisco >
Koersgrafiek Cisco >



Microsoft
Net als Cisco kwam ook Microsoft in de afgelopen kwartalen regelmatig voor op de lijst van high-conviction beleggingsideeën. Een behoorlijk aantal van de door Morningstar verkozen topbeheerders vindt het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. Het lijkt erop dat de pessimistische kijk van de markt op Microsoft in mei van dit jaar enigszins werd gerechtvaardigd, toen het concern bekendmaakte Skype voor 8,5 miljard dollar over te nemen. Morningstar-analist Sunit Gogia denkt dat de overname “strategisch gezien een goede zet is, maar duur betaald” en dat “Microsoft in de komende maanden een foutloze strategische en tactische uitvoering moet geven aan deze transactie om te voorkomen dat zijn aandeelhouders er geld op verliezen.” Gogia is niet onder de indruk van de deal en houdt vast aan zijn schatting voor de fair value van Microsoft, omdat de prijs die Microsoft heeft betaald voor Skype slechts een kwart van de operationele kasstroom van de onderneming vertegenwoordigd.

Met een koers van tussen de 25 en 27 dollar in het tweede kwartaal en momenteel rond de 25 dollar, moeten beleggers het aandeel in principe kunnen kopen voor een prijs die vergelijkbaar is (of zelfs iets beter) dan de Ultimate Stock-Pickers in de afgelopen periode hebben betaald. Het aandeel wordt nu verhandeld met een korting van niet meer dan ongeveer 20 procent van de geschatte fair value. Daarom zou de Morningstar-analist liever een iets hogere veiligheidsmarge zien voordat hij het aandeel zou aanbevelen.

Aandelenrapport Microsoft >
Koersgrafiek Miscrosoft >


Deel 1 >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten