6 Canadese banken onder de loep

Hoogtepunten uit de aandelenrapporten van Morningstar over de zes grootste Canadese banken.

Christian Charest 08 december, 2011 | 9:27
Facebook Twitter LinkedIn

Royal Bank of Canada
Koers: C$ 49,57 / Fair value: C$ 52 / Morningstar Rating: *** / Moat: Wide

Als grootste bank van Canada met C$730 miljard (EUR 539 mrd) aan activa bezit Royal Bank of Canada (RBC) het meest extensieve distributienetwerk in Canada en genereert het de meeste fee-based income (inkomsten uit dienstverlening waarvoor betaald moet worden door afnemers). Het heeft een goed gediversifieerde mix aan activiteiten die sterke financiële prestaties neerzetten. RBC deed een serie overnames in de Verenigde Staten wat een aanzienlijke rem op zijn operationele performance was. De bank besloot in 2001 om een groot deel van zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen wat door Morningstar-analisten werd toegejuicht.

Toronto-Dominion Bank
Koers: C$ 73,85 / Fair value: C$ 77 / Morningstar Rating: *** / Moat: Wide

Canada´s tweede bank met aantrekkelijke activiteiten waaronder het winstgevende vermogensbeheer. Toronto-Dominion Bank (TD) laveerde zeer goed door de recessie. Hoewel de Canadese activiteiten van TD onder druk staan, groeit de omvang en de winstgevendheid van het Amerikaanse segment. Het deel dat de Amerikaanse activiteiten bijdragen aan de totale winstgevendheid van TD nam toe van 22 procent in 2009 tot 27 procent in het tweede kwartaal van 2011. Echter, in Amerika zijn de marges lager dan in Canada.

Bank of Novia Scotia
Koers: C$ 49,03 / Fair value: C$ 49 / Morningstar Rating: *** / Moat: Wide

Met meer dan C$ 567 miljard (EUR 419 miljard) aan activa is Bank of Novia Scotia (BNS) de derde grootste bank in Canada. Morningstar-analisten zijn van mening dat het één van de beter geleide banken in Canada is. Door een goed gediversifieerde inkomstenstroom is het genereren van kapitaal erg veerkrachtig, maar BNS is niet immuun voor tegenwind die Canadese banken op korte termijn ondervinden. Internationale activiteiten blijven positief voor Scotiabank. Het verleent financiële diensten in meer dan 45 landen met de focus op Zuid-Amerika, Mexico, Azië en het Caribisch gebied.

Bank of Montreal
Koers: C$ 57,15 / Fair value: C$ 64 / Morningstar Rating: *** / Moat: Wide

Bank of  Montreal (BMO) haalt bijna 90 procent van zijn netto-omzet uit zijn Canadese activiteiten die een hoog rendement hebben. Hoewel zijn Amerikaanse activiteiten, die een lager rendement hebben, groeien. Het retailsegment van BMO zag de laatste jaren zijn omzet met meer dan 10 procent groeien, maar Morningstar verwacht niet dat dit groeiniveau kan worden gehandhaafd. De Amerikaanse expansie van Bank of Montreal laat geen stijgende resultaten zien en boekte in 2007, 2008 en 2009 een verlies. De recente overname van M&U Bank, die wordt geplaagd door non-performing loans, kan op korte termijn de problemen in Amerika vergroten.

Canadian Imperial Bank of Commerce
Koers: C$ 72,15 / Fair value: C$ 73 / Morningstar Rating: *** / Moat: Wide

Het recente verleden was niet gemakkelijk voor de Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC), met name voor het zakelijke segment. In 2005 schikte CIBC voor U$ 2,4 miljard aantijgingen dat de bank had meegeholpen om verliezen van Enron te verbergen. In 2008 boekte CIBC een verlies van C$ 4,9 miljard (EUR 3,6 miljard)op zijn gestructureerde kredietproducten en de verkoop van enkele Amerikaanse activiteiten. Met zijn divisie retail en zakelijk  bankieren is de blootstelling van CIBC aan de Canadese consument veel groter dan die van andere Canadese banken. Het is dan ook waarschijnlijk dat het hier minder hard zal groeien dan concurrenten.

National Bank of Canada
Koers: C$ 66,42 / Fair value: C$ 76 / Morningstar Rating: *** / Moat: Narrow

Van de zes grootste banken is National Bank of Canada met activa ter waarde van C$153 miljard (EUR 113 miljard) de kleinste. Anders dan zijn concurrenten focust de bank bijna alleen op de Canadese thuismarkt met het grootste deel van zijn activiteiten in de provincie Quebec. National Bank is meer dan andere Canadese banken blootgesteld aan de cyclische consumentenkredieten. Om deze blootstelling in balans te brengen en om een breder gamma aan financiële diensten aan te bieden probeert National Bank uit te breiden in vermogensbeheer (nu nog slechts 11 procent van zijn netto-omzet). Dat gebeurt door overnames en organische groei, maar volgens Morningstar zijn niet alle initiatieven even nuttig.
(Bron: Morningstar per 7/12/2011)


Lees ook het eerste deel Canadese banken: een modelsector? waarin de Canadese bankensector als geheel wordt geanalyseerd.


Alle artikelen van de themaweek 'Wereldwijd beleggen in aandelen'
De beste wereldwijde aandelenfondsen

De Amerikaanse markt: onder-, over- of redelijk gewaardeerd?

De wereld rond op zoek naar rendement

Canadese  banken: een modelsector?

Top-tips van fondsbeheerders voor 2012

Op wereldwijde dividendtour

De beste wereldwijde aandelen-ETFs (verschijnt vrijdag)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christian Charest  is Content Editor for Morningstar.ca

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten